Naša redakcia bola aj na návšteve na Ministerstve zdravotníctva Slovenskej republiky. Chceli sme zistiť, ako funguje aplikácia, ktorú používajú záchranári a lekári na to, aby ušetrili čo najviac času pri záchrane pacienta. Pritom postihuje najčastejšie nemoci, na ktoré sa na Slovensku zomiera – infarkt a náhla mozgová príhoda.

Aplikácia Záleží na každej minúte je pre operačný systém Android a mobilný telefón s toto aplikáciou používajú jednotky rýchlej zdravotnej pomoci. Má dva moduly – Stemi a Stroke.

Modul Stemi je určený pri podozrení na infarkt. Záchranári potom v sanitke natočia EKG, z ktorého dostávajú papierový výstup. Hľadalo sa ekonomicky únosné riešenie a preto sa zvolila cesta odfotografovania tohto papierového výstupu mobilným telefónom a jeho zaslanie na špecializované zdravotnícke pracoviská, ktoré sa funkcii srdca venujú takmer výhradne.

Aplikácia zabezpečí odoslanie fotky na správne miesto ako aj následný kontakt špecialistu so zdravotníkmi. Nasleuje teda telefonát, počas ktorého sa záchranári dozvedia, čo sa zistilo a hlavne aké je presné miesto, kam pacienta zaviesť. Práve tu dochádza k šetreniu času, keďže záchranári už nesmerujú s pacientom do najbližšej lokálnej nemocnice ale presne tam, kde môžu pacientovi efektívne pomôcť. Na jeho príchod sa toto zdravotné pracovisko môže aj dobre pripraviť.

Druhý modul sa volá Stroke a tento je učený na diagnózu náhlej mozgovej príhody. Pritom sa vyplní špecializovaná kartička, kde záchranách odpovedá na 4 základné otázky o stave chovania sa pacienta. Tieto informácie sa posielajú opäť posielajú do špecializovaného centra.

Záchranári aj presne vidia, ktoré špecializované pracoviská sú k miestu ich pohybu najbližšie a tiež, ktoré majú dostatok kapacity na prijatie pacienta. Aj v tomto prípade sa špecializované pracovisko môže pripraviť na príchod pacienta a dokonca môže sledovať pohyb záchrannej jednotky na mape.

Celú aplikáciu a jej funkcie sme zachytili aj v našom redakčnom videu, ktoré sme nakrútili priamo v priestoroch Ministerstva zdravotníctva.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Komentáre sú uzavreté