Celkovo sa môžete tešiť na tri nové iPhony.

12. septembra 2017 o 19:00 sa uskutoční jedna z najdôležitejších tlačových konferencií spoločnosti Apple. Technologický gigant totiž predstaví netrpezlivo očakávaný iPhone X, ktorý pri príležitosti 10. výročia od uvedenia iPhonu prinesie moderný dizajn podľa vzoru najnovších trendov. Apple si však tajomstvá o novom iPhone neustrážil a tak máme k dispozícii pomerne dobrú predstavu o tom, čo môžeme od predstavenia iPhonu X očakávať. Uvedenie nového iPhonu môžete sledovať v priamom prenose.

Tri nové smartfóny

Apple nepredstaví iba jeden, ale hneď tri nové iPhony. Zariadenia s názvom iPhone 8 a iPhone 8 Plus ponúknu klasický dizajn, LCD displej a tlačidlo Domov so zabudovaným snímačom odtlačkov prstov. Tieto modely budú vyzerať prakticky rovnako ako existujúce modely iPhone 7 a 7 Plus, takže okrem rýchlejšieho procesora a vylepšeného fotoaparátu neočakávame výraznejšie vylepšenia a zmeny.

iPhone X je názov dlho očakávaného iPhonu s OLED displejom a takmer bezrámikovým dizajnom. Tento model bude najdrahší z trojice a je pravdepodobné, že sa dostane do predaja ako posledný. Apple podľa viacerých zdrojov rieši problémy, ktoré spomaľujú jeho výrobu. Spočiatku bude na trhu dostupný iba vo veľmi limitovanom množstve.

iPhone X a jeho dizajn. Vo finálnej verzii bude v ľavej hornej časti displeja zobrazený čas, ostatné ikony budú v pravej hornej časti

Bez snímača odtlačkov prstov 

iPhone X je z noviniek najzaujímavejší nielen kvôli svojmu dizajnu, ale aj kvôli funkciám. Najdrahší iPhone nebude obsahovať snímač odtlačkov prstov. Apple ho nedokázal zakomponovať do displeja, na chrbát ho nechcel umiestniť a neujalo sa ani jeho integrovanie do nového tlačidla Domov, ktoré sa nachádza na bočnej hrane. iPhone X preto neponúkne snímač odtlačkov prstov a používateľa bude autorizovať iba na základe rozpoznávania tváre.

Nová funkcia sa nazýva Face ID a tvár používateľa dokáže rozoznať predným fotoaparátom v troch rozmeroch. Vďaka tomu by malo ísť o pokročilú technológiu, ktorá podľa Applu dokáže plnohodnotne nahradiť biometrickú autentifikáciu pomocou snímača odtlačkov prstov. Sami sme však zvedaví, aká rýchla a presná bude táto technológia v praxi a ako si poradí so situáciami, ako je tma alebo horšie svetelné podmienky, okuliare alebo zarastená a oholená tvár.

VIDEO: Takto bude prebiehať nastavenie funkcie Face ID. iPhone vás rozpozná v 3D

Nahrávanie v 4K pri 60 fps alebo vo Full HD pri až 240 fps

Podľa dostupných informácií ponúkne iPhone X duálny fotoaparát s rozlíšením 12 Mpx, ktorý umožní zaznamenávať 4K video pri 60 fps a Full HD video pri nastavení až 240 fps. Predná kamera bude mať rozlíšenie 7 Mpx, Full HD video zvládne zaznamenať pri 30 fps. Ako už bolo spomenuté, predný fotoaparát dokáže analyzovať scénu v 3D a zadný fotoaparát by mal ponúknuť extra funkcie pre využitie v rozšírenej realite.

Dá sa predpokladať, že podobné fotoaparáty ponúkne aj iPhone 8 a 8 Plus. Neprekvapilo by nás, ak by iPhone 8 Plus a iPhone X mali totožný duálny fotoaparát.

Všimnite si rozloženie prvkov v hornej časti vedľa výrezu v displeji

6-jadrový procesor a 3 GB RAM

Nové iPhony bude poháňať procesor Apple A11, ktorý by mal mať až 6 jadier. Hardvérovú výbavu doplní operačná pamäť o veľkosti 2 GB v prípade iPhonu 8 a 3 GB RAM v prípade modelov iPhone 8 Plus a iPhone X.

iPhone 8 bude mať štandardný 4,7-palcový displej, iPhone 8 Plus ponúkne uhlopriečku 5,5 palca a iPhone X bude mať 5,8-palcový OLED displej, hoci jeho rozmery budú podobné 4,7-palcovému iPhonu 7. V prípade iPhonu X sa spomína aj podpora rýchleho nabíjania, bezdrôtové nabíjanie a odolnosť voči vode a prachu. Uvidíme, ktoré z týchto vlastností ponúkne aj iPhone 8 alebo 8 Plus. V prípade týchto modelov sa spomína sklenený chrbát a podpora bezdrôtového nabíjania.

Cena 

Predpokladáme, že iPhone 8 bude štartovať s cenou od na úrovni 699 – 749 dolárov. Za verziu iPhone 8 Plus si Apple vypýta o 100 dolárov viac a najdrahší bezrámikový iPhone X by mal začínať na hranici 999 dolárov.

Zdroj: vlastné, 9to5mac, ArsTechnica, Twitter

Prečítajte si aj:

VIDEO iPhone X oficiálne: Bezrámikový displej, bezdrôtové nabíjanie, bez tlačidla Domov a bezkonkurenčne drahý

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit