Novej žalobe čelí Apple za svoje klávesnice s „butterfly“ spínačmi. Kazia sa dvakrát viac, než tie staré.

Používatelia notebookov MacBook Pro nie sú s prechodom na nový typ spínačov veľmi spokojní. Voči Apple podali hromadnú žalobu a pod petíciu za stiahnutie všetkých MB Pro s novým typom klávesnice (a opravu) sa podpísalo už 20 tisíc ľudí.

O čo vlastne ide? Používatelia majú s klávesnicami v MB Pro problémy. Klávesnica je náchylná na nazbieranie prachu, a potom prestáva fungovať. Navyše, keď zákazníci prídu ešte v rámci záručnej lehoty MacBook reklamovať, často sa dozvedia, že je to vlastne len ich vlastná chyba a môžu si za to sami. Takúto taktiku Apple predvádzalo už aj v minulosti, napríklad pri adaptéroch – firma presviedčala zákazníkov, že si káble lámu sami, hoci boli spravené z takého materiálu, že sa po čase dolámali každému pri bežnom používaní.

Ak aj Apple klávesnicu vymení, problém sa často začne po pár mesiacoch opakovať. Je teda zrejmé, že problém nie je v zákazníkoch, ale v dizajne klávesnice.

Portál Apple Insider sa bližšie pozrel na servisné štatistiky MacBookov, konkrétne na problémy s klávesnicou v prvom roku po zakúpení zariadenia. Zistili, že MB Pro modelového roku 2016 boli kvôli klávesnici reklamované dvakrát častejšie, než tie isté notebooky z modelových rokov 2014 a 2015.

Že by toto bol dôvod, prečo si Apple dalo patentovať OLED klávesnicu??

Zdroj: TechCrunch, Apple Insider, Change.org

MacBook s OLED klávesnicou? Čoskoro možno realita