Apple, po štvorročnej odmlke, konečne na jar 2015 oznámil obnovenie základnej línie notebookov. Žiadne fanfáry sa však nekonali. Ide o technologicky excelentný produkt, ktorého viaceré vlastnosti sú malou revolúciou. Ako obvykle, ani teraz pokrok nenastal zadarmo a MacBook skrýva niekoľko fatálnych obmedzení. Prečítajte si, čo som zistil za dva týždne jeho používania.

Toto nie je bežná recenzia nového produktu, novinku od Apple som si chcel zaobstarať ihneď, najmä ako náhradu za MacBook Air 13″ z roku 2013. Túto recenziu chápte z perspektívy majiteľa unaveného form factorom modelu Air, ktorého dizajn je na trhu už takmer päť rokov, avšak menia sa iba jeho vnútornosti. Článok bude hlavne o vzájomných plusoch a mínusoch týchto zariadení.

Privítanie

Keď mi môj vesmírne šedý kúsok dorazil, bola to láska na prvý pohľad. Všetko, čo bolo na prezentácii sľúbené, nový MacBook naplnil „po hornú rysku“. Lenže sú aj veci, o ktorých sa na prezentácii nehovorilo…

Port USB-C

Nový typ konektora je omnoho menší než jeho predchodca, má rozmery 8,3 × 2,5 mm. Je stranovo i orientáciou nezávislý a dokáže nahradiť napájanie, DisplayPort, HDMI i VGA porty. MacBook využíva USB-C v špecifikácii USB 3.1, takže dokáže prenášať dostatočné množstvo energie pre nabitie počítača (až do 100 W, resp. 3 A až 5 A). Prenosová rýchlosť dosahuje teoretických 10 Gbps, a pri uplatnení technológie Thunderbolt 3 sa zvýši až na 40 Gbps.

Túto redukciu za 25 eur budete k novému MacBooku asi potrebovať

Túto redukciu za 25 eur budete k novému MacBooku asi potrebovať

Prvý dojem

Baleniu produktov a ich tzv. „grand openingu“ sa snáď venuje jedna celá divízia spoločnosti Apple. Celé balenie by sa vošlo do bublinkovej obálky formátu A4 – MacBook má totiž takmer presne veľkosť listu papiera. Alebo ešte inak: MacBook 12″ je taký malý, že asi 80 % obsahu krabice tvorí vzduch. Mnou objednaná a nevyhnutná redukcia z USB-C na klasické USB prišla v samostatnej obálke a v samostatnej krabičke.

Farebné vyhotovenia sú tri, podobne ako pre iPhone

Farebné vyhotovenia sú tri, podobne ako pre iPhone

Nová 29 W nabíjačka je prvou, ktorá po vyše 10 rokoch neponúka obľúbený konektor MagSafe. Opatrnosť pri prekračovaní kábla, či pokladaní MacBooku na roh stola je teda namieste. Na rozdiel od minulých typov nabíjačiek, tá súčasná disponuje dlhším káblom a pevnejším vedením vodiča (teda “tuhším káblom”). Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že práve nabíjačky k MacBookom sú doslova spotrebným tovarom, obvykle však úspešne vyreklamovateľným. V tomto prípade ale predpokladám ich zvýšenú odolnosť a výdrž.

Špecifiká MacBooku

Zvolená farba Space gray je decentná a prináša skvelý kompromis medzi čiernymi, striebornými a bielymi notebookmi. Je veľmi elegantná a „nekričí“. Práve naopak. Zlatý model vystavený v predajniach síce tiež nie je vyslovene excentrický, ale predsa len má aspoň o kvapku viac exhibicionizmu v krvi. Nesvietiace jabĺčko, ktorého sa Apple tiež vzdal je diskutabilnou zmenou. Dlhoroční „applisti“ sa bez neho budú cítiť ako s prostetickou náhradou pravej ruky, ja však jeho tichú lesklú čiernu eleganciu považujem za atraktívnu. Rovnako pri prechode prstom po povrchu je jeho materiál veľmi príjemný. Usudzujem, že jabĺčko je plastové, rovnako ako jeho bielo svietiaci predchodcovia. Avšak dotyk je príjemnejší a sýtosť jeho čiernej farby nahráva špekuláciám o použití iných materiálov. Pri poklepaní vydáva rovnaký zvuk ako okolitý hliník, avšak hliníkové určite nie je.

Teraz nesvietiace logo Apple pôsobilo elegantným dojmom

Teraz nesvietiace logo Apple pôsobilo elegantným dojmom

Zvyk je hliníková košeľa

Rozmery, do ktorých sa Applu podarilo vtesnať vnútornosti plnohodnotného notebooku, sú až zarážajúco malé. Dokonca také malé, že to až začína spôsobovať problémy. Ak aj pominieme nižší výkon (bude o ňom reč neskôr), či relatívne nižšiu výdrž batérie (porovnávame s 13″ MacBook Air), mínusom je veľmi tenký okraj na bokoch klávesnice. Zvyknutý na pohodlný úchop Airu na kraji so šírkou palca, som pri jeho prenášaní na MacBooku takmer vždy nechtiac podržal kláves Caps Lock, tabulátor, či na druhej strane Enter, šípky, ale aj BackSpace. Inak je to úžasná klávesnica s ultranízkym zdvihom vďaka novej „butterfly“ technológii.

Porovnanie klávesníc 12" MacBooku a 13" MacBooku Air

Porovnanie klávesníc 12″ MacBooku a 13″ MacBooku Air

Po prvom týždni používania som si však svoje podvedomé návyky trochu upravil, a mohol som sa tak sústrediť na excelentný komfort pri písaní. Nová klávesnica je vysoko návyková, a po dlhšom čase používania by som pravdepodobne prišiel aj o ostatné zvyšky návykov: „Skomprimované“ smerové šípky do veľkosti troch kláves a horizontálny Enter, ktorý som si však zvolil sám pri kúpe stroja s anglickou klávesnicou.

Písanie na novom MacBooku malo pre mňa ešte jednu špecifickú vlastnosť – zvýšený počet preklepov. Tie boli vo veľkej miere spôsobené práve nižším zdvihom kláves a zúženým priestorom medzi nimi. O aký veľký rozdiel medzi klávesnicami MacBooku a MacBooku Air ide, som si uvedomil, až keď som po dvoch týždňoch znova otvoril svoj Air. Vtedy som sa zhrozil z toho, ako „nedizajnovo“, ba až neohrabane pôsobí klávesnica Airu voči novému MacBooku. Avšak – predsa len sa na nej píše presnejšie, i keď za cenu vyššieho hluku a menej estetického dojmu.

Dotyk nadovšetko, s výnimkou Retiny

Nový touchpad je síce revolučný svojou technológiou, najväčší úžas však príde s priamou skúsenosťou. Jeho odozva je rovnako dobrá, rozmery rovnako pôsobivé (trackpady na Macoch sú azda najrozmernejšie na trhu) a spoľahlivosť rovnako dobrá, ak nie ešte lepšia. Pritom sa však do tela ponára maximálne o šírku niekoľkých vlasov, hoci Apple uviedol, že sa neprehýba vôbec. O všetko ostatné sa stará vibračný motorček simulujúci odozvu po stlačení ako u iných modelov. Skutočne pôsobivé.

Tieto dve zariadenia sú predmetom nášho pozorovania

Tieto dve zariadenia sú predmetom nášho pozorovania

Konštatujem, že pre polovicu nových vlastníkov MacBooku bude kľúčová technológia, ktorá na Air stále nedorazila: Retina. Ohromujúca kvalita obrazu a rozlíšenie monitora dostupné v tak miniaturizovanom tele je vskutku prekvapujúce. Displej je dobre čitateľný aj vo vonkajšom prostredí, jeho zobrazovacie uhly sú takmer 180°/180° a svetelnosť dobrá, i keď podsvietenie silnejšie ešte o jeden či dva stupne by neuškodilo. Rozlíšenie 2304 × 1440 px na dvanástich palcoch je tu ideálne. Akékoľvek ďalšie zahustenie pixelov nad úroveň 226 ppm by bolo už zbytočné a zmenšenie rozmerov obrazovky taktiež.

Ani nová technológia maximalizujúca využitie vnútorného objemu zariadenia v spojení s absenciou aktívneho chladenia a 14 nm procesora Intel Core M 1,1 GHz, bohužiaľ, nespôsobila revolúciu vo výdrži. Pravdepodobne práve kvôli Retina displeju je životnosť na batériu kratšia než u 13-palcového Airu s výkonnejšími procesormi i5 a i7, ktoré spotrebúvajú 15 Wattov a viac. Nový MacBook pritom generuje iba 4,5 Wattu odpadového tepla.

V zásade platí rozdiel vo výdrži, aký vyjde pri porovnaní špecifikácií MacBooku a MacBooku Air. Kým Air mi po návrate z práce väčšinou vydržal „akurát“, 12-palcový MacBook som nemal problém počas dvoch týždňov vybiť na nulu hneď niekoľkokrát. Systém, keď sa dizajnu podriaďuje takmer všetko, by Apple mohol mierne upraviť.

Sounds good?

Veľmi dobrý dojem, vzhľadom na svoje rozmery, na mňa urobili reproduktory, nachádzajúce sa nad klávesnicou, pod perforovanou časťou hliníkového tela. Zvukový výstup je takmer taký kvalitný a výkonný ako z Airu, ktorého reproduktory sa nachádzajú pod klávesnicou a jedinou ich výraznejšou výhodou je o niečo lepší priestorový efekt. Nuž, „za veľa peňazí veľa muziky“. Keď už sme pri cene, u základnej konfigurácie je skutočne vysoká. A za mierne zvýšenie výkonu a kapacity SSD je príplatok už doslova šialený.

Používateľ sa pritom bude musieť vyrovnať s asi najväčším mínusom MacBooku, ktorým je nepochopiteľná prítomnosť len jediného USB-C portu. V dnešnej bezdrôtovej dobe by to nebol neprekonateľný problém, ale novinkou MacBooku je nabíjanie práve cez tento port. A keď ho práve nabíjate, tak bez ďalšieho príslušenstva už doň nič nezapojíte. Minimálne jeden ďalší port by sa sem ešte vošiel a ja som počas nabíjania musel oželieť nabitie iPhonu, ktoré inak pohodlne realizujem na MacBooku Air s dvoma USB portmi a nabíjacím portom MagSafe.

Samotný port USB-C má však veľa výhod. Zapojíte ho ktoroukoľvek stranou a umožňuje obojsmerný tok napätia. Teoreticky teda iPhone môže nabíjať MacBook. Keďže však ide o veľmi horúcu novinku a predajne Apple dostali prvé USB-C príslušenstvá spoločne s dodávkou prvých MacBookov, revolúciu zatiaľ čakať nemožno.

Verdikt touchIT

Rozhodnutie po dvoch týždňoch: vrátiť, či nevrátiť? Nuž, napriek všetkému pozitívnemu, čo nový MacBook prináša, som ho nakoniec zabalil späť do krabice, priložil redukciu z USB-C na USB a poslal do Holandska (bezplatným odvozom vďaka nákupu priamo na Apple Store). Pýtate sa prečo? Nuž, je to výkon. Apple nedokázal zoptimalizovať svoj operačný systém natoľko, aby aspoň so svojimi vlastnými aplikáciami (Safari, Keynote) dokázal MacBook pracovať bez zasekávania. Je možné, že sa tak stane v budúcnosti. Za svojich takmer 1500 eur však očakávam, že ak nastanú kompromisy, tak budú v iných sférach než v používateľskom zážitku s operačným systémom. Jeden USB port, slabšia batéria či kompromisný dizajn sa prehltnúť dajú, keďže o nich človek vie vopred. Lenže, keď si vyskúšate na MacBooku náročnejšiu prácu, môže vás prejsť chuť.

Je to škoda, pretože som sa doň zamiloval. Návrat k MacBooku Air pre mňa predstavoval bolestivý návrat o generáciu späť, i keď som sa vracal k stabilnejšiemu a rýchlejšiemu stroju.

Apple zvolenou cenovkou poprel, že rad MacBook je štartovacím modelom, hoci výkon i funkčná ponuka tomu zodpovedá: Retina, aby obraz urobil dojem, inovácie, aby bolo čím opodstatniť cenu, rozmer 12, ktorý je opodstatnený z viacerých dôvodov i zblíženie produktového dizajnu s iPhonom 6, resp. iOS – vrátane vyhotovenia v troch farbách.

Mojím ideálnym notebookom by mohol byť hypotetický MacBook 13″, ktorý by poháňal hoci i najslabší i5 procesor budúcej generácie, ale ponúkol by novú klávesnicu, Retina displej a aspoň tri USB-C konektory. Dobrou správou je, že minimálne jedna z týchto vecí bude určite súčasťou generačného nástupcu MacBooku Air.

Hodnotenie
+ Dizajn a rozmery
+ Hmotnosť
+ Retina displej
+ Technológia klávesnice a trackpadu
+ Prítomnosť USB-C portu
+ Dobrý grafický výkon pri videu
+ Tri farebné varianty (Gold, Silver a Space Gray)
+ Rýchly integrovaný SSD disk
– Iba jeden USB-C slot s drahou redukciou (25 eur)
– Slabšia než očakávaná výdrž batérie
– Nedostatočný výkon procesora
– Príliš úzky okraj klávesnice
– Pomer cena/výkon

Značky: