V hre je takmer 1 miliarda dolárov.

V biznise, v ktorom sa Apple pohybuje, sa s pokutami jednoducho počíta. Najčastejšie spory sa vedú kvôli patentom, hoci veľa podnetov pochádza aj priamo od spotrebiteľov. Teraz však ide o ten druhý prípad, pričom si spoločnosť môže povedať, že ju dobehla minulosť. Doslova.

Musíme sa však vrátiť do roku 2017, kedy bol Apple obvinený z úmyselného znižovania výkonu svojich iPhonov. Dotknutých bolo viacero modelov od série iPhone 6 až po iPhone X. Vieme, že Apple do svojich telefónov zaviedol softvér, ktorý mal za úlohu znížiť ich výkon až o 58 %. Podstatné pritom je, že to bolo bez vedomia ich používateľov, ako aj bez možnosti jeho deaktivácie.

Apple neskôr dokonca uviedol, že softvér má za úlohu zlepšiť výkon týchto zariadení, avšak opak bol pravdou, čo v konečnom dôsledku prinútilo spoločnosť ospravedlniť sa. Aj po tomto zistení ešte dodala, že zníženie výkonu iPhonov bolo pre dobro používateľov, čím sa mala dosiahnuť dlhšia životnosť batérie a jej lepšie fungovanie.

Apple
Apple

Na súde sa však už teraz nachádza nová žaloba, ktorá od spoločnosti Apple požaduje 910 miliónov dolárov, ako odškodnenie pre používateľov, ktorých sa obmedzenie týka. Žalobca Justin Gutmann tvrdí, “že spoločnosť Apple zámerne zatajila skutočné fungovanie nástroja, aby na neho neupozornila spotrebiteľov”.

Apple na svoju obranu tvrdí, že spoločnosť nikdy neurobila a neurobí nič, čo by zhoršilo používateľský zážitok s cieľom dotlačiť zákazníkov k aktualizáciám. Nechajme sa prekvapiť, ako táto kauza nakoniec dopadne.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.