Zatiaľ nie je jasné, akým vesmírnym dopravným prostriedkom sa trojica vráti na Zem.

Americká vesmírna agentúra NASA rokuje so spoločnosťou SpaceX o možnosti využitia jej vesmírnej lode Crew Dragon na návrat troch astronautov z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). O téme informuje portál Digitaltrends.com.

Ich návrat je v súčasnosti problematický pre problémy s ruskou raketou Sojuz, ktorá ich na stanicu dopravila. Pred niekoľkými týždňami na nej však bola zaznamenaná závažná porucha v podobe netesnosti, cez ktorú začalo unikať chladiace médium.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos, ktorá je partnerom NASA, v súčasnosti objasňuje príčinu tejto poruchy a zisťuje celkový rozsah poškodenia. Ak sa to podarí načas a Sojuz po oprave prejde bezpečnostnými kontrolami, mohol by byť použitý na návrat troch členov posádky v plánovanom marcovom termíne.

NASA sa ale evidentne nechce spoliehať iba na túto možnosť a preto začala so SpaceX rokovať o alternatíve využitia Space Dragon, ktorý by trojicu kozmonautov v zložení Frank Rubio, Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin v prípade nemožnosti využitia Sojuzu dopravil na Zem. Podľa hovorkyne NASA Sandry Jonesovej to však nie je hlavný cieľ agentúry a aj šéf Roskosmosu Jurij Borisov tvrdí, že ruská kozmická agentúra nemá žiadne obavy o bezpečnosť posádky.

Treba zdôrazniť, že situácia v skutočnosti nie je taká dramatická, ako to môže znieť na prvé počutie. Astronauti na ISS nie sú v ohrození života, majú dostatočné zásoby a celá stanica funguje bez akýchkoľvek závažných problémov.

V prípade nutnosti okamžitého opustenia stanice by ani nemuseli čakať na prílet rakety zo Zeme, pretože priamo k ISS je ukotvená jedna vesmírna loď Crew Dragon, ktorú by mohli využiť na evakuáciu všetci siedmi členovia vesmírnej stanice. Je zároveň možné, že v prípade pretrvávajúcej poruchy Sojuzu by NASA nevyužila túto konkrétnu vesmírnu loď, ale k ISS by poslala iný Crew Dragon zo Zeme.

Zdroj: Digitaltrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.