Ich let bol výnimočný z viacerých dôvodov.

Po zhruba päťmesačnom pobyte na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa štvorica astronautov misie Crew-5 bez problémov vrátila na Zem, keď ich modul pristál pri pobreží Floridy. Informuje o tom napríklad portál Engadget.com, podľa ktorého bol let výnimočný z viacerých dôvodov.

Napríklad aj tým, že hneď trojica členov posádky boli ženy. Crew-5 pozostával konkrétne z austronautov NASA Josha Cassadu a Nicole Mannovej, Japonca Kóičiho Wakatu a ruskej kozmonautky Anny Kikinovej.

Táto štvorica strávila na obežnej dráhe presne 157 dní. Ako upozorňuje portál Space.com, počas misie Crew-5 sa Mannová, príslušníčka domorodého národa Wailaki, stala prvou pôvodnou Američankou, ktorá letela do vesmíru.

Zároveň to bol prvý let ruského kozmonauta na palube súkromnej americkej kozmickej lode (konkrétne SpaceX), čo bolo možné po tom, ako NASA a ruská agentúra Roskozmos podpísali minulý rok dohodu o zdieľaní miest v kozmických lodiach. Stalo sa tak už v čase rastúceho napätia medzi USA a Ruskom v dôsledku vojny na Ukrajine.

Pre Wakatu bol tento let piatym návratom z vesmíru, čo je japonský rekord. Kozmická loď sa teraz vráti do zariadenia Dragon Lair spoločnosti SpaceX na Floride, kde ju čakajú bezpečnostné kontroly a renovácia pred ďalším letom.

Na ISS bolo istý čas až 11 ľudí, keďže krátko pred návratom Crew-5 ich prišla na vesmírnu stanicu vystriedať nová posádka Crew-6.

Zdroje: Engadget.com, Space.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.