Zemi našťastie nebezpečenstvo nehrozilo ani v najmenšom.

Vedcom sa podarilo spozorovať najväčší vesmírny výbuch, aký bol kedy zaznamenaný. Jeho rozsah sa odhaduje nastonásobok veľkosti našej Slnečnej sústavy. Informoval o tom portál Bgr.com.

Astronómovia zároveň predpokladajú, že výbuch bol dva bilióny krát jasnejší ako naše Slnko v čase jeho najväčšej slnečnej aktivity a zostal viditeľný tri roky po výbuchu (keďže ho spozorovali už v roku 2020).

Našťastie, v dôsledku tohto výbuchu našej planéte žiadne nebezpečenstvo nehrozilo a nehrozí. Spomínaná kozmická udalosť sa totiž stala vo vzdialenosti až osem miliárd svetelných rokov od nás. To zároveň znamená, že sa udiala už veľmi, veľmi dávno – kým k nám svetlo z takej neuveriteľne veľkej vzdialenosti dorazilo.

Vesmírny výbuch, ktorý vedci zaevidovali pod evidenčným označením AT2021lwx, je najväčšou kozmickou explóziou, akú kedy zaznamenali alebo pozorovali. Zachytili ho pritom len náhodou, pri pátraní po supernove.

Bohužiaľ nie sú si presne istí, o aký výbuch ide, ani čo ho spôsobilo. Na základe aktuálne dostupných dát sa domnievajú, že by mohlo ísť o nadmerne veľký kvazar, hoci ani to nie je isté, pretože svetelnosť týchto objektov v priebehu času kolíše. Táto kozmická explózia si však zachovala svoju jasnosť celé tri roky od jej pôvodnej detekcie v roku 2020. Vedci ale plánujú pokračovať v pozorovaniach, aby sa o AT2021lwx dozvedeli viac.

Tento megavýbuch ako prvé zaznamenalo zariadenie Zwicky Transient Facility (ZTF). Neskôr ju zachytil systém ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System). Obe tieto zariadenia sú navrhnuté tak, aby detegovali rôzne vesmírne javy. Bežne napríklad zachytávajú supernovy či asteroidy a kométy pri prelete kozmickým priestorom.

Zdroj: Bgr.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.