ASUS ROG Swift PG27UQ je prvý monitor na svete s technológiou G-SYNC HDR s certifikáciou DisplayHDR 1000.

Na Slovensku sa začal predávať herný monitor ROG Swift PG27UQ. Ide o 27-palcový monitor, ktorý sa od zvyšku trhu odlišuje viacerými vlastnosťami – v prvom rade je to kombinácia rozlíšenia 4K a 144 Hz obnovovacej frekvencie. A v druhom rade ide o technológiu G-SYNC HDR s certifikáciou DisplayHDR 1000.

Pokiaľ pravidelne čítate náš portál a časopis, potom si možno spomínate na 43-palcový monitor Philips Momentum, o ktorom sme písali nedávno. Aj ten ponúkal certifikáciu DisplayHDR 1000 a bol zameraný na konzolových hráčov. ASUS ROG Swift PG27UQ je určený primárne PC hráčom, čomu zodpovedá aj integrácia technológie G-SYNC, v tomto prípade aj s podporou HDR. A počítačoví hráči tiež ocenia 144 Hz obnovovaciu frekvenciu, za predpokladu, že majú dostatočne výkonný hardvér.

ASUS ROG Swift PG27UQ

Vitajte vo svete HDR

Ak sa pozrieme na trh s monitormi, v hernom segmente môžeme sledovať dva hlavné trendy. Výrobcovia sa snažia zvyšovať obnovovaciu frekvenciu a tým ponúknuť hráčom lepší zážitok z hrania. Druhým trendom, ktorý sa začal objavovať v poslednej dobe, je tzv. HDR obraz. Skratka HDR znamená High Dynamic Range, teda vysoký dynamický rozsah. Na trhu s televízormi sa táto technológia používa už dlhšiu dobu a HDR obsah podporujú služby ako Netflix, YouTube a ďalšie.

HDR teraz prichádza aj do herného priemyslu. Teda, aby sme boli úplne presní, na herných konzolách nejde o novinku a viacero hier už túto technológiu podporuje. V prípade počítačov je však situácia iná a s HDR si rozumie iba pár hier. To sa však tento rok zmení, nakoľko sa na trh dostane viacero herných HDR monitorov. ASUS ROG Swift PG27UQ je na čele pelotónu.

Pokiaľ ste sa doteraz ešte s technológiou HDR nestretli v praxi, jej prínos spočíva v jasnejšom zobrazení. V prípade monitora ROG Swift PG27UQ je maximom jas 1000 nitov. Ide o hraničnú hodnotu, ktorú nedokáže monitor vygenerovať v jednom momente na celej ploche obrazovky, ale iba na vybraných miestach. Z praktického hľadiska to stačí a HDR vďaka tomu ešte viac zvýrazňuje kontrastné scény. Niekto môže namietať, že obraz nepôsobí realisticky a prirodzene, avšak je vizuálne atraktívnejší.

V prípade celej bielej plochy monitora dosahuje novinka od ASUSu maximálny jas úroveň 600 nitov pre HDR režim, resp. 300 nitov pre SDR. HDR však umožňuje aj tmavšie zobrazenie čiernej. Monitory s touto technológiou majú takisto 10-bitovú farebnú hĺbku a často výbornú farebnú presnosť a široké pokrytie farebného priestoru. Výsledkom je teda vizuálne skvelý zážitok z hrania hier alebo sledovania filmov.

Zachytiť rozdiel medzi HDR (vľavo) a SDR (vpravo) monitorom je pomocou fotografie prakticky nemožné. To musíte vidieť naživo

Nadčasový monitor

Ako sme už v úvode spomenuli, ROG Swift PG27UQ má 27-palcovú uhlopriečku, rozlíšenie 4K a 144 Hz obnovovaciu frekvenciu. Túto hodnotu je možné dosiahnuť pretaktovaním, maximálna hodnota dosahuje v štandardnom režime 120 Hz. Certifikácia DisplayHDR 1000 znamená, že hraničný jas je 1000 nitov. O podsvietenie sa stará 384 samostatných LED diód, ktoré sú dynamicky kontrolované. Monitor tiež ponúka Quantum Dot IPS panel s pokrytím farebného priestoru DCI-P3 na úrovni 97%, resp. 99% pokrytie priestoru Adobe RGB.

Technológia G-SYNC zabezpečuje komunikáciu medzi monitorom a grafickou kartou, aby sa eliminovalo prípadné trhanie obrazu a ďalšie nedostatky. V porovnaní s konkurenčnou technológiou AMD FreeSync je dôležité spomenúť, že G-SYNC má neobmedzený frekvenčný rozsah.

ASUS ROG Swift PG27UQ môžeme tiež označiť za nadčasový monitor. Kvôli obmedzeniam dátového prenosu štandardu DisplayPort 1.4 je možné prenášať 10-bitový RGB obraz maximálne do frekvencie 98 Hz. Nad túto hranicu už neponúka monitor plnohodnotné zobrazenie HDR obrazu. Na druhej strane je pomerne náročné a drahé poskladať počítač, ktorý by zvládol vykresľovať dnešné hry vo vysokej kvalite a 4K rozlíšení na úrovni 98 a viac snímok za sekundu. Drahý je však aj samotný monitor – predáva sa za 2500 eur.

ASUS ROG Swift PG27UQ sa predáva za 2500 eur

Prečítajte si aj:

Vyskúšali sme poriadny monitor pre konzolových hráčov. Možno vám nahradí aj televízor

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit