43-palcový monitor prináša prémiovú výbavu.

Philips Momentum 436M6VBPAB je najnovší 43-palcový monitor od spoločnosti MMD. Je zameraný najmä na konzolových hráčov, jeho pridaná hodnota však spočíva aj v jeho všestrannom využití. Monitor sme mali možnosť vyskúšať si počas krátkej doby v kombinácii s hernou konzolou Xbox One X. Zahrali sme si pár hier a prvé dojmy sú pozitívne. Dôvodov je niekoľko.

Monitor ponúka 43-palcový VA panel s rozlíšením 3840 × 2160 px a podporou štandardu DisplayHDR 1000. Ide o aktuálne najvyššiu úroveň technológie HDR v monitoroch, ktorá umožňuje dosiahnuť maximálny jas najjasnejších bodov na úrovni 1000 nitov a minimálny jas 0,05 nitu. DisplayHDR 1000 sa svojimi parametrami rovná štandardu TV obrazoviek UHD Premium, nechýba podpora pre HDR10. Prínos 4K HDR technológie je v prípade hrania na Xbox One X v niektorých hrách jasne viditeľný a ide o skvelý vizuálny zážitok.

Artem Khomenko zo spoločnosti MMD vysvetľuje rozdiely medzi jednotlivými štandardmi HDR. Kliknutím na fotku si ju môžete pozrieť vo väčšej verzii s lepšie čitateľnou tabuľkou parametrov

Aktuálne najlepší monitor pre konzolu Xbox One

Novinka je zameraná najmä na konzolových hráčov, čomu zodpovedajú technológie ako Adaptive Sync, Low Input Lag a SmartResponse. V praxi to znamená, že doba odozvy dosahuje iba 4 ms a že obraz pri hraní by mal byť bez rôznych vizuálnych nedostatkov, ako je trhanie či sekanie. Adaptive Sync totiž umožňuje synchronizovať grafický čip s obnovovacou frekvenciou monitora a to na úrovni 48 až 62 Hz. Túto technológiu dnes podporujú počítače, čoskoro si s ňou budú rozumieť aj herné konzoly Xbox One X a Xbox One S. Funkcia bude súčasťou veľkej jarnej aktualizácie, ktorá má prísť čoskoro.

Monitor využíva technológiu Quantum Dot a poteší verným zobrazením farieb na úrovni 100% farebného priestoru BT. 709, resp. 97,6% v prípade DCI-P3. Smart kontrast dosahuje 50M:1, displej podporuje zobrazenie 1,07 miliardy farieb. Nechýba ani funkcia MultiView, čo je v preklade obraz v obraze – obrazovku môžete rozdeliť na dve polovice a v každej časti zobraziť iný zdroj obrazu. Ide o štandardnú funkciu takto veľkých monitorov, ktorá je prínosom najmä pri práci.

Philips Momentum 436M6VBPAB je 4K HDR monitor prispôsobený pre hranie na konzolách. Ponúka aj diaľkový ovládač a podsvietenie spodného rámika pod displejom

Veľa konektorov, nechýba ani USB-C

Philips Momentum 436M6VBPAB obsahuje množstvo konektorov. K dispozícii je DisplayPort 1.2, mini DisplayPort, HDMI 2.0, USB-C, USB 3.0 a audio vstup a výstup. Vďaka tomu k nemu pripojíte okrem konzoly aj počítač či moderné notebook alebo konvertibilný tablet s USB-C konektorom.

Pri pohľade na výbavu monitora je zrejmé, že Philips Momentum 436M6VBPAB chce zaujať veľkým displejom a všestrannou funkcionalitou. Vďaka tomu sa stavia do pozície pracovného monitora, ktorý vám po práci ponúkne aktuálne najlepší možný herný zážitok pri hraní na konzole Xbox One. Uvidíme, či časom dostane podporu pre FreeSync aj konzola PlayStation 4 Pro. Faktom však je, že dnes nenájdete na trhu prakticky žiaden televízor, ktorý by ponúkal takéto vlastnosti a zameranie na vizuálne kvalitné hranie na konzolách na veľkej obrazovke s minimálnou možnou odozvou. V prípade hrania na PC je situácia iná, avšak konzolové hranie v tomto smere výrazne zaostáva.

Kľúčové parametre 43-palcového monitora Philips Momentum 436M6VBPAB

Diaľkový ovládač aj podpora pre HDMI-CEC

Philips Momentum 436M6VBPAB tiež možnože v niektorých domácnostiach nahradí aj televízor – kvalitu zážitku zo sledovania filmov či seriálov a porovnanie s klasickým televízorom však budeme musieť najskôr otestovať v redakcii. Monitor však v tomto smere poteší dvoma pomerne kvalitnými 7 W stereo reproduktormi a podsvietením spodného rámčeka okolo displeja. V balení je aj jednoduchý diaľkový ovládač a monitor podporuje funkciu HDMI-CEC pre ovládanie pripojených zariadení.

Novinka sa dostane do predaja koncom mája za 799 eur. Monitor bude dostupný aj v iných uhlopriečkach, detaily budú oznámené počas budúceho mesiaca. Mali by sme sa dočkať aj väčšej uhlopriečky, pričom MMD chce udržať cenu pod hranicou 1000 eur.

Monitor Philips Momentum 436M6VBPAB sme videli aj na výstave IFA 2017. Vtedy bol prezentovaný ako koncept, teraz už ide o hotový produkt, ktorý mieri do predaja. Jeho dizajn a predstavenie základných funkcií začína v čase 4:28

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Pozrite si 8K monitor aj 49-palcový zaoblený displej, ktorý nahradí dva 27-palcové monitory. Aké sú ďalšie trendy v monitoroch?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit