Ak vás nebaví tá veľká vrčiaca škatuľa hodená pod stolom a rozmýšľate nad jej výmenou, riešením môže byť niektorý z kompaktných desktopov od ASUS. Najnovšie do ponuky pribudli dva nové modely VivoMini, VC65 a VC65R.

Dvojica je zároveň nositeľom nového sériového mena VivoMini, starším modelom však ostáva označenie VivoPC. S objemom menším ako dva litre sa v ASUS podarilo vytvoriť najmenšie minipočítače, do ktorých sa vmestí štvorica 2,5“ diskov. Takže žiadne 128 GB SSD v mSATA slote, ale v prípade VC65R aj plnohodnotné a výkonné RAID pole, čím sa stáva ideálnym kandidátom nielen pre úsporné NAS pre zálohy, ale aj praktické pracovné stanice.

Počítače prídu na trh v troch konfiguráciách, a to buď s dvoma 2,5“ diskami, dvoma diskami a optickou mechanikou, alebo štvoricou 2,5“ diskov. Vďaka malým rozmerom sa budú dať primontovať na štandardný VESA držiak a osadiť na chrbát monitora a na stole tak nebudú vôbec zavadzať.

asus-vivomini-4asus-vivomini-3asus-vivomini-2

Malé rozmery automaticky nenaznačujú aj malý výkon. Do modelov VivoMini ASUS osádza síce úsporné, no desktopové procesory Core i5-6400T alebo Core i3-6100T, takže výkonu bude dostatok aj pre náročnejšie úlohy než je bežná kancelárska práca. Operačná pamäť s kapacitou 4 až 16 GB v dvoch SO-DIMM slotoch , gigabitový sieťový adaptér, 802.11ac bezdrôtový adaptér, šesť USB 3.0 portov, čítačka pamäťových kariet a trojica obrazových výstupov vrátane analógového D-sub je len hrubým nástrelom toho, čo všetko séria VivoMini ponúkne.

Ceny VC65 a VC65R zatiaľ nepoznáme, no štartovať by mohli niekde okolo štyristoeurovej hranice.

 

Značky: