Aj keď by sa mohlo zdať, že na nadchádzajúcu generáciu Wi–Fi je trochu priskoro, taiwanský výrobca elektroniky nenecháva nič na náhodu a oficiálne predstavil výkonný a rýchly bezdrôtový smerovač doslova stvorený pre hráčov.

Asus ROG Rapture GT–AX 11000 so svojimi ôsmimi výkonnými a zároveň precízne dizajnovanými anténami vyzerá skutočne jedinečne a štýlovo. Jeho hlavnou výhodou však nie je dizajn, ale funkčnosť. Veď posúďte sami pri pohľade na výrobcom udávané maximálne dosahované teoretické rýchlosti. Kým v 2,4 GHz pásme ide o veľmi slušných 1 148 Mbps, v 5 GHz pásme je to už, na dnešnú dobu cez vzduch až ťažko predstaviteľná rýchlosť, 4 804 Mbps. Novinka je tiež vybavená 2,5 Gbps ethernetovým portom a šikovným „Turbo“ tlačidlom, ktorého stlačením dosiahnete v prípade potreby zrýchlenie na maximum. Tieto šialené rýchlosti má na svedomí podpora prichádzajúceho štandardu Wi–Fi 802.11 ax, ktorý je niekoľkonásobne rýchlejší ako aktuálny štandard 802.11 ac.

Asus ROG Rapture GT–AX 11000

Jedným dychom treba dodať, že takéto vysoké rýchlosti v súčasnosti jednoducho nevyužijete. Operátori na Slovensku ponúkajú maximálne 500 Mbps rýchlosti a aj to iba pre vyvolených klientov v pokrytí optického internetu. Na druhej strane, podpora štandardu 802.11 ax, nie je zďaleka iba o rýchlosti. Jej rovnako dôležitou výhodou je podstatné zlepšenie dátovej priepustnosti v zahltených oblastiach, akými sú bytové domy, kancelárske priestory či letiská. Oproti routerom so štandardom 802.11 ac má ísť až o štvornásobné zlepšenie. Asus ROG Rapture GT–AX 11000 navyše bude vedieť vysielať až dve 5 GHz siete súčasne. Jedna z nich bude detekovaná výhradne pre herné zariadenie, čím sa eliminuje riziko rušenia iným zariadením.

Asus okrem spomínanej vlajkovej lode predstavil aj ďalšie dva, už viac „mainstreamové“ bezdrôtové smerovače s podporou 802.11 ax. Prvým je model AX 6100 s maximálnou teoretickou rýchlosťou až 6100 Mbps a druhým RT–AX88U s maximálnou rýchlosťou na úrovni 6000 Mbps. Cena noviniek zatiaľ nie je známa a do predaja by sa mali dostať približne v septembri tohto roku.

AX 6100 s anténami a bez antén

Zdroj: The Verge

 

Prečítajte si aj:

Recenzia: TP-Link M7310 – prenosný router do vrecka

 

 

Značky: