Prenosný router do vrecka sa zíde každému, kto potrebuje internet aj na cestách. Tento model podporuje LTE pripojenie, limitom teda bude len dostupnosť signálu operátora. Ide o značne pokročilé zariadenie, ktoré umožní až 8-hodinovú prevádzku. Používa sa v ňom MicroSIM karta a obsahuje slot aj na microSD kartu do 32 GB.

Vďaka tomu budete môcť zdieľať dáta priamo na karte medzi ostatnými zariadeniami pripojenými k routeru. Výrobca má takisto špecializovanú aplikáciu pre Android a iOS. Vystačíte si ale len s prehliadačom. Všetky nastavenia spravíte priamo cez web. Teda napríklad aj to základné, či chcete použiť na pripojenie 10 zariadení Wi-Fi alebo budete potrebovať konektivitu len pre jedno a chcete naň použiť USB kábel. Vhodné napríklad vtedy, ak nechcete vysielať Wi-Fi, hoci v nastaveniach môžete vysielanie SSID skryť.

Na hlavnej obrazovke je vidno spôsob pripojenia do internetu, množstvo prenesených dát ako aj aktuálne rýchlosti sťahovania a odosielania údajov. Tu si môžete čítať všetky SMS správy, mazať ich a samozrejme posielať. Čiže zvládnete taký úkon, ako napríklad aktiváciu ďalšieho dátového balíčka bez toho, aby ste museli kartu vyberať a na odoslanie použiť mobilný telefón.

Nastavenia siete sú veľmi detailné, podobajú sa bežnému routeru. Dokonca sa dá definovať prenosový štandard Wi-Fi siete a aktivovať bezpečnostné opatrenia. Tým, že tu sa budete spoliehať na obmedzený počet dát, je tu možnosť nastaviť upozornenie pri dosiahnutí určitej hranice a tiež možnosť odpojenia od internetu. Tým zamedzíte zbytočným účtom navyše.

Nám sa páčil inverzný 1,44″ TFT displej priamo na zariadení, ktorý informuje o základnom nastavení a stavu routera. Zistíte tu jeho IP adresu a heslo, ako aj možnosť aktivovať alebo deaktivovať šetriaci režim či preferenciu 3G/4G siete. Efektne tu vidíte aj aktuálne rýchlosti sťahovania a celkový stiahnutý objem dát. Veľmi dobre, netreba chodiť do webového rozhrania na to, aby ste sa dozvedeli základné údaje.

Hodnotenie
+ informačný displej,
+ nastavenie funkcií priamo na zariadení,
+ podpora LTE,
– žiadne podstatné

Cena: 119 EUR
Zapožičal: TP-Link

Verdikt

TP-Link M7310 je výborné zariadenie pre každého na cestách. Možnosti internetu od slovenských operátorov sú bohaté, a tak sa vám oplatí zohnať si samostatnú internetovú SIM-ku. Je to dosť prepracovaná škatuľka s množstvom detailných nastavení. Ideálne na fungovanie s powerbankou.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu sieťových nástrojov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky: