ASUS ROG Strix XG27VQ je najnovší zakrivený herný monitor od ASUS-u. Má výbornú výbavu, ktorá poteší hráčov a jediné, čo mu môžu majitelia grafických kariet od NVIDIA vytknúť je to, že nepodporuje technológiu G-SYNC.

ROG Strix XG27VQ má uhlopriečku 27 palcov a rozlíšenie Full HD. Obnovovacia frekvencia 144 Hz znamená, že ide o obrazovku, ktorá je určená hlavne hráčom kompetitívnych online hier. Vysoká obnovovacia frekvencia môže potenciálne predstavovať malú výhodu pri hraní titulov ako Counter-Strike alebo LoL či Dota 2. Monitor využíva VA panel s maximálnym jasom 300 cd/m2 a obnovovacou frekvenciou 4 ms.

Kontrast je 3000 : 1, zakrivenie je na úrovni 1800R. Znamená to, že polomer kruhu, ktorý opisuje zakrivenie, je 1800 mm. VA panel má štandardne verné zobrazenie farieb a dobré pozorovacie uhly. V prípade modelu ROG Strix XG27VQ sa mizivo prejavovalo podsvietenie pri hornom rámiku displeja. Vidieť to bolo v prípade modrej farby.

Štýlovo spracovaný stojan umožňuje nastavenie výšky, náklonu aj natočenia. V tomto smere nemáme pripomienky a ak chcete, môžete si aktivovať svetelné efekty, ktoré sa premietajú zo stojana na stôl. Monitor má vo výbave DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 a DVI vstup. USB hub neobsahuje.

ROG Strix je zameraný v prvom rade na hráčov, takže vo výbave nájdete pár špecifických technológií a funkcií. Nutným minimom je FreeSync pre synchronizáciu s grafickou kartou od AMD. Majitelia kariet od NVIDIA však z tejto technológie nebudú profitovať. Ponuka režimov obsahuje nastavenia, ktoré sú zamerané najmä pre jednotlivé herné žánre. Na všeobecné použitie sú určené režimy sRGB a Kino. Prípadne si cez používateľský režim prispôsobíte parametre, ako sú jas, kontrast, sýtosť farieb, teplota a gamma.

Monitor poteší filtrom modrého svetla, ktorý má celkovo 5 úrovní a funkciou Extreme Low Motion Blur, ktorá eliminuje rozmazanie pohybu. Podobne ako ostatné herné monitory od spoločnosti ASUS, aj tento model podporuje zobrazenie pomôcok na obrazovke, ako je kríž, časovač či počítadlo FPS. Funkcie potešia najmä náročných hráčov.

Cena: 449 EUR
Zapožičal: ASUS

Hodnotenie:
+ Praktický dizajn
+ 144 Hz obnovovacia frekvencia
– Nič podstatné

Verdikt

ASUS ROG Strix XG27VQ je v jadre štandardný herný monitor pre náročných hráčov. Ponúka VA panel a 144 Hz obnovovaciu frekvenciu. Poteší zaoblením obrazovky.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu monitorov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit