ASUS Vivobook 13 Slate OLED je 13,3″ OLED notebook s odnímateľnou klávesnicou a s operačným s systémom Windows.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: ASUS
Hlavné parametre ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Spojenie dvoch svetov

ASUS predstavil na on-line tlačovke zariadenie, ktoré kombinuje dva svety – notebook a tablet, oba s operačným systémom Microsoft Windows. Hlavnou výhodou je 13.3-palcový displej typu OLED, ktorý môžete využiť aj ako váš osobný televízor. Ide o dotykový displej s pomerom strán 16:9 a s podporou Dolby Vision PANTONE. Udávaný kontrast je až 1 000 000 : 1, tento displej na len 0,2-milisekundovú odozvu a čo je pre používateľa obzvlášť dôležité, vyžaruje o 70 % menej modrého svetla ako LCD displeje. Nebudú vás tak bolieť oči ani pri jeho dlhodobom sledovaní.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: ASUS
ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Vivobook 13 Slate OLED ako notebook

Hardvérovým základom tohto zariadenia typu 2 v 1 je 4-jadrový procesor Intel s frekvenciou 3,3 GHz. Klávesnica tohto zariadenia je odnímateľná a dokáže tak zmeniť notebook na tablet. Súčasťou zariadenia je aj stoj s pántom. Takto sa dá Vivobook 13 Slate postaviť na do režimu na výšku alebo na šírku. Vo výbave je 256 GB PCIe SSD úložisko a 8 GB RAM. Technológia Intel Bridge umožňuje spúšťanie Android aplikácií v rozhraní systému Windows 11. Na tele displeja sú dva USB-C porty, 3,5 mm audiojack a čítačka microSD kariet. Prihlasovať sa dá aj pomocou odtlačku prsta.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: ASUS
ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Vo výbave sú ďalej dve kamery. Predná 5 Mpx je určená na videohovory a 13 Mpx zadná kamera na fotografovanie alebo tvorbu videa. Pri on-line mítingoch môžete využiť aj očistenie hlasu od okolitého hluku.

Rýchle poznámky perom

V dodávke je aj dotykové pero ASUS Pen 2.0, ktoré je umiestnené v magnetickom držiaku. Je to spôsob ako si môžete poznačiť poznámky, prípadne pripraviť náčrty.Na jemnú kresbu podporuje 4096 úrovní prítlaku. Hroty pera sú vymeniteľné a odpovedajú ceruzkám s označením 2H, H, HB a 2B. Pero sa nabíja pomocou USB-C nabíjačky. Po polhodinovom nabití vydrží pracovať viac ako 100 hodín. Z zariadeniu je pripojené cez Bluetooth. Pomocou pera sa dá realizovať aj snímka obrazovky či pohyb v rámci prezentácie. Pero sa dá použiť aj v súvislosti s aplikáciami od Adobe, preto je súčasťou dodávky aj mesačné predplatné na Adobe Creative Cloud.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: ASUS
Režimy prevádzky ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Magneticky sa pripája aj klávesnica, tá má pohodlné usporiadanie klávesov a jej súčasťou je aj hladký touchpad.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: ASUS
Klávesnica a touchpadom v ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Kvalita zvuku

Za kvalitou displeja nezaostáva ani ani audio časť. Tvorí ho štvorica reproduktorov s podporou Dolby Atmos a je tu aj inteligentný zosilňovač, aby ste lepšie počuli reprodukovaný zvuk.

Aj pre hráčov

Ide o zariadenie na spojenie s internetom a špeciálne cloudom, preto neprekvapí rýchla ASUS Wi-Fi Master technológia. Spolu s týmto zariadením dostanete aj predplatné na službu Xbox Game Pas Ultimate.

Nabíjanie cez USB-C

O napájanie sa stará externý USB-C zdroj alebo 50 Wh batéria. Výhodou je, že tento notebook nabijete bežnou USB-C nabíjačkou alebo powerbankou. Adaptér v dodávke umožňuje rýchle nabíjanie, čo znamená, že za 40 minúť nabijete na viac ako 60 % kapacity batérie.

ASUS Vivobook 13 Slate OLEDZdroj: ASUS
ASUS Vivobook 13 Slate OLED

Kedy a za koľko

Na slovenský trh toto zariadenie príde počas prvého kvartálu budúceho roka. Na tlačovej konferencii bola ohlásená aj cena platná pre americký trh – 599 USD. Ide o cenu bez DPH a pre verziu so 4 GB RAM. Cena pre slovenský trh zatiaľ nebola stanovaná.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.