Dva displeje. Jeden z toho v touchpade a zároveň je to veľmi praktický notebook.

Hlavnými dôvodmi na kúpu tohto notebooku sú OLED displej a ScreenPad, teda touchpad, v ktorom je displej. Takýchto Zenbookov ste už od ASUSu videli mnoho, čím je tento zaujímavý?

Naozajstný displej

Na 14“ uhlopriečke s pomerom strán 16:10 mala testovacia konfigurácia 2K rozlíšenie. Dá sa kúpiť aj 4K, ale myslím si, že 2K bohato stačí. Displej je vynikajúci a tým, že je OLED, môžete očakávať nádherné farby v rozsahu DCI-P3 a tu navyše aj profesionálne preverenia podania farieb od Pantone. Nekupujete si len pekný displej ale displej s presným zobrazením farieb. Veľká výhoda je, že OLED má výraznejšie šetrenie zraku pri eliminovaní vyžarovania modrého svetla. Pozrite si stránky ASUS OLED v slovenčine. Tam nájdete detaily o technológii OLED, ktorú ASUS používa vo svojich najnovších notebookoch.

Rámiky okolo displeja sú tenké a výrobca ho nazýva NanoEdge. Na hornú stranu rámu sa vošla webová kamera s rozlíšením 720p. Displej je dotykový a veko sa dá otvoriť na úroveň 180°. Klávesnica má tri stupne podsvietenia, čo nebýva zvykom a väčšina výrobcov má dva stupne, prípadne len jeden. Tu sa dá naozaj lepšie nastaviť, ako veľmi bude klávesnica svietiť a tak vás nebude rušiť ani pri minimálnom jase.

Jedna z praktických vlastností je, stĺpec editačných klávesov. Som rád, že sa v 14“ tele našlo miesto navyše a to pri zachovaní štandardných veľkostí klávesov v alfanumerickej časti. Na klávesnici sa dobre píše. Je tichá, hoci ešte som zažil notebooky, na ktorých bola takmer nehlučná. Šípky sú úzke a na ich triafanie si treba nejakú dobu zvykať.

Na prihlasovanie do systému sa dá použiť snímač odtlačkov na tlačidle zapnutia. Je to rýchly a presný spôsob, ako vynechať tradičné metódy prihlasovania.

TouchPad s displejom

V skutočnosti toto odlišuje Zenbook 14X OLED od ostatných notebookov. Druhý displej, na ktorom sa dá robiť všetko to, čo na prvom. V niektorých prípadoch ste mali len numerický blok. Dal sa zapnúť a vypnúť a tak ste mali podsvietený touchpad, ktorý vyzeral tak trochu ako kalkulačka. Toto je výrazne upgradovaný touchpad a ozajstný displej.

Fungovať sa dá v režime klasického touchpadu alebo ScreenPadu. Sú to vlastne dva monitory a jeden je pod vami. Teda kurzorom vertikálne nadol prejdete do druhého displeja. Na bežné používanie je obrazovka príliš malá. Pokojne sem môžete posunúť váš prehliadač, no pri rozlíšení 2160 × 1080 px budú prvky pomerne malé a horšie viditeľné.

Je to ale displej, ktorému môžete upraviť jas a takisto si sem pridať viac aplikácií, napríklad kalkulačku, Spotify alebo čokoľvek iné a vytvoriť si takto preddefinované zóny. Zatiaľ ide o najdokonalejšie stvárnenie touchpadu ako druhého displeja. Kedykoľvek máte možnosť ho použiť ako touchpad. Jedno ťuknutie a aktivuje sa režim touchpadu bez toho, aby ste ho museli cez klávesovú skratku Fn prepnúť do výhradného režimu touchpadu.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Grafika na staršie hry

Preveril som to na vlastných nervoch z frustrácie neprejdenej misie. Tu zvládnete na plných detailoch Mafiu II. Viem, je to staršia hra ale tu je GeForce MX450, ktorá už voľačo zvládne a môžete sa na nej zahrať. Najnovšieho Tomba alebo Hitmana veľmi nie, ak nechcete robiť kompromis za kompromisom ale grafická výbava je tu silná. Stále treba mať na pamäti, že ide o kancelársky notebook. Grafická karta sa ale osvedčí pri práci s fotkami alebo videom. Napríklad Zoner Photo Studio s použitím grafického adaptéra NVIDIA znásobilo výpočty na takmer dvojnásobok, ako pri použití procesora. Pri hromadných úpravách a napríklad takom zmenšovaní stoviek fotografií to bude poznať.

To, že je tu NVIDIA, je výborná vec. Je minimum konfigurácií, kde by výrobcovia pridali samostatnú grafiku mimo procesora a verte, že to má stále význam. Razom máte výkonnejší notebook. Úspora batérie ale trochu pokrivkáva. Notebook ako taký vydrží zhruba tých 5 hodín prevádzky na batériu a treba trochu šetriť výkonom.

O nejakej dlhšej výdrži bude sotva reč. Systém síce ukáže 9,5 hodiny výdrže, no s trochou preháňania pohnete kurzorom a zrazíte to na polovicu. Ten jav som si všimol a možno sa dá dosiahnuť, avšak nie na notebooku s NVIDIOU. Karta síce nie je zapojená stále a využíva riadenie spotreby podľa aplikácie. Na batériu sa môžete spoľahnúť, no je pravda, že iná konfigurácia bez NVIDIE by vydržala o hodinu-dve dlhšie.

Riadenie spotreby ale aj vlastností OLED displeja cez špecializovaný softvér

ASUS zapracoval na režime riadenia spotreby a šetrenia batérie cez nástroj MyASUS. Tu si nastavíte, po akú úroveň sa má nabíjať batéria a či chcete výkonný, vyvážený alebo tichý režim. Takto sa dá šetriť energie a notebook je v tichom režime nehlučný alebo výrazne tichší. Rád som to používal večer, keď som pozeral film alebo pracoval a ventilátor išiel na vyššie obrátky. Týmto spôsobom sa dal stíšiť aj za cenu zníženého výkonu. Ten som ale niekedy vôbec nepociťoval a tak sa s týmto úsporným režimom dá fungovať aj celý deň.

Cena: 1449 eur

Zapožičal: ASUS

Verdikt

ASUS Zenbook 14X OLED má v tenkom tele USB-A aj HDMI port a to ešte dva USB-C. Takáto portová výbava je univerzálna a málokedy vám bude treba redukciu. Palec hore za túto výbavu. Tiež chválim aj to, že všetky konektory nie sú na jednej strane.

Displej vo formáte 16:10 je jedna z najlepších vecí, čo mohol výrobca spraviť. Získate viac priestoru na vaše dokumenty a dve okná vedľa seba sa pre vás stanú štandardom. Notebooku nemám čo vytknúť. Kratšia výdrž je daná kartou NVIDIA, ktorá sa zapína podľa potreby. A prehliadač Brave je pre kartu potreba. Dá sa to však zmeniť a definovať, aby používal integrovanú grafiku.

Screenpad som nepoužíval nonstop, ale boli chvíle, kedy jeho využitie prinieslo vyššiu hodnotu práce alebo pohodlie s notebookom. Presne takto si to predstavujem.

Páči sa nám

  • OLED displej s pomerom 16:10
  • grafika GeForce MS450
  • klávesnica
  • využitie ScreenPadu
  • hliníkové spracovanie

Nepáči sa nám

  • reálna výdrž okolo 5 hodín

Technické parametre

Model notebooku / ParameterASUS Zenbook 14X OLED
ProcesorIntel Core i7-1165G7 1,2 ÷ 4,7 GHz, 12 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej14″, OLED, max. rozlíšenie 2880 × 1800 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce MX450, 2 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5
Porty2 × USB-C + TB + PD, 1 × USB 3.2, HDMI 2.0, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]311 × 221 × 17
Hmotnosť [kg]1,4
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)1449
Model / TestyASUS Zenbook 14X OLED
PCMark 10 – Kancelársky výkon4123
3DMark 11 – Herný výkon8048
VR Mark – Orange Room3308
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]840,3
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]4:51
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]338,85
Faktor mobility2,75

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.