Prívlastok Deluxe značí v triede ZenFone niečo výnimočné. Je to predovšetkým obrovská kapacita úložiska. Výrobca totiž zakomponoval do telefónu až 256 GB úložného priestoru a zároveň ide o Dual SIM telefón.

ZenFone2D_vyd4_nowat

Vyhotovenie

Dizajnovo telefón vychádza z osvedčeného tvaru svojej série. Zadný kryt je teda zaoblený a v tomto prípade sú v balení kryty hneď dva. Oba sú plastové, jeden čierny s kubickým vzorom, druhý o trochu rozmernejší s viacuholníkovým reliéfom. V striebornej farbe rozhodne zaujme. Vďaka tomuto je aj pevnejší, no je zároveň aj hrubší. Rozmer telefónu s 5,5″ uhlopriečkou je tak ešte o niečo masívnejší. Pri rozmere 153 × 77 × 11 mm a hmotnosti 170 gramov je to pochopiteľné. Na zadnej časti je tlačidlo na ovládanie hlasitosti. Prekvapením bolo umiestnenie tlačidla na vypnutie na hornú hranu. Toto by sme chceli zmeniť, keďže aj pre dlhé prsty je jeho dočiahnutie celkom náročné. Navyše ho treba poriadne stlačiť, aby reagovalo. Ostatné zostalo bez zmeny. Na boku teda nie sú pre tenší profil žiadne ovládacie prvky. Horná hrana má audiokonektor, spodok patrí USB konektoru. Veľmi dobrou správou je, že telefón podporuje rýchle nabíjanie. Akumulátor s kapacitou 3000 mAh dokážete nabiť celý za niečo málo ako 1,5 hodiny.

Hardvér

Práve hardvérová výbava bude telefón posúvať do roviny „deluxe“. Kapacita RAM je až 4 GB, a to je dosť na použitie s náročnými aplikáciami a aj procesor s frekvenciou 2,5 GHz na každé zo štyroch jadier je výhodou. Výrobca sa však pýši najmä 256 GB úložiskom, čo je naozaj extrém. Treba však vedieť, ako to naozaj je. V základe je integrovaný pamäťový čip so 128 GB priestorom. Pri kúpe však máte v telefóne vloženú aj 128 GB kartu. Ak by bol 256 GB čip priamo na doske, pozerali by sme sa na to inak. Kartu si môžeme kúpiť aj sami, nepotrebujeme zvyšovať cenu telefónu týmto spôsobom. Displej je vo Full HD, čo bohato postačuje a sme radi, že ASUS v tomto prípade nepristúpil na vyššie rozlíšenie. Zvýšilo by to cenu zariadenia a používateľský zážitok by bol nebadateľný.

Skúsenosti z používania

Telefón je už na pohľad iný. Po zapnutí vás privíta masívna nadstavba Androidu. S pôvodným operačným systémom nemá rozhranie ASUS ZenUI veľa spoločného. To nám neprekážalo, chceme kompletný servis, nielen poskladanie komponentov. Potiaľto je to v poriadku. Výrobca sa snažil pridať rôzne utility na ochranu používateľa, zvýšenie výkonu a celkovú starostlivosť o systém. Automatické triedenie aplikácií do podadresárov by sme ocenili. Ak ich je veľa, je to jeden zo spôsobov, ako si upratať hlavné menu. Neustále hlásenia o tom, že treba niečo optimalizovať a že sa zvýšil výkon, alebo hlásenia o rizikovosti bežných aplikácií však zdržujú. Pri práci s telefónom tak aspoň zo začiatku bolo potrebné stále niečo konfigurovať a potvrdzovať. A „optimalizácia“ RAM zhodením aplikácií je dvojsečná zbraň. Uvoľní sa síce operačná pamäť, no pri opätovnom spúšťaní aplikácie si viac počkáte na jej kompletný štart z vypnutého stavu. Oceňujeme však zásobu tém, skutočne detailné možnosti prispôsobenia rozhrania alebo rozšírenú klávesnicu s poriadnou dávkou vlastností, ktoré sa dajú modifikovať.

Telefón sme po pár hodinách prepli z bežného režimu do najrýchlejšieho s minimálnym dopadom na krátenie výdrže akumulátoru. Avšak telefón to až tak nezrýchlilo. Na jednu stranu máte po starostiach a nemusíte z kategórie systémových utilít inštalovať základné programy. Na stranu druhú je to aj záťaž na systém. Pochváliť chceme 3D výkon grafického čipu PowerVR G6430. Hry si na tomto telefóne zahráte, a to v najvyšších detailoch a bez akýchkoľvek obmedzení.

Fotoaparát má rozlíšenie 13 MPix a na zadnej strane je duálny LED blesk. Vhodné je fotiť pri dobrom osvetlení, fotografie majú sivý nádych.

Verdikt

ASUS ZenFone 2 Deluxe je netradičný telefón. O svoje miesto na trhu sa bije hlavne kapacitou úložného priestoru. Predáva sa za dobrú cenu, vzhľadom na svoje parametre. No tu už sa pohybujete v kategórii vlajkových lodí, kde je konkurencia obrovská.

Hodnotenie
+ pevná konštrukcia, výkonný grafický čip, výborná cena pri danej konfigurácii
– vyššia hrúbka, časť pamäte je v skutočnosti microSDXC karta, masívna nadstavba základného Android

Cena: 519 EUR
Zapožičal: ASUS

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.