Sú to už štyri roky, čo ASUS predstavil sériu ZenFone. Iste si pamätáte nadmerne zaoblenú zadnú stranu, ktorej sa našťastie výrobca už dávno zbavil. Tento rok uviedol na trh tri nové päťky a my sme testovali prostrednú verziu z nich – teda z hľadiska výkonu a výbavy. Už minulá verzia a dokonca aj ZenFone 3 boli vynikajúce. Veľké nároky sme preto kládli aj na novinku.

A naplnila naše očakávania. Je to výborný smartfón, ktorý sa nám zapáčil. ASUS to so svojím rozhraním ZenUI 5 poňal naozaj vo veľkom. Miestami sme mali pocit, že máme v rukách skôr počítač než telefón. Treba si na to chvíľu zvykať, avšak potom získate výhodu v smartfóne, ktorý si do detailu nastavíte. Presne podľa vašich potrieb a toho, čo od neho očakávate. Dobrou správou je, že rozhranie nie je také vtieravé ako v minulosti. Vy si vyberáte, čo chcete používať a ako chcete používať. Páčilo sa nám napríklad odstraňovanie obsahu z galérie najprv do koša až potom trvalo. Tiež aj možnosti domácej obrazovky a detaily toho, ako bude vyzerať, koľko ikon sa na ňu zmestí atď. No a takisto aj DTS rozšírenie zvuku a emulácia priestorového efektu pre slúchadlá. Ekvalizér platí pre celý smartfón. Nezávisle na použitej aplikácii.

Z ďalších vlastností tu je napríklad prispôsobenie farieb na displeji podľa okolitého osvetlenia. Šikovná vlastnosť, vďaka ktorej sme aj na priamom slnku videli na displej podstatne lepšie. Užitočných vylepšení je dostatok naprieč celým systémom. Napríklad aj pri správe batérie. Rozšírenie PowerMaster umožní vybrať si svoj režim výkonu alebo šetrenia energie. Takisto sa stará o inteligentné nabíjanie smartfónu.

Telefón má 6,2″ displej v tele 5,5″ telefónu. Má pomer strán 19 : 9, čo znamená lepšie držanie v ruke a displej takmer cez celú prednú stranu. Typickým prvkom je výrez a zaoblenie rohov displeja. Notifikácie sa zobrazovali tak, ako sme si želali. Prednostne pred inými sme uvideli zmeškaný hovor.

Zadná strana má 12 + 8 Mpx fotoaparát a kombinuje sa klasický a širokouhlý. Má dvojtónový blesk a šošovky sú po vzore iPhonu, teda kolmo a na kraji. Uprostred v hornej časti je čítačka odtlačkov. Funguje výborne a ľahko ju nahmatáte. Spodná strana má USB-C konektor a tiež audiokonektor. Selfie fotoaparát vo výreze prednej strany má 8 Mpx a podporuje odomykanie tvárou. Funguje spoľahlivo a nemáme k nemu žiadne výhrady.

Snapdragon 636 je výkonovo solídny procesor. Nestretli sme sa s nijakými zaseknutiami alebo spomalením. Akurát 4 GB RAM sa nám javilo pri použití ZenUI 5 trochu málo. Všetky aplikácie boli svižné, tu sme na nič vážnejšie nenarazili. Avšak pri ich prepínaní sa niektoré spustili odznova.

Fotografie sú vynikajúce a fotoaparát využíva prvky umelej inteligencie. Rozpozná 16 scén do ktorých počítame aj objekty či kompozície. Citeľný rozdiel býva pri použití klasického a širokouhlého režimu, čo je logické. Počítajte s presvetlenejšími fotkami širokouhlého režimu pri rovnakej scéne. Budú rovnako pekné, s väčším množstvom svetla. Je poznať, že toto už je cenovo vyššie umiestnený smartfón. V kvalite fotiek predbieha aj model Motorola moto g6. Avšak z pohľadu fotenia v bežnom režime je pre neho výrazným súperom Noa N10. Nemá toľko režimov, čo ZenFone, ale na automatike fotí veľmi podobne. Vhodný je aj na nakrúcanie videa.

Model telefónuASUS ZenFone 5
Operačný systémAndroid 8.0, aktualizácie 1. 3. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 636, 8-jadrový, max. 1,8 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,2 / 1080 × 2246, 19:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB, hybridný
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 f/1.8 + 8 Mpx / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx f/2.0, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3300 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]153 × 76 × 8 / 165
KonektorUSB-C
ZapožičalASUS
Cena [EUR s DPH]399
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score139105
PCMark for Android – Performance6367
3DMark Sling Shot Extreme – Total959
Graphic812
Physics2610
VRMark Amber Room – Total670
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť5/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • špeciálny povrch proti odtlačkom a šmuhám
  • výkon
  • rozhranie ZenUI 5
  • vynikajúce fotografie
  • minimálna chromatická vada širokouhlých fotiek

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • ZenUI 5 je náročné na RAM

Verdikt

ASUS ZenFone 5 je výborný smartfón. Nech už sa na jablkové X-ko podobá akokoľvek, nám sa páčil. Všetko fungovalo spoľahlivo a je to smartfón so skutočne poriadnou výbavou. To má ale aj dopad na kapacitu RAM. Bežne to nijako nepoznáte a telefón je naozaj výkonný. Keď ale prepínate aplikácie, zistíte, že už nemusia byť v RAM a spustia sa znova. Kvalita fotiek a zmysel širokouhlých fotiek sa nám páčili.

Cena: 399 EUR

Zapožičal: ASUS

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.