Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Atos, globálny líder v digitálnej transformácii, teraz ponúka bezplatný a univerzálny prístup k svojmu programu myQLM. Iniciatíva, ktorá poskytuje výskumníkom, študentom a vývojárom nástroje na kvantové programovanie, bola po spustení v roku 2019 pôvodne určená len pre používateľov Atos Quantum Learning Machine (Atos QLM).

Cieľom myQLM je demokratizovať prístup ku kvantovým simuláciám a povzbudiť inovácie v kvantových výpočtoch. Atos teraz umožnil všetkým výskumníkom, študentom a vývojárom na celom svete stiahnuť si a používať myQLM a spravil tak ďalší krok pri plnení svojho predsavzatia posilniť komunitu okolo kvantového počítania.

Kvantové počítanie má potenciál zmeniť svet ako ho poznáme. Môže priniesť prelomové objavy v oblastiach zdravotnej starostlivosti, environmentálnej udržateľnosti, priemyselných procesov alebo financií.

Za zvýšenou pozornosťou, ktorú toto odvetvie získava, stoja najmä súčasné preteky pri vývoji komerčne životaschopného kvantového počítača. Kvantová revolúcia si však vyžaduje viac ako len hardvér. Na to, aby vznikli nové programovacie jazyky, algoritmy, nástroje a ďalšie základné veci, potrebné na úplné využitie skutočných možností kvantového počítania, treba posilniť aj výučbu študentov, inžinierov a výskumníkov.

S myQLM môže každý skúmať možnosti kvantového počítania – či už ide o experimentovanie s kvantovým programovaním, spúšťanie simulácií až do 20 qubitov na vlastnom počítači alebo využívanie ešte väčších simulácií na Atos QLM.

Jednou z najväčších výziev pri vývoji kvantových technológií je nedostatok skúsených expertov. Dúfame, že sprístupnením nášho prostredia kvantového počítania myQLM pomôžeme vychovávať novú generáciu počítačových vedcov a výskumníkov a podporíme vznik aktívnej komunity, ktorá bude vytvárať budúcnosť kvantového počítania. Pozývame všetkých, aby si myQLM stiahli už dnes a pridali sa k nám v tomto dobrodružstve, ktoré môže zmeniť život,“ povedala Agnès Boudotová, senior viceprezidentka, ktorá v Atose vedie oddelenia HPC a Quantum.

Okrem myQLM sú k dispozícii aj kompletné nástroje:

  • rozsiahla používateľská príručka a návody na oboznámenie sa s programom i kvantovým programovaním
  • diskusné fórum, kde môžu používatelia klásť otázky, získať najnovšie informácie o myQLM a jeho komunite, zakladať diskusné témy o špecifických okruhoch, požiadať komunitu o podporu alebo si stiahnuť výcvikové materiály
  • projekt na GitHube, vrátane repozitáru myqlm-contrib, v ktorom môžu používatelia zverejňovať a propagovať svoje príspevky. Projekt obsahuje aj zdrojové kódy modulov interoperability myQLM – s projektmi Qiskit, Rigetti Forest, Cirq, Project Q ako aj simulátorom piLinalg.

Atos, priekopník v kvantových riešeniach

Atos spustil svoj ambiciózny program Atos Quantum v novembri 2016, aby vopred zachytil budúcnosť kvantového počítania. Výsledkom tejto iniciatívy bolo, že sa stal prvou organizáciou, ktorá v rámci ponuky Atos QLM sprístupnila simulačný modul s kvantovým šumom. Od spustenia v roku 2017 využívajú Atos QLM vo viacerých krajinách na celom svete, vrátane Rakúska, Fínska, Francúzska, Nemecka, Indie, Talianska, Japonska, Holandska, Senegalu, Veľkej Británie a Spojených štátov, kde pomáha vo viacerých významných výskumných programoch v rôznych odvetviach ako je priemysel či energetika. Len nedávno Atos rozšíril svoje portfólio kvantových riešení o Atos QLM Enhanced (Atos QLM E), nový rad QLM s GPU-akceleráciou.

Viac o myQLM sa dozviete na osobitnej  webovej stránke, kde sa taktiež môžete pridať k našej komunite: https://atos.net/en/lp/myqlm

Značky: