Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Technická univerzita v nemeckých Drážďanoch si vybrala Atos ako dodávateľa nového superpočítačového klastra. Vo svojom Centre pre informačné služby a vysokovýkonnú výpočtovú techniku (ZIH) ho plánuje využiť na dátovo intenzívne HPC úlohy a dátovú analýzu.

Superpočítač, postavený na výkonnej architektúre Atos BullSequana XH2000, nájde využitie pri výpočtových úlohách vo výskume životného prostredia, prírodných vedách, skúmaní materiálov a strojníctve, ako aj pri základnom výskume vo fyzike, chémii a matematike. Do prevádzky by mal byť uvedený na jeseň tohto roku.

Teší nás, že prostredníctvom inštalácie BullSequana XH2000 môžeme odbornými znalosťami v oblasti vysokovýkonnej výpočtovej techniky naďalej podporovať TU Drážďany a umožniť tak špičkový výskum. Nový systém je vďaka nášmu patentovanému a špičkovému riešeniu chladenia teplou vodou mimoriadne energeticky efektívny,“ povedal Dr. Martin Matzke, senior viceprezident pre big data a bezpečnosť v Atos Central Europe.

Okrem inovatívneho chladenia horúcou vodou, ktorá povedie k povzbudzujúcemu zvýšeniu energetickej účinnosti systému treba zdôrazniť aj vyváženú architektúru a výnimočne výkonnú infraštruktúru pre rýchly vstup a výstup dát, ktoré udržateľne posúvajú naše dôležité oblasti výskumu, ako sú modelovanie, simulácia a analýza dát,“ dodal Prof. Dr. Wolfgang E. Nagel z TU Drážďany.

Energetická efektivita podporí ekologickú udržateľnosť

Nový superpočítač sa spolieha na patentované riešenie Atosu Direct Liquid Cooling. To využíva na chladenie systému vodu s teplotou 35 stupňov Celzia. Drážďanskej univerzite umožní minimalizovať spotrebu energie pri chladení a zároveň ťažiť z procesorov s najvyšším výpočtovým výkonom. Odpadové teplo zo systémov BullSequana XH2000 sa použije na vykurovanie okolitých budov a prispeje tak k ekologickej udržateľnosti areálu univerzity.

Nová inštalácia bude obsahovať viac ako 600 uzlov s architektúrou CPU novej generácie Intel „Sapphire Rapids“ s rozsiahlou hlavnou pamäťou a vysokou pamäťovou šírkou pásma. Univerzita tak bude môcť načas a flexibilne vykonávať veľmi kvalitné dátové analýzy a simulácie.

Atos a TU Drážďany spolupracujú už od roku 2013, keď spoločnosť dodala a nainštalovala HPC systém Taurus a neskôr ho v roku 2015 rozšírila. Nový HPC systém je náhradou práve za Taurus.

Atos je európsky líder v oblasti superpočítačov a budúci týždeň predstaví aj svoju novinku v tejto oblasti superpočítač novej generácie. Predstavenie je prístupné odbornej verejnosti online už v stredu 16. februára.

Značky: