Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Už v najbližších dňoch uvedú v Superpočítačovom centre v Jülichu (JSC) do prevádzky superpočítač od spoločnosti Atos.

Stroj BullSequana X1000 je navrhnutý s ohľadom na flexibilitu a univerzálnosť a má najvyšší teoretický výkon 12 petaflopov za sekundu. To z neho robí najrýchlejší superpočítač v Nemecku.

Stroj s menom JUWELS (skratka Jülich Wizard for European Leadership Science) sa nachádza aj v rebríčku top 500 najrýchlejších superpočítačov sveta, zverejnenom na podujatí ISC High Performance Annual Conference.

Modulárne superpočítače novej generácie

JUWELS je míľnikom na ceste k novej generácii ultra-flexibilných modulárnych superpočítačov, ktoré sa sústreďujú na širší rozsah úloh – od big data aplikácií až po simulácie, náročné na výpočtový výkon.

Počítač ako JUWELS nie je riešením, ktoré by sa dalo kúpiť v obchode,“ hovorí profesor Thomas Lippert, riaditeľ superpočítačového centra v Jülichu. „Ako jedno z najväčších nemeckých výskumných centier sme však v pozícii, v ktorej sa sami môžeme podieľať spolu s našimi partnermi z francúzskeho Atosu na vývoji novej generácie superpočítačov. Modulárne superpočítače sú pre nás kľúčom k dostupnej, energeticky efektívnej a na budúcnosť zameranej technológii, ktorá umožní realizáciu budúcich exaškálových systémov.“

Po novom superpočítači je už teraz medzi európskymi výskumníkmi vysoký dopyt. Strojový čas už má pridelený 87 projektov a počítač je naplno rezervovaný na niekoľko najbližších mesiacov.

Výkonný systém využije napríklad Human Brain Project, ktorého cieľom je pomocou simulácií zlepšiť porozumenie procesov v ľudskom mozgu. Okrem toho superpočítač zužitkujú aj vedci z oblasti výskumu systémov Zeme na vývoj klimatických modelov budúcej generácie s vysokým rozlíšením.

Atos je platinový sponzor podujatia ISC High Performance Annual Conference, ktorá sa koná vo Frankfurte 24. – 28. júna 2018 a na ktorom v stánku #D-1126 predstaví celú svoju ponuku vysokovýkonnej výpočtovej techniky.

Značky: