Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Česi čítajú vďaka audioknihám viac, najradšej používajú mobilné aplikácie a audioknihy im pomáhajú riešiť stres.

  • 50 % ľudí číta vďaka audioknihám viac ako predtým 
  • 21 % ľudí si v minulom roku vypočulo viac ako 21 audiokníh
  • 48 % ľudí počúva audioknihy v pokoji domova
  • 77 % ľudí počúva audioknihy na mobile alebo tablete

Povedomie o audioknihách z roka na rok rastie. Pre mnohých čitateľov sú však stále neobjaveným médiom – v minulom roku sa s nimi zoznámilo 13% respondentov.

Naopak, pre skúsených poslucháčov sa z nich už dávno stal spoločník na každý deň. 50% respondentov uviedlo, že vďaka audioknihám prečítajú ročne oveľa viac kníh – spoločne s počúvaním audiokníh celá štvrtina respondentov prečítala v minulom roku viac ako 21 kníh.

Audioknihy pomáhajú ľuďom v neistej dobe nájsť pokoj. Podľa výsledkov Veľkého audioknižného prieskumu, mnohým respondentom pomáhajú audioknihy vyrovnať sa so stresom a na chvíľu zabudnúť na problémy. Najviac ľudí si počúvaním audiokníh spríjemňuje domáce práce (21%), ale veľká časť ich počúva aj pri oddychu (12%), na prechádzkach (9%), alebo im pomáhajú pri zaspávaní (14%). Stále veľká časť počúva na cestách (15%).

V súboji medzi digitálnym downloadom a audioknihami na fyzických CD zvíťazilo sťahovanie aj vďaka vplyvu súčasnej pandémie. Z toho taktiež vyplýva, že už celkovo 77% všetkých respondentov používa na počúvanie audiokníh svoje mobilné zariadenia, z nich 56% preferuje špecificky audioknižné mobilné aplikácie.

O oddychovom využití audiokníh svedčia aj vyhľadávané žánre – najobľúbenejšími aj najpredávanejšími audioknižnými žánrami sú detektívky a thrillery. Nasledujú ich kategórie fantasy, história a humor.

Kompletné výsledky Veľkého audioknižného prieskumu 2021 nájdete na https://go.audiolibrix.com/audioknizny-prieskum-2021

Značky: