Počas roka 2019 sme testovali aj úžitkové automobily, konkrétne to Partner Furgon od Peugeota. Mali sme verziu s dízlovým motorom s objemom 1,6 litra a výkonom 73 kW. Z hľadiska technologickej výbavy je to v porovnaní s osobnými automobilmi skôr striedmejšie, ale existuje aj fakt namakaná výbava (viď ďalej). Je to však predovšetkým auto, s ktorým preveziete veľa nákladu. My sme ho použili na sťahovanie a Partner bol pri tejto činnosti naozaj šikovným partnerom. Bez neho by sme to nezvládli.

Agilný dizajn

PEUGEOT Partner predstavuje je založený rovnováhe v proporciách, čo mu dáva atraktívny štýl malého, agilného a kompaktného dodávkového vozidla. Silná predná maska s krátkou kapotou, vertikálnou mriežkou chladiča, svetlometmi s integrovaným chrómovaným hrotom predstavujú identitu PEUGEOT. Všetko je ešte vizuálne vylepšené prostredníctvom balíka Pack Chantier  s veľkými kolesami a zvýšenou svetlou výškou. Do vozidla nastupuje pohodlne, dopredu sa zmestia tri osoby.

Špeciálne sa dá nastaviť sedadlo pre vodiča. Sedadlo vo výbave Multi-Flex taktiež môžete použiť ako nastaviteľný stolík, na ktorý si môžete položiť počítač a dobíjať ho zo zásuvky 230 Voltov.  To podstatné je ale vzadu – obrovská plocha pre náklad.

Sedadlo Multi-Flex a notebook

Sedadlo Multi-Flex a notebook

Viacero verzií vyhotovenia

PEUGEOT Partner je dostupný v štandardnej (1817 mm a objem nákladového priestoru 3,3 m3), ale aj predĺženej verzii (2167 mm a objem nákladového priestoru 3,9 m3), jeho užitočná hmotnosť je potom 650 alebo 1000 kg. Ak si objednáte vozidlo so sedadlom Multi-Flex, dokážete ho sklopiť a predĺžiť tak dĺžku prepravovaného nákladu ako aj jeho objem a to v oboch verziách. Maximom je potom pri verzii LONG dĺžka 3440 mm a objem nákladu 4,4 m3. Ak budete s autom prekonávať dlhé vzdialenosti, je tu verzia ASPHALT, verzia GRIP je zase určená do ťažkého terénu. Navyše môžete mať aj 5-miestnu verziu Partnera, výber je naozaj en na vás.

Sedadlo Multi-Flex a predĺženie dĺžky

Sedadlo Multi-Flex a predĺženie dĺžky

Moderný kokpit

Palubný systém PEUGEOT i-Cockpit je inšpirovaný osobnými autami. Znamená to moderný dizajn v kombinácii s kompaktným volantom a 8-palcovou dotykovou obrazovkou s rýchlou odozvou. Ovláda sa pohodlne aj vďaka tomu, že v tomto vozidle pohodlne a vysoko sedíte. Na to, že je to úžitkové vozidlo, je výbava celkom bohatá.

Pokročilá technologická výbava

Samozrejmosťou je bluetooth pripojenie telefónu, v hands-free režime nás protistrana veľmi dobre počula. Existuje aj možnosť s bezdrôtovým nabíjaním mobilného telefónu. Pohodlne telefonujte vďaka efektívnej akustike, zatiaľ čo si bezdrôtovo nabíjate mobilný telefón. V nadštandardnej výbave potom máte aj možnosť rozpoznania auta prichádzajúceho z pravej strany (Surround Rear Vision). To je výhodné, keďže z pozície vodiča nemáte na túto stranu až taký výhľad a musíte sa zo svojej pozície nahýnať. Táto inovácia tak uľahčuje a zvyšuje bezpečnosť jazdy, keďže máte vďaka nej kompletný prehľad o svojom okolí. Okolie sa sníma dvoma kamerami a zobrazí na obrazovke. Môžete sa rozhodnúť, či to bude zobrazenie na celú obrazovku alebo len na jej polku.

Bočné videnie na Peugeot Parnter

Tento systém zabezpečuje tri činnosti:

  • Kamerový pohľad zo strany spolujazdca, pre lepší prehľad a zníženie mŕtveho uhla
  • Funkcia Remote Vision nahrádza spätné zrkadlo
  • Vďaka cúvacej kamere, budete mať prehľad o priestore za vozidlom a o šírke vášho vozidla, čím sa uľahčení manévrovanie. Na obrazovke sa zobrazia vzdialenosti 30 cm, 1 m, 2 m od nárazníku, polomer otáčania vozidla podľa polohy volantu, ako aj polomer otvárania zadných dverí

Nový PEUGEOT Partner môže byť vybavený indikátorom preťaženia. Táto inovatívna funkcia vás informuje o tom, že maximálna prípustná hmotnosť bola prekročená; či ide o technicky maximálnu prípustnú hmotnosť naloženého vozidla (MTAC) alebo prípustné hmotnostné zaťaženie na každej náprave (prednej a zadnej).

Cieľ je dvojaký:

  • Zabránenie nebezpečenstvu preťaženia (zhoršenie jazdných vlastností, brzdenia, riziko prasknutia pneumatiky a predčasného opotrebenia vozidla atď.)
  • Vyššia bezpečnosť

Ceny

Základná cena Peugeot Partner je od 14 148 eur (11 790 EUR bez DPH), testovaná verzia Partner Furgon PRO 650 s motorom 1.6 BlueHDi 100k BVM5 €6.1 a 5-stupňovou mechanickou prevodovkou je za cenu 15 120 eur (12 600 eur bez DPH).

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu