Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aj keď väčšina Slovákov sa podľa prieskumov rozhodla tráviť dovolenku na Slovensku, mnohí si nevedia predstaviť leto bez mora a chystajú sa autom do Chorvátska, prípadne k našim českým či poľským susedom. Pripomíname niekoľko rád, kedy treba k nehode v zahraničí volať políciu a čo robiť, ak sa vám cestou stane nehoda. Ak cestujete na dovolenku do zahraničia autom, zistite si, aké pravidlá platia v krajinách, ktorými budete prechádzať. Niekde totiž treba volať políciu aj k malým „ťukancom“, v niektorých krajinách naopak musíte za takéto zbytočné privolanie polície zaplatiť.

Vo väčšine európskych krajín vrátane SR a ČR platí, že k nehode je nutné privolať políciu v týchto prípadoch: ak došlo k zraneniu alebo usmrteniu osôb; ak bol poškodený majetok tretích osôb (napr. osvetlenie, ploty, dopravné značky); ak máte podozrenie na alkohol alebo návykové látky u protistrany; ak sa druhá strana odmietne identifikovať alebo opustí miesto nehody bez identifikácie; ak došlo k vysokej škode na vozidle, ktorá odhadom prevyšuje 3990 EUR; ak došlo k úniku nebezpečných látok na vozovku.

Tieto podmienky však nemusia byť všetkých európskych krajinách rovnaké.  Veľmi ľahko to zistíte, ak zavoláte a vysvetlíte okolnosti nehody na polícii v konkrétnej krajine a uvidíte, či nehodu chcú vyšetriť na mieste alebo je nevyhnutné vyžiadať si úradný dokument o poškodení vozidiel pri nehode. Ten je napríklad vo viacerých balkánskych krajinách nevyhnutný pre prejazd späť cez hranice.

Ako vyplniť Európsky záznam o nehode a pravidlá fotodokumentácie

Ak ide o banálnu  nehodu, stačí vyplniť Európsky záznam o nehode, ktorý by mal byť k dispozícii v každom aute. V každom prípade je však nutné s druhým účastníkom nehody spísať tlačivo „Správa o nehode“, ktorá je platná iba v prípade, ak je podpísaná účastníkmi nehody. Ak sú na mieste svedkovia nehody, odporúčame doplniť aj kontakt na nich. V prípade, že sa s druhým účastníkom neviete dohodnúť na zavinení nehody, privolajte políciu. Rovnako odporúčame privolať políciu v prípade, ak sa druhý účastník nevie preukázať „Zelenou kartou“ alebo iným potvrdením o dojednaní poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Správu o nehode spolu so správou od polície budú potrebovať poisťovne účastníkov nehody k posúdeniu oprávnenosti nárokov na poistné plnenie. „Určite si tiež urobte fotodokumentáciu a nezabudnite na registračné značky vozidiel. V prípade kolízie s autom, ktoré ťahá príves, foťte vždy značku ťažného vozidla. Stávajú sa prípady, že jeden z účastníkov nehody sa snaží miesto opustiť. Vtedy sa dá podľa ŠPZ vyhľadať,“ radí Silvia Vlasková, riaditeľka oddelenia komunikácie UNIQA.

Pozor na prísnejšie predpisy v niektorých krajinách

Sú krajiny, kde sú predpisy prísnejšie. V Poľsku, Chorvátsku, Rumunsku, na Ukrajine alebo v Maďarsku a Bulharsku musíte políciu privolať vždy, aj keď ide iba o „ťuknutie“. V mnohých krajinách je tiež opustenie miesta nehody pred príjazdom polície alebo okamžité neposkytnutie prvej pomoci zraneným hodnotené ako trestný čin. Naopak, v iných krajinách môže motorista za príjazd polície a vyšetrovanie aj zaplatiť – a to vtedy, ak trvá na príjazde polície aj v prípade, ak nejde o naliehavú situáciu. Napríklad v susednom Rakúsku ho takýto zbytočný policajný výjazd vyjde na 36 EUR.

V prípade nehody odporúčame okamžite kontaktovať asistenčnú službu poisťovne, ktorá pomôže, ktorá poskytne všetky potrebné informácie a pomôže aj s tlmočením. „Pokiaľ nerozumiete jazyku danej krajiny alebo nesúhlasíte s interpretáciou deja nehody zo strany miestnej polície, volajte asistenčnú službu svojej poisťovne. Jej odborníci pomôžu s tlmočením a môžu váš prípad s miestnou políciou komunikovať za vás a poradia aj s prekladmi pri vypĺňaní dokladov,“ radí Silvia Vlasková z UNIQA.

Krádež auta ihneď nahláste polícii a kontaktujte asistenčnú službu

Ak vám počas dovolenky zmizne auto spred hotela alebo počas cesty z parkoviska na odpočívadle, udalosť nahláste ihneď na miestnej polícii. Následne nahláste krádež aj svojej poisťovni a oznámte jej všetky informácie o zmiznutom vozidle a okolnostiach krádeže.

V prípade, že máte auto havarijne poistené, krádež vozidla vám preplatí poisťovňa do 15 dní od ukončenia šetrenia poistnej udalosti. K tomu však potrebuje potvrdenie od miestnej polície o nahlásení krádeže, policajné potvrdenie o ukončení vyšetrovania udalosti a poisťovni musíte odovzdať doklady od auta a všetky kľúče od vozidla. „Odovzdanie všetkých kľúčov od vozidla je jednou zo základných podmienok plnenia, ak príde ku krádeži vozidla. Pre poisťovne je to dôkaz, že páchateľ si nemohol otvoriť auto kľúčom,“  upozorňuje vedúci oddelenia likvidácie škôd na motorových vozidlách UNIQA poisťovne Martin Križan.

Nezabudnite, že asistenčná služba poisťovne Vám v prípadne potreby poskytne ubytovanie alebo náhradné vozidlo na dopravu do cieľa, v prípade pripoistenia rozšírených služieb máte nárok aj na ECO letenku. O službe, ktorá bude klientovi poskytnutá, rozhodne na základe posúdenia konkrétnej situácie operátor asistenčnej služby.

Čo ak mi auto na dovolenke vykradnú?

Aj túto dovolenkovú sezónu sa objavujú prípady vykrádania áut dovolenkárov na odpočívadlách a parkoviskách. Ak Vám v zahraničí ukradnú veci z auta, platí rovnaký postup, ako pri krádeži vozidla. Udalosť treba okamžite nahlásiť miestnej polícii a vyžiadať si policajnú správu o krádeži pre poisťovňu.

Škody spôsobené krádežou výbavy vozidla vám kryje havarijná poistka. Pokiaľ si pripoistíte aj batožinu, poistné krytie sa vzťahuje nielen na odcudzené veci v aute, ale napr. aj na veci uložené v strešnom boxe vozidla. „Strešný box je však v prípade krádeže potrebné zabezpečiť bezpečnostnými uzamykacími systémami, t.j. je nedostatočné, ak je strešný box a jeho nosič uchytený k vozidlu iba skrutkami,“  upozorňuje Silvia Vlasková  z UNIQA poisťovne. Dovolenkárom však odporúčame, aby si nenechávali v aute batožinu a veci, pokiaľ majú možnosť uložiť si ich na bezpečnejšie miesto. Ide najmä o situácie, keď auto parkuje pred miestom prechodného ubytovania, ako je napr. hotel alebo penzión.

Značky: