Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ani aktuálny nedostatok čipov a ďalšie problémy v dodávateľských reťazcoch neodrádzajú automobilky od smelých plánov na poli elektromobility a autonómneho riadenia.

Prekvapením v tomto smere je aj nedávne ohlásenie automobilky Jaguar Land Rover, ktorá svetu predstavila zahájenie kooperácie so spoločnosťou Nvidia. Aké plody táto spolupráca prinesie?

Autá, ktoré jazdia „takmer“ samé budú čoskoro realitou

Aktuálne trendy v automobilovom priemysle sú jasné a smerujú nielen k elektrifikácii modelového portfólia, ale tiež k rozširovaniu funkcií tzv. autonómnej jazdy. V praxi to znamená, že auto by pri najvyššom stupni autonómnosti zvládlo jazdu z bodu A do bodu B úplne samé a prakticky bez zásahu človeka. Samotné rozširovanie autonómnosti pritom nie je novinkou, napokon už americká automobilka Tesla už v súčasnosti umožňuje nastavenie jazdy na „autopilota“. Zďaleka však nezostane jedinou a už v najbližších rokoch môžeme očakávať výrazné rozšírenie týchto technológií.

So smelými plánmi prichádza aj automobilka Jaguar Land Rover, podľa ktorej už o tri roky budú všetky nové modely využívať platformu Nvidia Drive. Tá umožní spoľahnúť sa šoférovi na celý rad bezpečnostných a asistenčných prvkov, no zároveň bude využívať prvky AI, teda umelej inteligencie. V rámci vývoja sa počíta aj s asistovanou a autonómnou jazdou. Od roku 2025 tak bude predaj Range Rover aj o širokej ponuke modelov s autonómnym riadením.

Keď je bezpečnosť prvoradá

Mimochodom, automobilky v čoraz väčšej miere spolupracujú so poprednými IT spoločnosťami práve na poli automatizácie, senzorov a zdokonaľovaní bezpečnostných systémov. Žiarivým príkladom je napríklad Volvo Tech Fund založený za účelom realizovania strategických investícií do moderných technológií. Aktuálne má na svojom konte už 21 úspešných investícií.

V momente, keď čítate tieto riadky, zdajú sa vám možno snahy tejto severskej značky príliš vzdialené, no stačí si pozrieť volvo modely Bratislava a sami sa presvedčiť, do akej miery sú už prepracované ich bezpečnostné systémy.

Značky: