Kamera v žiarovke ? Áno, to už naozaj existuje a testovali sme teda ďalšie zaujímavé zariadenie od francúzskeho výrobcu AwoX.

Ten sa špecializuje na výrobu inteligentných zariadení do domácností. Konkrétne ide o zariadenie CamLIGHT, ktoré sa u výrobcu radí do skupiny bezpečnostných prvkov.

CamLIGHT je SMART LED žiarovka, v ktorej sú integrované viaceré prvky :

  • motorizovaná kamera (uhol záberu: horizontálne 360°/vertikálne 90°), HD senzor (720p), digitálny zoom 8×
  • IR svetlo (nočné videnie do max. 10m)
  • detekcia pohybu
  • dvojcestné audio (reproduktor/mikrofón)
  • slot na microSD kartu na záznam videa (max 32GB)
  • hardvérové tlačidlo na resetovanie a nové pripojenie

Obsah balenia a inštalácia

V balení nájdete žiarovku CamLIGHT s klasickou (tzv. veľkou) päticou E27 a podrobný návod na inštaláciu. Inštalácia je jednoduchá a zvládne ju aj menej technologicky zdatný používateľ. CamLIGHT jednoducho vymeníte za pôvodnú žiarovku. Všetky ostatné body inštalácie sú veľmi dobre a zreteľne popísané v návode s ilustráciami. Celková inštalácia CamLIGHT vám zaberie max. 10 minút a je pripravená na použite. V balení sa nenachádza pamäťová karta na záznam videa, ak chcete záznamy nahrávať ihneď, treba si ju dokúpiť. Odporúčame s max. podporovanou kapacitou 32 GB na dlhšie zachovanie starších záznamov. Toto zariadenie je určené len na interiérové použitie, nie je určené na vonkajšie použitie.

Takto vyzerá žiarovka LamLIGHT, počítajte s dostatočným priestorom na inštaláciu v lampe

Takto vyzerá žiarovka LamLIGHT, počítajte s dostatočným priestorom na inštaláciu v lampe

Poznatky z testu

Kvalita videa a fotografií z kamery je na priemernej úrovni, ale na detekciu osôb/zvierat a celkového diania v priestore je postačujúca. Veď to je aj úlohou tohto zariadenia. Záznam v noci je celkom dobre viditeľný vďaka IR prisvieteniu, ale maximálne do 6 až 7 metrov. Výrobca deklaruje 10 metrov, ale to sa už objekt stráca z dohľadu. IR svetlo sa aktivuje automaticky. CamLIGHT obsahuje aj dvojcestné audio (mikrofón/reproduktor), čo znamená že môžete počúvať zvuk z daného priestoru, alebo priamo rozprávať do vášho zariadenia, a tým zvuk prenesiete do žiarovky, ktorá poslúži ako reproduktor. Na začiatku používania je najzaujímavejší ten rozhľad po celej miestnosti, vďaka motorizovanej kamere.

Nahrávanie videa na microSD kartu je automatické a začína hneď po vložení pamäťového média do slotu v žiarovke. Po zaplnení microSD karty funguje nahrádzanie najstarších záznamov za nové. Záznamy si môžete pozrieť aj priamo v aplikácii a to presne podľa dňa, hodiny a minúty. V aplikácii je ale možné dať osobitný pokyn na nahrávanie videa alebo vytvorenie fotografie jednoduchým kliknutím na ikony. Následne máte možnosť video/fotografiu zdieľať na rôzne cloudové služby, alebo si ich priamo uložiť do pamäte zariadenia vo formáte mp4/png. Záznam zaberá 250 ÷ 300 MB/1hod nahrávania, to sú cca 4 dni záznamu dozadu, fotografia do 1 MB. Videá môžete zaznamenávať v 4 režimoch (AUTO/HD/BALANCED/SMOOTH). Prvé dva sú na kvalitnejšie záznamy a druhé dva na nahrávanie v nízkych kvalitách, ktoré je možné využiť napr. pri slabšom internetovom pripojení.

Bezplatná aplikácia (AwoX CamLIGHT) je dostupná pre Android a iOS, celkovo je jednoduchá a prehľadná. Stabilita aplikácie je priemerná a je potrebné ju občas vypnúť/zapnúť, aby načítala kameru. Na jej aktualizácii výrobca pracuje.

Takto sme testovali kameru v reálnom nasadení so zobrazením obrazu na mobilnom telefóne

Takto sme testovali kameru v reálnom nasadení so zobrazením obrazu na mobilnom telefóne

Kameru je možné zdieľať aj s inými používateľmi, ktorých si jednoducho zadáte v aplikácii. Integrovaná detekcia pohybu funguje veľmi dobre a okamžite vám oznámi push správou alebo e-mailom, že sa na monitorovanom mieste niečo deje. Push správa obsahuje aj aktuálnu fotografiu z kamery. Detekciu pohybu jednoducho zapnete/vypnete v aplikácii. CamLIGHT je možné ovládať aj na diaľku, jednoducho si cez aplikáciu skontrolujete odkiaľkoľvek, kde máte prístup k internetu, dianie v monitorovanej miestnosti. Zapínanie a vypínanie svetla funguje len cez aplikáciu, nie je na to zakomponované žiadne mechanické tlačidlo v žiarovke. CamLIGHT výborne poslúži ako strážca detí, tým pádom môžete ušetriť peniaze za ďalšie zariadenie ako napr. elektronická pestúnka.

Verdikt TouchIT

Konštatujeme, že CamLIGHT je zaujímavé riešenie pre mnohé domácnosti a nevylučujeme ani použitie na firemné účely. CamLIGHT vám monitorovaný priestor postráži bez problémov, a to má aj nejaké funkcie a výhody navyše oproti drahším zariadeniam. Toto zariadenie môžeme odporučiť aj ako zaujímavý bezpečnostný prvok a inováciu do domácnosti. Bonus – žiarovka dobre vyzerá, veď len po nainštalovaní na holú objímku, vám vytvorí samostatné a celkom pekné svietidlo, a to hlavne vďaka veľkosti a dizajnu. Pravdou je, že žijeme v dobe internetu vecí a takéto zariadenia sa budú v domácnostiach využívať čoraz viac.

Cena: 199 EUR (napr. na www.nay.sk alebo www.coolhome.sk)

Zapožičal: Bronso, www.bronso.sk

Špecifikácia zariadenia podľa výrobcu:

Konektivita: Wi-Fi

Druh svietidla: LED žiarovka s bezpečnostnou kamerou

Pätica: E27 220V

Energetická trieda: A+

Svetelný výkon : 7 W, ekvivalent 40 W klasickej žiarovky

Svetelný tok: 500 lúmenov

Životnosť svetelného zdroja: 20 000 hodín

Kamera: HD 720p

Diaľkové ovládanie kamery: 360° horizontálne, 90° vertikálne

Nočné snímanie: do vzdialenosti 10 m

Audio: dvojcestné audio (mikrofón-reproduktor)

Video kompresia: H.264 (25 snímok za sekundu)

Nahrávanie: na microSD kartu s kapacitou 32 GB (nie je súčasťou balenia)

Detekcia pohybu: push notifikácia na smartfón alebo nahrávanie na SD kartu

Ovládanie pomocou aplikácie: bezplatná aplikácia AwoX CamLIGHT pre Android a iOS

Priemer: 120 mm

Hmotnosť: 700 gramov

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE