Na výstave ISE sme si boli pozrieť najnovšie laserové projektory. V tejto časti vás zoznámime s tým, čo v Amsterdame prezentovala spoločnosť BenQ.

Na stánku BenQ sme videli ukážku virtuálnej reality s prezentáciou na priehľadnú plochu, ktorá bola vytvorená pomocou dvoch 4K projektorov BlueCore s výkonom 10 000 ANSI lumenov. Špecialitou bola prezentácia na čiernu plochu, pričom obraz mal uhlopriečku okolo 4 metrov a rozlíšenie WUXGA (1920 × 1200 bodov).

Najnovší projektor BenQ BlueCore s výkonom 1000 lúmenov

BenQ tento rok ukazoval výhradne laserové projektory, ktorých hlavnou výhodou je dlhá životnosť svetelného zdroja – tá je u tejto firmy garantovaná pre laserové svetelné zdroje na 20 000 hodín, v ekonomickom režime 36 000 hodín (alebo 3 roky). V rámci profesionálnej ponuky sa navyše servis BenQ projektorov vykonáva u zákazníka a mení sa kus za kus do troch dní od nahlásenia poruchy.

Špeciálne sme si pozreli 4K natívny projektor LK953ST, ktorý sa dá nainštalovať na strop, má výkon 5000 ANSI lúmenov a je vhodný napr. do zasadačiek, ale aj na osvetlenie simulovanej scény. Práve takáto scéna vytvorenú zo štyroch takýchto projektorov s mapovaním obrazu tvorila srdce výstavného stánku. Výhodou týchto projektorov je okamžité zapnutie a minimálna degradácia svetelného výkonu počas prevádzky.

V oblasti Digital Signature, teda priemyselných displejov pre digitálnu reklamu a informačné účely sme si pozreli zariadenie SL6501. Je to 65-palcový displej, ktorý je stavaný na kontinuálnu prevádzku 24/7 s možnosťou synchronizácie obrazu na viacerých zariadeniach. Založený je na Androide a výsledný obraz sa dá ľahko vytvoriť pomocou vopred pripravených šablón X-Sign. Takéto displeje existujú s uhlopriečkou do 86 palcov. Videli sme aj interaktívne priemyselné displeje s uhlopriečkou 43-, 49- alebo 55-palcov. Tie sú vhodné na interaktívnu reklamu s dotykovým ovládaním. Tiež sa dodávajú ako ucelené zariadenia vrátane softvérového vybavenia na správu, distribúciu a manažment digitálneho reklamného obsahu. Výhodou je, že tieto displeje sú mimoriadne odolné voči drsnému dotyku, odolajú aj silnému búchaniu, keďže je tu ako ochrana použité 4 mm temperované sklo. Životnosť týchto panelov v kontinuálnej prevádzke je až 50 000 hodín.

Ďalej sme si pozreli video stenu z profesionálnych displejov BenQ, ktoré boli zostavené z uhlopriečok 49- a 55-palcov. Sú to displeje s tenkým rámčekom, prevádzka je 24/7, sú určené na premietanie video obsahu a môžu fungovať na šírku, ale aj na výšku.

Špecialitou pre BenQ sú veľkoformátové interaktívne displeje. Firma ponúka riešenie typu všetko v jednom, má zobrazovaciu plochu so 4K rozlíšením, s dostatočným svetelným výkonom a s viacerými technológiami na ochranu zraku (filtrácia modrého svetla, zmatnená plocha s minimálnymi odrazmi či antibakteriálna vrstva). Je to prirodzene dotyková interaktívna obrazovka so zabudovaným systémom Android, nad ktorými fungujú aplikácie na vytvorenie a archiváciu obrazu. Ide napr. o interaktívnu gumu, kedy obraz zmažete dotykom celej dlane, rozpoznávanie rukou písaného textu, vkladanie hotových objektov do obrazu a pod. Celý displej je potom spojený aj s cloudovými riešeniami na ukladanie obrazu (Google Drive, One Drive). Využiť tiež môžete webový prehliadač ale i zobrazovanie Office dokumentov. Pod displejom sú zabudované 2 × 20 W reproduktory smerujúce dopredu a tie ozvučia aj väčšiu zasadaciu miestnosť. Takéto interaktívne displeje tak môžu plniť naraz viacero úloh a sú univerzálnym vybavením pre zasadačku.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.