Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Ukladanie v cloude považujú za nevyhnutné predovšetkým  používatelia v latinskoamerických krajinách.
  • Nemcov, Kanaďanov a Austrálčanov zatiaľ cloud  nepresvedčil.
Takmer tretina dopytovaných spotrebiteľov z celého sveta sa stotožňuje s tvrdením, že cloudové úložiská sú pre nich nepostrádateľné. Najviac tento názor prevláda v Mexiku, Brazílii, Turecku, Číne a Rusku.

Spoločnosť GfK sa opýtala používateľov internetu z 22 krajín, nakoľko súhlasia alebo nesúhlasia s nasledujúcim tvrdením: „nezaobídem sa bez ukladania a prehliadania fotografií, dokumentov, hudby a ďalšieho obsahu v cloude“ (pričom „cloud“ je definovaný ako „bezpečné umiestnenie na internete, ku ktorému je možné pristupovať z akéhokoľvek miesta a zariadenia“).

Takmer tretina respondentov (31 percent) vyjadrila jednoznačný súhlas s týmto tvrdením (výberom jednej z dvoch najvyšších hodnôt na sedembodovej stupnici), pričom 13 percent súhlasilo úplne a 18 percent skôr súhlasilo.

Naopak, 18 percent dalo najavo výrazný nesúhlas (voľbou posledných dvoch možností na sedembodovej stupnici) – z toho 10 percent úplne nesúhlasilo a 8 percent skôr nesúhlasilo.

„Počet bežných použivateľov, ktorí považujú cloud za nepostrádateľný, je nezanedbateľný. Otvára sa tak trhový potenciál pre technologické spoločnosti, ktoré ponúkajú pridanú hodnotu ku cloudu, či už ide o o zvýšené zabezpečenie alebo služby na mieru, ako sú digitálne fotoalbumy, ktoré je možné ľahko zdieľať s ostatnými,“ doplňuje Arno Hummerston, globálny riaditeľ oddelenia pre výskum digitálnej reklamy v spoločnosti GfK.

Hlavným lákadlom cloudu nie je ani tak úložná kapacita, pretože tú môže ponúknuť aj externý pevný disk, ale skôr praktickosť, konkrétne potom  možnosť pristupovať k súborom z akéhokoľvek zariadenia alebo miesta bez toho, aby so sebou použivatelia museli nosiť externý pevný disk alebo USB kľúčenku. Odpadá tiež riziko, že použivatelia prídu o všetky dáta, pokiaľ sa úložné zariadenia poškodia alebo stratia. Cloud predstavuje jednoduché riešenie pre ukladanie fotiek a videí urobených pomocou smartfónov, keď je ich vnútorné úložisko plné alebo nie je k dispozícii úložné zariadenie. Naviac majú používatelia k súborom prístup z akéhokoľvek zariadenia. Na základe týchto poznatkov o používaní cloudu môžu firmy prispôsobiť svoju ponuku tak, aby zodpovedala potrebám expandujúceho cloudového trhu.

Na cloud sa najviace spolieha veková kategórie od 30 – 39 rokov

Na cloud sa všeobecne najviac spoliehajú spotrebitelia vo veku 30–39 rokov. V tejto vekovej skupine je najvyšší počet respondentov (37 percent), ktorí výberom prvých dvoch súhlasných možností potvrdili, že sa bez cloudu nezaobídu pri ukladaní a prezeraní fotiek, dokumentov, hudby a iného obsahu. Naopak, iba 12 percent z nich dalo voľbou posledných dvoch možností najavo jednoznačný nesúhlas s týmto tvrdením. V tesnom závese sa umiestnili spotrebitelia vo veku 20–29 rokov, kde 35 percent vyjadrilo jasný súhlas a 13 percent výrazný nesúhlas.

Situácia sa mení, keď sa pozrieme na staršiu vekovú skupinu kategórie. Iba štvrtina (24 percent) spotrebiteľov vo veku 50–59 rokov úplne alebo skôr súhlasila s tvrdením, že sa bez cloudu nezaobídu, zatiaľ čo 29 percent sa s týmto tvrdením vôbec nestotožňuje. U osôb starších ako 60 rokov je rozdiel ešte markantnejší – prvé dve súhlasné možnosti vybralo iba 19 percent a viac ako tretina (35 percent) potom jednoznačne uviedla, že cloud nepovažuje za nevyhnutný (posledné dve možnosti).

Cloud sa ujal v Latinskej Amerike, ale Nemcov, Kanaďanov a Austrálčanov si zatiaľ nezískal

Keď sa pozrieme na jednotlivé krajiny, v cloudovom rebríčku jasne vedie Mexiko, kde sa bez cloudu nezaobíde takmer polovica online populácie (49 percent respondentov zvolilo prvé dve možnosti vyjadrujúce súhlas). Na ďalších miestach sa umiestnila Brazília so 44 percentami, Turecko so 43 percentami, Čína so 40 percentami a Rusko s 37 percentami. V ďalšej  latinskoamerickej krajine, v Argentíne, sa na cloud spolieha tiež pomerne velká časť používateľov. Nezaobíde sa bez nej viac ako tretina z nich (36 percent).

Opačný koniec rebríčka obsadilo Nemecko, kde viac ako polovica online použivateľov (50 percent) nepovažuje cloud za nepostrádateľný a zvolila posledné dve nesúhlasné možnosti. Nasleduje Kanada (39 percent), Austrália (37 percent) a Švédsko (34 percent).

„Pripadá mi zaujímavé, že ukladanie v cloude nie je považované za dôležité hlavne v krajinách, kde sa internet rozšíril pomerne skoro,“ dodáva Arno Hummerston. „Najviac používateľov spoliehajúcich sa na cloud nájdeme na trhoch, kde sa internet rozšíril až neskôr, takže na nich prevládajú skôr  mobilné zariadenia, ktoré odsunuli počítače do pozadia. Pre používateľov, ktorí začali najskôr používať počítače alebo notebooky s veľkou úložnou kapacitou, je teda prijatie myšlienky cloudového úložiska pomerne veľkou zmenou. Tým, ktorí sú zvyknutí používať predovšetkým mobilné zariadenia, príde ukladanie v cloude úplne normálne.“

Značky: