Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ešte donedávna sa banky pri platobných kartách zameriavali najmä na vývoj nových funkcií ako napríklad bezkontaktné platenie. Dnes je trendom virtualizácia, teda presunutie platobných kariet do elektronického prostredia.

Hoci sú ľudia stále zvyknutí mať platobnú kartu v peňaženke, postupne sa to bude meniť. Môže byť totiž „uložená“ aj v mobilnom telefóne a platiť tak budeme môcť priamo smartfónom,“ vraví Marcela Králová, podpredsedníčka Združenia pre bankové karty a vedúca vydávania kariet vo VÚB.

O virtualizácii ako novom trende hovorí aj Peter Géc, člen výkonného výboru Združenia pre bankové karty a partner poradenskej spoločnosti Infinity Consulting: „Stojí za tým jednoduchý dôvod. Eliminácia potreby plastových kariet znižuje náklady na ich výrobu. Značnou výhodou je tiež rýchlejšie doručenie platobnej karty do „peňaženky klienta“.“

Banky sa chystajú na spolupráce

Na to, ako môže takéto platenie fungovať, majú banky už teraz riešenia. „A v blízkom čase tiež môžeme očakávať spoluprácu bánk s veľkými globálnymi hráčmi,“ dodáva Marcela Králová.

K tomu dôjde už čoskoro, keďže 28. februára predstaví IT gigant Google svoju platobnú službu pre používateľov Androidu. Tento krok Peter Géc charakterizuje ako najočakávanejšiu novinku tohto roka a ako ďalej dopĺňa, s najväčšou pravdepodobnosťou bude predstavený priamo Google Pay.  Na vysvetlenie – Google v úvode roka spojil svoje služby do jednej, pričom došlo k zjednoteniu Android Pay, Google Wallet, či nakupovanie cez Android aplikácie v obchode Play.

Vývoj trhu a nové výzvy

Faktom je, že biznis s platobnými kartami sa neustále vyvíja. Ovplyvňujú ho nielen noví hráči a služby, ale aj regulácie na strane vydávania i akceptácie platobných kariet. Veľkou výzvou pre banky je tiež európska smernica o platobných službách PSD2. Tá je v platnosti od januára a jej najvýznamnejšou zmenou je povinnosť sprístupniť vybrané služby takzvaným tretím stranám. „Očakávame teda príchod nových hráčov na trh, ktorí budú poskytovať rôzne platobné služby,“ reaguje podpredsedníčka Združenia pre bankové karty Marcela Králová.

Združenie pre bankové karty, ktorého cieľom je vzdelávať odbornú aj širokú verejnosť v oblasti platobných kariet, z tohto dôvodu pripravilo konferenciu Základy kartového biznisu. Tá sa uskutoční už tento štvrtok, teda 22. februára v hoteli Chopin.

Na konferencii získajú účastníci prehľad o fungovaní platobných kariet. „Konferencia navyše prináša pohľad na aktuálnu problematiku z oblasti európskej legislatívy, regulácií a nových pravidiel kartových spoločností. Hostia tak budú mať prehľad o aktuálne pripravovaných zmenách, ktoré ovplyvnia platobné karty. A ďalej to budú aj nové informácie o inováciách a trendoch. Keďže oblasť platobných kariet sa dynamicky rozvíja, je dôležité vedieť, kam smeruje ich vývoj a čo môžeme očakávať v budúcnosti,“ uzatvára Marcela Králová.

Značky: