S príchodom sietí novej generácie sa vynára množstvo otázok.

Najdiskutovanejšou témou je pravdepodobne vplyv na zdravie ľudí. Vieme, že už so spustením sietí 5. generácie sa objavilo, a stále obajvuje, množstvo hoaxov a fám. Teraz sa však zdá, že najnovšia štúdia vedcov z Číny objavila dôkaz o vplyve terahertzového žiarenia 6G sietí na biológiu mozgu. 

Pri myšiach sa pri prípustných dávkach žiarenia dokonca zaznamenalo až 2,5-násobné urýchlenie rastu mozgových buniek. Pokiaľ sa však tieto myši pravidelne vystavovali terahertzovým signálom vykazovali aj lepšiu schopnosť učiť sa. To samozrejme automaticky vyvolá množstvo otázok o bezpečnosti sietí 6. generácie pri ich dlhodobom používaní. Na druhej strane sa možno práve otvárajú nové cestu k terapii mozgu.

Zdroj: mwrf

Pripomeňme si, že cieľom 6G sietí je prenosová rýchlosť až 1 TB/s pri frekvenciách v terahertzovom pásme – od 0,3 THz do 3 THz. Čínski vedci zistili, že trojminútové pôsobenie 100 mikrowattov pulzného žiarenia s frekvenciou 0,3 až 3 THz spôsobuje, že neuróny myší v Petriho miske rastú takmer o 150 % rýchlejšie ako zvyčajne. Aj keď na prvý pohľad vyzerajú účinky žiarenia hrozivo, molekulárna analýza neodhalila v bunkách žiadne abnormality.

Portál GizChina dodáva, že medicína v súčasnosti nepovažuje žiarenie vychádzajúce z mobilných telefónov a smartfónov za nebezpečné pre ľudské zdravie. To zatiaľ neplatí pre siete 6G, keďže ich plné uvedenie do prevádzky sa očakáva až v roku 2030. Dovtedy sa toho môže ešte veľa zmeniť. 

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.