Firma, ktorej výrobky ste v ruke určite držali aj vy.

EVVA je niečo ako FAB. Firma, ktorá vyrába nielen vložky do dverí a stala sa ekvivalentom všetkých zámkov. Sami poznáte to hovorové, že treba vymeniť fabku. To je však len veľmi zdomácnené a faktom neraz je, že vaše objekty nie sú chránené „FABkou“ ale Evvou.

Firma v minulom roku oslávila svojich 100 rokov na trhu a prešla si historickým vývojom. V súčasnosti udáva trendy a jej produkty sa hojne používajú vo firemných budovách, hoteloch ale aj domácich ubytovaniach.

V súvislosti s Airbnb sú populárne ich elektronické zabezpečovacie systémy a to najmä v Škandinávii. Z pohľadu „tradičných“ zamykacích systémov disponuje napríklad kľúčmi MCS (Magnet Code System), ktoré majú 100 %-tnú ochranu proti kopírovaniu a chránenú patentom až do roku 2035.

Firma má 382 patentov a naďalej investuje do vlastného vývoja. V súčasnosti dáva na výber medzi mechanickým a elektronickým systémom. Dokáže na objednávku vytvoriť celý uzamykací systém pre firmu podľa hierarchie prístupu. S jedným kľúčom si majiteľ firmy odomkne ktorékoľvek dvere v budove.

Naproti tomu zamestnanci budú môcť s ich kľúčom odomknúť len vybrané miestnosti alebo oblasti v budove. Vďaka tomu nie je potrebné, aby pracovníci museli nosiť veľké zväzky kľúčov. Takisto ich nebude treba rozlišovať a hľadať, ktorý kľúč je ten správny.

Pre bytové komplexy alebo domy je mechanický systém s univerzálnymi vložkami v cylindrických vložkách ideálny. Menej však pre hotelových zákazníkov. Tam je odporúčanie jasné a odpovedá súčasným trendom a potrebám hotelového manažmentu.

Výhodou je, že mechanické systémy EVVA umožňujú rozšírenie na elektronický systém. Firma, ktorá zatiaľ elektronický systém odomykania nechce, má možnosť použiť mechanický s možným rozšírením na elektronický do budúcna.

Výhodou elektronických systémov je rýchla náhrada kľúča. V hoteloch prakticky nevyhnutnosť. Keď zákazník stratí kartu na odomknutie dverí, stačí zreplikovať novú s pôvodnými oprávneniami (výťah, konkrétna izba atď.). Otázka niekoľkých sekúnd, čas neporovnateľný s časom na vyrobenie kópie pôvodného kľúča.

Na výber sú dva systémy a to XesarAirKey. Využívajú rovnaké princípy cylindrických vložiek, prvý je vhodný pre firmy, druhý pre bežných používateľov. Najmä vďaka tomu, že je k dispozícii aj mobilná aplikácia.

Systém AirKey je na trhu od roku 2014 aj s podporou cloudovej správy. V minulom roku bol AirKey rozšírený o podporou API  na prepojenie cloudvého riešenia s klientskym softvérom. Firma tak môže použiť na správu AirKey vlastný softvér, manažment nemusí vykonávať cez webové rozhranie výrobcu.

Takto si môžete kúpiť uzamykací systém aj vy a použiť ho napríklad na dverách do bytu alebo povedzme ako zamykací systém na chatu.

Vstavaná batéria zvládne až 30 000 prístupových udalostí, teda prakticky hovoríme o otvorení alebo požiadavke na otvorenie dverí kartou NFC či napríklad Bluetooth cez smartfón. Pomocou systému AirKey môžete odomykať dvere na diaľku, posielať oprávnenia iným používateľom a takisto aj sledovať, kedy sa do dverí vstúpilo, resp. boli odomknuté.

Príkladov môže byť niekoľko, jeden čiastočne spomenutý sa týka Airbnb. Prenajímatelia môžu poslať oprávnenie na odomknutie izby alebo domu používateľom, ktorí si ho na daný čas rezervovali. Im stačí len prísť a dvere si otvoriť, napríklad zadaním správneho kódu. Návšteva rodičov takisto nebude problém. Do objektu sa dostanú, aj keď si zabudnú kľúče a nemusí dôjsť k fyzickej výmene kľúčov.

Prejsť na kombináciu mechaniky a elektroniky bol pre firmu prirodzený krok. Uspieť na trhu, kde z AliExpressu získate niečo podobné, nie je jednoduché. Dôraz kladieme na slovné spojenie „niečo podobné“. Kvalita vyhotovenia, vrátane mechanickej odolnosti ako aj rôzne systémy cylindrických vložiek sú niečo, čo si so značkou kupujete. Rovnako tak aj bezpečnosť elektronického riešenia.

EVVA má vlastné zabezpečené riešenie, čo znamená ochranu vašich prístupových údajov k objektom. Systém využíva šifrovanú komunikáciu a je vhodný aj na inštaláciu bežným používateľom. Stačí si produkt objednať s požadovanou cylindrickou vložkou. Ak ste už niekedy menili vložku na dverách, bude pre vás výmena za AirKey hračka.

Dostupné sú rôzne povrchové úpravy, takže si vzhľad prispôsobíte svojim potrebám. AirKey dokonca existuje aj vo forme visiaceho zámku. No  a nezanedbateľnou výhodou je možnosť integrácie do systémov tretích strán. Práve s rôznymi službami na prenájom objektov a rezervačných systémov.

EVVA postupne pridáva nové funkcie. Nie sú však orientované len na základe toho, čo si vedúci pracovníci myslia. Na analýzu toho, čo sa skutočne používa a čo bude pre ďalšiu generáciu alebo funkčné vylepšenie podstatné, využíva umelú inteligenciu a strojové učenie. Na základe toho vie firma predpovedať budúce trendy pri využívaní ich produktov.

Fotografie: EVVA

Prečítajte si aj:

Dajú sa vyrobiť neprekonateľné dvere? Boli sme na návšteve v Sherlocku

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.