Od 1. augusta tu máme novú kryptomenu, Bitcoin Cash.

Ustálenie situácie s Bitcoinmi má za následok práve jej veľký nárast. Nová mena je oddelenie od pôvodnej meny pričom bude zdieľať doterajšiu históriu transakcií. Každý kto vlastní Bitcoin počínajúc od bloku 478558 by mal dostať aj Bitcoin Cash (BCH). Nie všetci ale musia uvidieť novú menu ihneď, najmä ak nemajú kompatibilnú peňaženku.

Doterajším problémom bolo totiž priveľa nepotvrdených transakcií. Veľkosť mempoolu bola 120 GB. Rozdelenie „hard fork“ podstatne zrýchli transakcie. Samozrejme od tohto okamihu si bude každá mena vytvárať svoju transakčnú históriu samostatne.

V čase vydania tohto článku je hodnota Bitcoinu na 3205 USD. Hodnota je udávaná na burze Kraken. Server CryptoCompare v rovnakom čase hlásil hodnotu na úrovni 3210 USD za 1 BTC.

Vyskočenie na takúto veľkú sumu pripisujeme práve rozdeleniu meny BTC na BCH. V tomto smere to burzové servery nemali jednoduché. Totiž nie všetky informovali od tom, že budú rozdelenie meny podporovať. To malo za následok odliv peňazí do osobných peňaženiek alebo na vlastné menové účty v bankách. Viaceré burzy však informovali v predstihu, že podporujú hard fork. Takto o tom informovala aj burza Kraken prostredníctvom svojich servisných emailov svojich klientov.

Počítame, že BCH bude mať premenlivé obdobie. Aspoň počas prvého týždňa jeho obchodovania tomu tak bolo. Nepredpokladáme, že by sa v princípe niečo zmenilo a z Bitcoin Cash sa stala stabilná mena. Nie teraz.

Prečítajte si aj:

Bitcoin stále rastie. Pokoril hranicu 1600 dolárov

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.