Pozrieme sa aj na ďalšie meny, veľký rozdiel v tom nie.

Ako sa ale vraví, rozdiel je v tom, čo nakupujete. Pravdepodobne ste už počuli o tom, že Bitcoin a Ethereum má zmysel, ostatné sú altcoiny a zvyšok shitcoiny, ktoré sa neoplatí mať. Tento článok neplní edukatívny rozmer toho, kam by ste mali investovať. Toto necháme na vás. Kto chce kupovať Ripple, je to jeho voľba, rovnako tak ako pre tých, čo veria Litecoinu a na svoje si tu definitívne prídu aj Bitcoinoví maximalisti.

Toto potrebujete vedieť na začiatok

Na výber sú dva spôsoby, ako začať nakupovať kryptomeny. Zhýralostiam ako Crypto.com sa tu venovať nebudeme. Ak chce krypto a chcete, aby bolo vaše, potrebujete iné riešenie. Rovnako tak zabudnite na také služby ako Revolut. Toto nie sú vaše kryptomeny. Jedinú výnimku urobíme pri burzách, keďže ani to keď príde na najhoršie, nebudú vaše kryptomeny. Neľakajte sa, sú vaše tak ako si ich nakúpite. Keď ale hacknú burzu, nemáte kľúče k vašej peňaženke, resp. peňaženke krypto burzy a tak sa neviete verifikovať a mohli by ste o nejaké kryptomeny prísť. Toľko k teórii, aby ste mali predstavu.

Krypta sa netreba obávať, treba len vedieť, že to funguje inak ako v prípade bankových účtov. Je dobré, aby ste mali pohľad vyvážený z oboch strán. Keď chcete obchodovať s kryptomenami, je burza veľmi dobré miesto a rozhodne tak krypto treba mať. Keď si ale chcete kúpiť „ten Bitcoin“, je lepšie ho mať v bitcoinovej resp. kryptomenovej peňaženke. To je vhodné pre tých, ktorí majú voľné finančné prostriedky, chcete si to vyskúšať alebo skrátka nejaký ten BTC vlastniť. Zdôrazňujeme „vlastniť“. Tu potrebujete peňaženku a nemusíte si robiť starosti.

Rozhovor s Martinom Gregorom o kryptomenách

Dotyk môžete počúvať zadarmo cez: Apple podcasty | Google podcasty | Spotify | Google Music | Podbean

Prvý krok

Ako prvé potrebujete mať nejaké miesto, kam si nakúpené kryptomeny umiestnite. V skutočnosti ich na tom mieste mať nebudete, ale vo veľkej „účtovnej knihe“ nude uvedené, že na danej adrese sú kryptomeny a vy k nim máte prístup. Nechajme technikálie bokom, treba vám buď účet na burze, softvérovú alebo hardvérovú peňaženku.

Burza – vhodné na vyskúšanie si predaja a nákupu kryptomien, pre tých čo chcú obchodovať, nakupovať a predávať, sledovať grafy a atď.

Softvérová peňaženka (Hot Wallet) – vhodné na začiatok, zistiť ako sa posielajú kryptomeny do peňaženky atď. ideálna na menšie sumy. Napríklad do niekoľko desiatok, možno sto eur.

Hardvérová peňaženka (Cold Wallet) – najlepšie riešenie, keď si chcete nakúpiť rôzne kryptomeny a nechať ich bezpečne uložené vo vašej súkromnej peňaženke. Neplánujete obchodovať ale z času na čas alebo pravidelne chcete nakupovať vami vybrané kryptomeny.

Burza

Môžete sa registrovať na burze Binance, Kraken, Coinbase alebo napríklad GateIO. V súčasnosti sa čoraz viac presadzuje KYC (Know your customer) a nariadenia ALM (Anti-Money Laundring), čiže budete potrebovať viacero dokladov na to, aby ste sa zaregistrovali. Určite budete fotiť z oboch strán občiansky preukaz, potvrdzovať svoj trvalý pobyt a zisťovať, ktorý bankový výpis vám burza akceptuje. Faktúry za telefón po novom nestačia.

Proces registrácie je jednoduchý a môžete ho spraviť cez webové rozhranie alebo aplikáciu pre smartfón. Burzy vám tento proces uľahčia. Počítajte s tým, že otvorenie účtu na burze je otázkou minút, verifikácia môže trvať aj 48 hodín.

V zásade hovoríme o tom, že vždy ste verifikovaný. Je to váš účet, potvrdili ste registračný proces emailovou adresou, na ktorú bol poslaný link atď. Legislatívna identifikácia je ďalší stupeň verifikácie, teda overenie podľa OP. Toto je verifikácia, ktorú potrebujete na to, aby ste mohli na burzu poslať eurá a za tie potom nakúpiť kryptomeny.

Momentálne sa situácia veľmi mení a bez tohto overenia (často označované ako Tier 2), nebudete mať prístup k nákupu za FIAT menu. Donedávna pre Tier 1 účty bolo povolené obchodovanie s kryptomenami. Teda, ak by vám niekto na vašu adresu BTC v alebo USDT v burze poslal danú kryptomenu, môže tak urobiť. Z vašej banky tam ale poslať eurá nepôjdu.

Celkovo sa podmienky sprísňujú a tak mnohé burzy zavádzajú KYC a posielajú informačné správy o tom, že bez tohto sa nebude dať obchodovať. Teda napríklad, dokým neprejdete verifikáciou, nebudete môcť predať kryptomeny, ani ich nakúpiť atď. Otázka anonymity vyriešená. Žiadnu nemáte.

Ako minimalizovať riziko pri investovaní do kryptomien? Vyskúšajte Fumbi.

Softvérová peňaženka (Hot Wallet)

V tomto prípade máte možnosť použiť anonymného nákupu kryptomien, no treba dodržať isté postupy. Peňaženiek je množstvo, pre ilustračné účely tohto článku, uvádzame Coinomi. Je to tzv. non-custodial peňaženka. Teda vy máte všetky údaje k nej a vy ste vlastníkom kľúčov ako aj obsahu na nej. Výrobca vám s obnovou krypta ak stratíte údaje k peňaženke nepomôže a prídete o ne. Na toto si dajte pozor.

Peňaženku nainštalujete z Google Play alebo App Store, prípadne nájdete ďalšie možnosti stiahnutia pre Windows, macOS a Linux na stránke tejto peňaženky.

Coinomi (hot walllet, teda softvérová)

Postup, ako sprevádzkovať peňaženku nájdete priamo po jej spustení. Je to jednoduché a nevyžaduje to nijaké znalosti navyše. Upozornenie na úvod, bezpečnostné frázy, PIN kód a ďalšie údaje si zapisujte na papier. Naozaj to urobte, nepodceňujte to. Nerobte si screenshot ani si toto nezapisujte do cloudových služieb Google Keep alebo poznámkového bloku nahratom na OneDrive. Majte to naozaj na papieri, ideálne viacerých kusoch doma.

Nevýhoda takejto peňaženky je, že je viazaná na zariadenie. Teda smartfón, ktorý je on-line a tým je zvýšené riziko, že bude peňaženka zdiskreditovaná. Je malé a netreba sa toho obávať. Takisto, keď stratíte telefón, dokážete si obnoviť vašu peňaženku na inom smartfóne. Preto ten zápis údajov na papierik a nie napríklad priamo vo vašom smartfóne.

Hardvérová peňaženka (Cold Wallet)

Na výber máte v zásade dve možnosti a to Ledger alebo Trezor (výrobca z ČR). Na Alze alebo priamo na ich stránke si môžete takúto peňaženku kúpiť. Je to vlastne akýsi flash disk s displejom. Nastavenie prebieha priamo na zariadení a spravujete ho cez počítač a softvér alebo smartfón v prípade drahších verzií.

Trezor má dva typy, z pohľadu bezpečnosti sú identické

Rozdiely medzi jednotlivými modelmi nájdete na stránkach výrobcov. Na začiatok, ak chcete kupovať hlavne Bitcoin, prípadne niekoľko najznámejších kryptomien, stačia vám modely Ledger Nano S alebo Trezor One.

Ledge Nano S Plus

Druhý krok – ideme nakupovať

K tomuto kroku sa dostávame po kroku 1. Teda mať kam uložiť nakúpené kryptomeny. Či už je to burza alebo peňaženka. Ak už chcete mať krypto peňaženku, či už softvérovú alebo hardvérovú, odporúčame využiť anonymný spôsob nákupu. Je to však na vás a nechceme vám tvrdiť, aby ste na peňaženku Coinomi neposlali peniaze cez Bitcoinmat a v ňom nepoužili kartu. Pokojne to tak urobte, ak chcete štát informovať o tom, že ste si práve kúpili kryptomeny.

Bitcoinový automat

Jeden zo spôsobov, ako začať, je nakúpiť ich v automate na Bitcoiny a iné kryptomeny. Zámerne neuvádzame pojem bankomat. To je asi niečo iné a chápete, že bitcoinmat nie je už od svojej podstaty bankomat. Na celom svete je množstvo takýchto automatov, na Slovensku sú tiež. Ich zoznam nájdete na tejto stránke.

Informácie o konkrétnom automate na kryptomeny

Pri nákupe potrebujete mať adresu danej kryptomeny. Tú vám vygeneruje peňaženka a nie je treba ju prepisovať. Stačí si ju nehať zobraziť ako QR kód. Prídete k automatu, vyberiete nákup vami zvolenej kryptomeny, vložíte peniaze a potom vyberiete zadanie adresy cez QR kód. Odporúčame používať bankovky, nie platobnú kartu ak to aj automat umožňuje. Použite hotovosť, inak po sebe zanechávate stopu. Takto sa vám do niekoľkých sekúnd, výnimočne minút zobrazí nakúpená kryptomena vo vašej peňaženke.

Na nákup kryptomeny bez overenia cez OP, je aktuálne limit 1000 eur. Pripravte sa na to, že automaty bez KYC ani do 1000 eur nebudú k dispozícii večne. Vlastne sa nad nimi celkom zmráka a o niekoľko mesiacov si možno bez KYC nekúpite BTC ani za pár desiatok eur.

Ako zdaňovať kryptomeny?

Hot vs. Cold

Postupy uvedené pri kúpe sú spoločné pre peňaženky ako Coinomi alebo Ledger či Trezor. Ak môžete, urobte to anonymne. Na burze nemáte možnosť. Sú tu decentralizované burzy, existujú aj burzy bez KYC, ale je len otázka času, kedy sa k nim dostane štát a priškrtí ich. V každom prípade si pamätajte, že kryptomeny a platobné karty nejdú dokopy. Teda nekupujte si BTC prevodom z účtu v banke atď. Choďte do bankomatu, vyberte si z neho peniaze a potom choďte tieto peniaze vložiť do automatu na kryptomeny.

Anonymita 2

Nezabudnite, že BTC a mnoho ďalších kryptomien sú pseudonymné. Vaša BTC sú nakúpené a cez papierové peniaze budú anonymné. Akonáhle si ale na tú istú adresu peňaženky kúpite BTC s použitím karty, práve ste si vyzradili celú adresu peňaženky. BTC vám nikto neukradne, adresy peňaženie sú verejné, avšak ak už dačo z peňaženky odošlete, zostáva po vás sledovateľná stopa (stopa zostáva vždy) ale teraz sa bude dať spojiť s vami.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.