Technológia bezdrôtového prenosu dát s názvom Bluetooth je tu s nami viac ako 15 rokov. Začiatky boli podobné, ako pri iných štandardoch. Zariadenia s verziou 1.0 medzi sebou príliš nespolupracovali a reálna verzia, ktorá sa ujala bola až BT 1.1 z roku 2002.

Teraz je rok 2017 a Bluetooth 5.0 má výrazný nárast na popularite. Nie je to však absolútna novinka, BT 5.0 bol totiž predstavený už začiatkom minulého roka. Tak ako všetky verzie, aj táto je spätne kompatibilná so všetkými staršími špecifikáciami.

Trochu histórie a kompatibility

Bluetooth 5 nájdete v smartfónoch ako napríklad Sony Xperia XZ Premium, OnePlus 5, Samsung Galaxy S8, iPhone od verzie 8 alebo napríklad v LG V30.
Azda najvýznamnejšou verziou Bluetooth bola verzia BT 2.1 + EDR, čo znamená Enhanced Data Rate.

Rozšírený dátový tok využívali najmä zariadenia na prenos zvuku. Pamätáte si ešte časy skorších verzií Bluetooth? Pri zmene pozície prehrávanej pesničky ste museli niekedy aj sekundu a pol čakať, kým sa znova začala prehrávať. To bolo práve oneskorenie, ktoré eliminovalo tieto pauzy nižšou latenciou. Zároveň sa ale zvýšil dátový tok, a tak ste mohli prehrávať bez skreslenia vyšší frekvenčný rozsah. Okrem toho priniesla aj jednoduché bezpečné párovanie.

Bluetooth nájdete nielen v smartfónoch, ale aj tlačiarňach, notebookoch, chladničkách alebo napríklad smart hodinkách

Bluetooth 3.0 + HS

Špecifikácia Bluetooth 3.0 bola prijatá záujmovou skupinou Bluetooth SIG (Special Interest Group) v apríli 2009 a priniesla teoretickú dátovú priepustnosť až na úrovni 24 Mbit/s. To je len teória, hoci prívlastok High Speed si technológia zaslúžila. Bol k tomu ale potrebný protokol 802.11, ktorý poznáme ako Wi-Fi, a tak sa súbežne vytvoril spoj v kooperácii s rýchlejšou sieťou.

To si inak môžete všimnúť napríklad na smartfóne Motorola Moto X4, ktorý podporuje streamovanie hudby až do 4 hudobných Bluetooth zariadení. Smartfón vás ale upozorní na to, že sa bude využívať práve pásmo Wi-Fi.

Slúchadlá s Bluetooth pripojením má dnes každý výrobca

To inak nie je nič, čo by bolo úplne mimo záber technológie. Bluetooth totiž využíva práve 2,4 GHz nelicencované pásmo, rovnako aj väčšina Wi-Fi štandardov. Aj preto sa Bluetooth SIG pri vydávaní nových verzií BT špecializuje nielen na rýchlejšie prenosy, ale aj na eliminovanie rušenia z Wi-Fi sietí. A práve toto je ďalšia záležitosť, s ktorou ste sa už možno stretli.

Neupozorňuje na to takmer žiadny výrobca smartfónu, no v minulosti sme testovali niekoľko smartfónov, u ktorých sa to vyskytlo. Teda v šetriacom režime neodporúčali zapnúť Wi-Fi a Bluetooth zároveň, kvôli možnej interferencii.

Bluetooth 4.2 + LE

Verzia 4.0 je tu od júla 2010 a postupne sa dočkala dvoch zásadných aktualizácií až po verziu BT 4.2. Toto je inak verzia, ktorú musí podporovať váš smartfón, ak si k nemu chcete pripojiť drvivú väčšinu športových náramkov a hodiniek. Priniesla podporu tzv. Low Energy režimu, ktorý je vhodný práve pre rôzne fitness náramky.

Kedysi počítače nemali Bluetooth štandardne a bolo si treba zakúpiť takýto USB kľúč

Podobne, ako pri iných štandardoch je na výrobcoch, ktoré odporúčania Bluetooth SIG chcú implementovať. Štandard je jedna vec, výkonnostná trieda druhá. Takéto triedy máme tri a ich výkon je 100 mW a dosah okolo 100 metrov pre Class 1, výkon 10 mW a dosah okolo 10 metrov pre Class 2 a 1 mW a dosah v rádovo desiatkach centimetrov pre Class 3.

Štandard LE má výhodu aj v tom, že je maximálne úsporný. BT zariadenie nie je nastavené na trvalú komunikáciu, tak ako pri bežnom prenose dát. Preto sa napríklad nepoužíva pri streamovaní hudby, napríklad zo smartfónu do slúchadiel. Používa sa pri prenose minimálneho množstva dát a napríklad pri športových náramkoch.

Aj preto si môžete všimnúť, že po zapnutí aplikácie v smartfóne, je potrebné dáta najprv synchronizovať. Nie sú prenášané v reálnom čase a náramok si údaje ponecháva do najbližšej synchronizácie vo svojej pamäti. Rovnako takto komunikujú aj klávesnice. Preto pri dlhšom nepoužívaní myši ňou potrebujete najprv pohnúť alebo stlačiť na nej nejaké tlačidlo.

Okamžite sa prebudí a začne komunikovať s pripojeným zariadením. To je rozdiel oproti inému spôsobu komunikácie takisto v 2,4 GHz pásme, keď má myš vlastný prijímač do USB portu.

Bluetooth Beacon (maják) stačí umiestniť za obraz v galérii a keď sa k nemu priblížite, na mobile sa vám zobrazia informácie o danom obraze

BT 4.2 má špecifikáciu na podporu tzv. majákov, v angličtine beacons. Využívať to môžu obchodné domy na sledovanie pohybu zákazníkov po obchode alebo napríklad múzeá či rôzne výstavy, ktoré by vám o danom exponáte zobrazili ďalšie informácie priamo na smartfóne.

Aktualizovanie zariadení s BT 4.0 na 4.2 nie je možné len cez softvérové úpravy. S tým by možno majitelia iPhonov 6 a 6S nesúhlasili. Príchodom iOS 9 tam Apple zvýšil špecifikáciu z verzie 4.0 na 4.2. Smartfónu Apple iPhone 5S ale zostala aj s novým iOS 9 len pôvodná verzia Bluetooth 4.0.

Čiže je pravdepodobné, že Apple bol na novú verziu špecifikácie pripravený vopred po hardvérovej stránke. Rovnako na tom je aj smartfón HTC U11, ktorý v čase uvedenia na trh ešte nemal verziu BT 5.0, no výrobca bol na novú špecifikáciu hardvérovo pripravený. Doplní ju neskôr prostredníctvom softvérovej aktualizácie.

Bluetooth 5.0

Dostávame sa k piatej hlavnej verzii Bluetooth. Dobre, to že je rýchlejšia a úspornejšia, netreba nijako zvýrazňovať. Je to niečo, čo SIG prináša s každou verziou a nie je to prekvapením ani v päťke. V skutočnosti je dvakrát rýchlejšia a má štyrikrát väčší rozsah ako BT 4.2.

Teoretická rýchlosť je 2 Mb/s a dosah až 240 metrov na voľnom priestranstve. Avšak pozor, dostanete jedno alebo druhé. Presne ako pri nižších špecifikáciách. Možno sa teraz pýtate, ako je možné, že je tento štandard rýchlejší, keď pri BT 3.0 / 4.0 sme uvádzali rýchlosť až 24 Mb/s. Áno ale tam išlo o využitie Wi-Fi s inicializačným párovaním a vytvorením IP siete cez Bluetooth.

Rýchlosť 2 Mb/s je čisto v réžii BT 5.0. Takisto sa hovorí o podpore dosahu až na 500 metrov. Avšak tu ide o úplne iné, než „spotrebiteľské“ BT zariadenia a navyše tieto potrebujú poriadnu dávku energie. Skupina SIG zatiaľ túto vzdialenosť nekomentuje ako garantovateľnú.

Galaxy S8 je jedným zo smartfónov, ktoré majú Bluetooth 5.0

„Technológia Bluetooth je dnes v 96 % vyrobených smartfónov a tabletov.“
Nový štandard je hlavne pripravený pre širokú skupinu zariadení a je viac špecializovaný pre IoT (Internet of Things) zariadenia, čiže internet vecí. To bol síce aj prípad predchádzajúcej verzie, no tu sa ide ešte ďalej, najmä s dosahom a celkovou energetickou úsporou.

Tiež je zlepšená odozva zariadení, hovoríme o latencii. To je niečo, čo IoT zariadenia využijú najmä pri častej komunikácii a potrebe čo najrýchlejšie doručiť medzi sebou malé fragmenty dát. Aj preto je tu podpora štyroch rýchlostí, a to 2 Mb/s, 1 Mb/s, 500 kb/s a 125 kb/s.

Nie sú povinne implementovateľné a povinne implementovaná rýchlosť je 1 Mb/s. Ostatné budú závisieť od toho, či ich do svojich zariadení výrobcovia budú chcieť pridať. A to bude závisieť práve od povahy zariadení. Je zbytočné, aby smart náramok podporoval najvyššiu teoretickú rýchlosť. Tu sa prejavuje nepriama úmera, o ktorej sme už hovorili. Nižšia prenosová rýchlosť bude znamenať vyšší dosah.

Funkcia Duálny zvuk v smartfóne Samsung Galaxy S8 / S8+

Zároveň Bluetooth SIG predpokladá, že do roku 2020 sa vyrobí viac ako 13,9 miliardy zariadení s technológiou Bluetooth. Práve zvýšenie dosahu prospeje nezávislým zariadeniam, napríklad snímačom v domácnostiach, komunikovať medzi sebou alebo s hlavným zariadením. Aj preto sa v špecifikáciách od SIG oficiálne uvádza, že päťka nie je náhradou za štvorku, ale jej rozšírením. Preberá všetky podstatné vlastnosti z predchádzajúcej verzie. Nehovorí sa napríklad o BT 5.0 LE, pretože profil Low Energy je priamo súčasťou tohto štandardu.

Zaujímavosťou je napríklad možnosť využitia funkcie Dual Audio, ak máte Samsung Galaxy S8 / S8+. Vtedy budete môcť meniť nastavenie hlasitosti pre každé pripojené BT zariadenie samostatne. Na zapnutie tejto funkcie je ale zase treba vypnúť synchronizáciu hlasitosti z audiozariadenia. Čiže ak to dané zariadenie podporuje, budete na ňom meniť hlasitosť samostatne a zvlášť ešte aj na smartfóne.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.