Poslúži na presnejšie sledovanie objektov.

Pred pár dňami bol predstavený Bluetooth 6.0, ktorý okrem vyššieho čísla vo svojom názve prináša aj niekoľko prelomových funkcií a vylepšení. Najnovšia verzia zlepšujú pripojenie, presnosť a bezpečnosť. Je založená na energeticky úspornej technológii Bluetooth Low Energy (LE), pričom medzi jej najväčšie novinky patria Bluetooth Channel Sounding, Decision-Based Advertising Filtering (DBAF), ISOAL Enhancement a Frame Space Update.

Práve prvá menovaná funkcia je aktuálne bližšie k používaniu, a to vďaka Androidu 15. Jednou z funkcií Bluetooth 6.0 je spomínaná funkciu s názvom Channel Sounding, ktorá umožňuje presnejšie a bezpečnejšie meranie vzdialenosti medzi zariadeniami. Táto funkcia bude veľkým prínosom pre sledovanie objektov, ktorá by mohla byť v konečnom dôsledku užitočnejšie ako UWB.

BluetoothZdroj: Bluetooth

S príchodom nových technológií je bežné, že sa ľudia pýtajú, kedy budú nasadené, aby mohli využívať ich výhody aj v praxi. Hoci špecifikácie Bluetooth 6.0 boli vydané len nedávno, Google už pridal podporu pre Channel Sounding do pripravovaného Androidu 15. To znamená, že zariadenia s Androidom 15 a Bluetooth 6.0, uvedené na trh v najbližších mesiacoch, už budú môcť túto funkciu využívať.

Channel Sounding umožňuje Bluetooth zariadeniam určiť prítomnosť, vzdialenosť a smer iných kompatibilných Bluetooth zariadení s presnosťou na 10 až 30 cm. To je oveľa presnejšie ako staršia metóda merania vzdialenosti pomocou indikátora sily prijímaného signálu s označením RSSI. Channel Sounding by sa tak mohol používať pri navigácii v interiéri, detekcii blízkosti, sledovaní objektov a digitálnych kľúčoch od auta. Bluetooth je veľmi rozšírený a táto nová funkcia môže výrazne zlepšiť jeho využitie.

Hoci v najbližších týždňoch sa na trhu neobjaví žiadne zariadenia s podporou Channel Sounding, pretože táto funkcia bola len nedávno predstavená, tak bude potrebné počkať na nové zariadenia s certifikovanými čipmi Bluetooth 6.0 alebo na aktualizácie firmvéru existujúcich zariadení.

Dobrou správou pritom je, že Google už integroval podporu pre Channel Sounding do Androidu 15, vrátane API pre ovládače Bluetooth čipov a aplikácií na testovanie tejto funkcie. Aj keď zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne zariadenia s podporou tejto funkcie, Android 15 je už na ňu pripravený.

Ostáva už len počkať, ako bude funkcia Channel Sounding využitá, pretože jej potenciál je obrovský.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.