Časy, keď sme počúvali hudbu z magnetofónových pások, CD nosičov či z MP3 prehrávačov, sú nenávratne preč. Hitom posledných rokov je počúvanie obľúbených hitov z personalizovaných hitparád v smartfóne cez mobilné aplikácie, napr. Spotify.

Ak by sme sa však spoľahli na zvuk, ktorý znie len z mobilného telefónu, nebola by to žiadna zábava. Tiché, chrapčavé, nič, čo by lahodilo ušiam. S nástupom Bluetooth reproduktorov je to však hneď iné kafé! Nielen že zvuk obľúbených hitov reprodukujú poriadne nahlas a vo výbornej kvalite, umožňujú nám aj vziať si hudbu so sebou, kamkoľvek sa vyberieme. Môžeme si ju tak vychutnávať naplno, bez použitia káblov, na grilovačke na záhrade, na lesnej čistinke, na basketbalovom ihrisku alebo počas divokej jazdy na bicykli.

Fešáci od Oravy – od obra až k trpaslíkovi s maxi reprodukciou zvuku

Aj slovenská značka Orava sa zaradila do plejády svetových značiek, ktoré vo svojom sortimente výrobkov ponúkajú Bluetooth reproduktory. Keďže veľmi dobre vie, že počúvať obľúbenú hudbu chceme pri rôznych príležitostiach a nielen doma na gauči, ale aj v pohybe, či vo vzdialených destináciách, má vo svojej ponuke hneď deväť rôznych modelov Bluetooth reproduktorov. Tie sa odlišujú nielen výkonom, ale aj rozmermi, hmotnosťou a dizajnom. Môžeme ich zaradiť do troch tried – od maxi reproduktora na párty, cez reproduktory, ktoré toho dokážu viac ako len očariť kvalitnou reprodukciou zvuku, až po tie, ktoré výborne znejú, ľahko sa prenášajú a milo prekvapia naozaj priaznivou cenou.

Na párty aj do veľkých priestorov

Monumentálny svojimi rozmermi a výkonom je prenosný párty reproduktor Orava Crater-L. Na výšku má niečo vyše polmetra, avšak napriek rozmerom a hmotnosti sa vďaka kolieskam na podvozku pomerne ľahko prenáša všade tam, kde sa chcete poriadne zabaviť. Má až tri výkonné reproduktory – jeden vysokotónový a dva nízkotónové –, s maximálnym výkonom 50 W, vďaka ktorým je reprodukovaný zvuk jasný, krištáľovo čistý a dynamický a výborne znie hoci aj vo veľkých miestnostiach.

Je určený na párty, RGB podsvietenie sa postará o famóznu svetelnú šou, nechýba vstup na zapojenie gitary a vstupy na mikrofóny (tie však nie sú súčasťou balenia výrobku). S Crater-L si totiž môžete užiť aj parádne karaoke s možnosťou nahrať si svoje výkony na USB alebo SD kartu. K šikovným vychytávkam patrí podsvietenie všetkých ovládacích prvkov, čo sa hodí hlavne potme, a jednoduché ovládanie hlasitosti otočným potenciometrom. Orava Crater-L kúpite za 169 eur.

Orava Crater-LZdroj: Orava
Orava Crater-L

Reproduktory aj s powerbankou

Zdvojenú funkciu majú v ponuke Oravy dva modely reproduktorov, a to Crater-12 s powerbankou 40 WCrater-11 s powerbankou 30 W. Okrem reprodukcie hudby dokážu nabiť smartfón, či iné elektronické zariadenia aj mimo elektrickej siete – na pikniku v meste i na opekačke v prírode. Sú ako dvaja bratia – veľmi sa na seba podobajú, odlišujú sa však v dôležitých detailoch. Oba sú vybavené funkciou True Wireless Stereo (TWS), čo znamená, že po spárovaní dvojice reproduktorov zaznie vysokokvalitný stereo zvuk, ktorý má cveng a výborne sa šíri priestorom.

Obom reproduktorom nechýba USB vstup, AUX vstup na pripojenie externého zariadenia a zabudované FM rádio. Oba vydržia na jedno nabitie až 8 hodín prevádzky. Crater-12 je robustnejší a má výkon 40 W, Crater-11 je kompaktnejší, váži o polovicu menej ako jeho brat, čo sa však podpisuje na menšom výkone, len 30 W. Hoci je Crater-12 ťažší, aj tak sa dobre prenáša, pretože v balení výrobku nájdete šikovný popruh na nosenie reproduktora cez plece.

Rozdiel je aj v stupni ochrany pred vodou – zatiaľ čo Crater-12 je vodoodolný voči striekajúcej vode (so stupňom krytia IPX4), Crater-11 sa nebojí ani ponorenia do vody so stupňom ochrany IPX7 (ide o dočasné ponorenie do vody do hĺbky 1 metra na maximálne 30 minút). Ten druhý sa teda vyslovene hodí na zábavu pri bazéne. Crater-12 môže byť váš za 119 eur, Crater-11 za 89 eur.

Orava Crater-11Zdroj: Orava
Orava Crater-11

Bluetooth reproduktor s nabíjačkou smartfónu a nočnou lampou s RGB svetlom

Viac než len obyčajný Bluetooth reproduktor je Orava Crater-9. Zariadenie vás na prvý pohľad zaujme atraktívnym dizajnom v tvare kruhu s priemerom 17 cm, ktorý už svojím vzhľadom naznačuje, že ide o mimoriadny gadget. Ide totiž o zariadenie 3 v 1 – slúži ako Bluetooth reproduktor, nabíjačka smartfónov vrátane ikonického iPhonu a malá lampa. Má zabudovanú Qi nabíjačku pre extra rýchle nabíjanie smartfónov, dokonca iPhone s novým iOS sa na ňom prepája do StandBy režimu.

Smartfón stačí položiť horizontálne na vyznačenú plochu so stojančekom a zatiaľ čo hrá hudba, alebo v noci spokojne spíte a máte Crater-9 zapnutý ako malú lampu, smartfón sa vám expresne nabíja. S výkonom 5 W (RMS) výborne poslúži aj ako Bluetooth reproduktor a milo vás prekvapí čistým a jasným zvukom s dynamickými basmi. Využiť ho môžete aj počas konferenčných hovorov. Ak si ho prepojíte s budíkom, zosilnený zvuk vás zaručene preberie aj z toho najtvrdšieho spánku. Vďaka pôsobivému RGB podsvieteniu vyčaruje u vás doma efektnú svetelnú šou, ktorú ocenia aj malé deti a tínedžeri.

Môžete si na ňom nastaviť jednu zo siedmich farieb alebo dúhové podsvietenie, keď sa všetky farby cyklicky striedajú. Opticky tak navodí príjemnú relaxačnú atmosféru pred spánkom, uľahčí malým deťom zaspávanie bez strachu z tmy a v noci vám umožní trafiť z postele bez zakopnutia na toaletu. Crater-9 však nemá zabudovanú batériu, preto ho musíte mať pripojený do elektrickej siete. Tento multipomocník môže byť váš za 30 eur.

Orava Crater-9Zdroj: Orava
Orava Crater-9

Bluetooth reproduktor ako stvorený na konferenčné hovory

Na profesionálne spojenie so svetom vám výborne poslúži prenosný konferenčný reproduktor Orava  Crater-7.Milo prekvapí profesionálnou kvalitou zvuku vďaka štyrom všesmerovým mikrofónom, ktoré s vysokou citlivosťou až do 5 metrov zabezpečia dokonalý prenos zvuku v rozsahu 360 stupňov od reproduktora.

V rozhovore so šéfom a kolegami sa tak môžete pochváliť výborným spojením bez šumov, výpadkov a nezreteľne artikulovaných riešení. Reproduktor umožňuje vypnúť si počas callu zvuk (funkcia Mute). Na jedno nabitie pracuje až 10 hodín a jeho výkon je 8 W (RMS). Okrem Bluetooth prepojenia si k nemu môžete pripojiť externé zariadenia ako počítač či notebook aj cez AUX, USB a USB dongle vstup. Orava Crater-7 môže byť váš za 67 eur.

Orava Crater-7Zdroj: Orava
Orava Crater-7

Dvojica vo farbách za výbornú cenu

Bluetooth reproduktory Orava Crater-8 v modrej a červenej farbe stoja len necelých 20 eur a hoci majú výkon len 5 W (RMS), rozhodne stoja za zváženie. Okrem veľmi priaznivej ceny sú ľahučké na prenášanie (hmotnosť len 200 g) a v ich výbave je aj remienok na zavesenie o zápästie alebo na batoh. Vďaka rozmerom len 7,4 x 9,7 x 3,8 cm sa vám naozaj zmestia aj do malého batoha, takže vás budú sprevádzať na prechádzke prírodou aj počas divokej jazdy na bicykli. Nechýba im funkcia True Wireless Stereo (TWS), USB port a so stupňom ochrany IP65 sa nezľaknú ani prachu a dažďa. Na jedno nabitie vydržia hrať až 12 hodín.

Na zábavu pri bazéne aj uprostred prírody

Do podobnej kategórie cenovo výhodných a ľahko prenosných Bluetooth reproduktorov patrí aj trojica Orava Crater-6. Líšia sa od seba farebným vyhotovením. Sú väčšie ako Crater-8 a v porovnaní s ním sú aj dvojnásobne ťažšie, avšak s hmotnosťou 400 g je to ešte stále pohoda. Milo prekvapia veľmi kvalitným, dynamickým zvukom s výkonom 9 W (RMS), nechýba im ani funkcia True Wireless Stereo (TWS) a so stupňom krytia IPX6 sú natoľko vodoodolné, že ich môžete smelo používať aj pri bazéne. Crater-6 kúpite len za 24,90 eura.

Orava Crater-6Zdroj: Orava
Orava Crater-6

So slušným výkonom za výhodnú cenu

Bluetooth reproduktor Orava Crater-4 sa môže pochváliť výkonom až 20 W (RMS) a na jedno nabitie hrá až 7 hodín. Má zabudované aj FM rádio, nechýba mu funkcia True Wireles Stereo (TWS), využiť na ňom môžete aj USB vstup, zabudovanú čítačku SD kariet a pribalený popruh na zavesenie cez plece, aby ste si s piesňou na perách mohli vykračovať všade tam, kde sa s hudbou aj s hovoreným slovom na rádiových vlnách cítite dobre. Crater-4 si môžete teraz kúpiť v akciovej cene 41,90 eura.

Menšie rozmery s prekvapujúco dobrým výkonom

Bluetooth reproduktor Orava Crater-1 B sa môže pochváliť kompaktnými rozmermi (6,8 x 6,8 x 17 cm) a slušným hudobným výkonom 10 W (RMS). Váži 450 g a dobre sa prenáša vďaka koženému pútku s mini skobou na zavesenie, napríklad na batoh. Na jedno nabitie sľubuje až 10 hodín prehrávania a so stupňom ochrany IP65 je odolný voči prachu a striekajúcej vode. Nechýba mu AUX vstup a dokonca funkcia NFC, čo je, takisto ako Bluetooth, bezdrôtová technológia umožňujúca rýchly a bezpečný prenos dát do vzdialenosti 4 cm, ktorá sa využíva napríklad pri platobných kartách alebo pri platbe smartfónom. Crater-1 B kúpite za 19,90 eura.

Orava Crater-1 BZdroj: Orava
Orava Crater-1 B

Viac informácií o týchto, ale aj mnohých ďalších elektrospotrebičoch z čiernej, ale aj bielej techniky nájdete na www.orava.eu

Zdroj: Orava

Prečítajte si aj: