Ruské veľvyslanectvo v Prahe dôrazne nalieha, aby ruský občan, ktorý bol zadržaný v Čechách na žiadosť Spojených štátov, bol čo najskôr vydaný do Ruska.
Uviedla to agentúra TASS, pričom podľa televízie ABC je tento Rus zodpovedný za masívny útok na profesnú sociálnu sieť Linkedin ešte v roku 2012.
Pozrite si aj video z jeho zadržania v Prahe:

Rus je však aktuálne vo väzbe v Prahe a o jeho vydanie do USA bude rozhodovať pražský mestský súd. Žiadosť o vydanie už bola údajne na Ministerstvo spravodlivosti ČR zaslaná.

Profesná sociálna sieť Linkedin oznámila, že tento ruský hacker je spojený s masívnym útokom na servery Linkedin v roku 2012. V sieti Linkedin bola narušená bezpečnosť prihlasovacích hesiel niektorých jej členov. Experti pritom hovoria o krádeži viac ako 6 miliónov hesiel. Zároveň mohli byť ukradnuté a predané dáta viac než 160 miliónov používateľov. Sieť LinkedIn má celkovo viac ako 430 miliónov registrovaných členov.

Hacker bol pritom v Prahe zadržaný už 5. októbra, ale správa o tom bola z taktických dôvodov utajená. Hovorca ruského veľvyslanectva v Prahe oznámil, že ambasáda bola oficiálne vyrozumená o zadržaní ruského občana v ČR. Diplomat zdôraznil, že Rusko bude trvať na vydaní svojho občana. Kam teda pôjde, či do USA alebo do Ruska sa ukáže neskôr.

Zdroj: Lidové noviny

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.