Spoločnosť Panasonic v Prahe predstavila fotoaparát LUMIX DMC-GX8 ako nasledovníka úspešného modelu GX7. Počas možnosti si tento fotoaparát vyskúšať sme zistili, že dokáže robiť veľmi kvalitné zábery. V zásade je to bez-zrkadlovka s vymeniteľnými objektívmi. Používa nový duálny optický stabilizátor, jeho snímač má rozlíšenie 20,3 MPx, vo výbave je veľký výklopný elektronický hľadáčik a pri natáčaní videa dosiahnete rozlíšenie 4K. Je to tak kompakt s výbornou obrazovou kvalitou a to v elegantnom štýlovom a praktickom vyhotovení. Tento fotoaparát si môžete zobrať kamkoľvek so sebou do prírody a pokojne si ho dokážeme predstaviť ako redakčný fotoaparát.

Lumix DMC-GX8 sa na slovenskom trhu bude predávať za 1199 EUR (len telo), od 1299 EUR v sete s 14-42 mm objektívom, za 1599 EUR v sete so 14-140 mm objektívom a za 1999 EUR v sete s 12-35 mm objektívom. Ako darček dostanete k fotoaparátu bezplatne 12 mesačné predplatné na Adobe Creative Cloud Photography plan (Adobe Photoshop CC + Photoshop Lightroom + Cloud) v hodnote okolo 140 Eur.

Je to malý, ľahký a praktický prístroj, hodí sa na každodenné fotografovanie a pouličné reportáže. Zaujímavé sú fotografické režimy a zabudované funkcie. Aj pre tých, ktorí nechcú nič nastavovať prináša LUMIX DMC-GX8 automatické kreatívne možnosti.

Základom obrazovej kvality LUMIX DMC-GX8 je snímač Digital Live MOS s rozlíšením 20,3 megapixelov. Prináša nízku hladinu šumu a to aj pri fotografovaní v slabom svetle. Použitý je nový obrazový procesor Venus Engine, ktorý dokáže odstrániť šum aj v oblastiach, kde sa to predtým nebolo možné.

Fotoaparát vás prekvapí kresbou detailov. Stabilizačný systém Dual I.S. kombinuje štandardný optický stabilizátor v objektíve so stabilizátorom v snímači. Preto aj pri výraznom chvení prístroja počas expozície dostanete ostrú snímku.

Štvorjadrový procesor Venus Engine umožňuje sekvenčné snímanie rýchlosťou 8 snímok za sekundu s pevným zaostrením, prípadne 6 obr./s pri priebežnom ostrení na objekt v pohybe. Aj rýchlu akciu tak možno zachytiť ostrú a s verným farebným podaním. Procesor pri každej snímke zvlášť analyzuje nielen samotné odtiene, ale aj sýtosť a jas farieb. V režime „prirodzeného zachytenia textúry“ dokáže LUMIX DMC-GX8 vylepšiť rozlíšenie, farebné podanie aj tonálne prechody.

Videozáznam v rozlíšení 4K

Medzi prednosti fotoaparátu patrí aj natáčanie videozáznamov v 4K. Obraz môžete nakrúcať v rozlíšení 3840 × 2160 bodov pri rýchlosti 25p (50Hz) alebo 24p, záznam sa ukladá vo formáte MP4. Ďalšou možnosťou je záznam v rozlíšení Full HD (1920 × 1080 bodov), frekvenciou 50p vo formátoch AVCHD Progressive alebo MP4 (MPEG-4 / H.264) s priebežným automatickým ostrením.

Okrem natáčania LUMIX DMC-GX8 ponúka aj funkciu 4K Photo. Tá umožňuje vystrihnúť snímku s rozlíšením 8 megapixelov z ľubovoľného okienka videozáznamu nakrúteného v kvalite 4K. Nie je teda nutné čakať na ideálny okamih na stlačenie spúšte – stačí spustiť natáčanie a máte istotu, že si neskôr vyberiete ten správny záber. Funkcia 4K Photo funguje v troch odlišných režimoch: 4K Burst Shooting, 4K Burst (Štart / Stop) a 4K Pre-burst. Tie fungujú nasledujúcim spôsobom:

  • 4K Burst Shooting: ide o nepretržité sekvenčné snímanie rýchlosťou 30 obr/s po dobu do 30 minút. Počas sekvencie je potrebné držať stlačenú spúšť.
  • 4K Burst (Štart / Stop): sekvenčné snímanie sa zapína aj vypína stlačením spúšte ako bežné natáčanie videozáznamov, čo je vhodnejšie v prípade, že na optimálny okamih bude asi nutné dlhšie čakať.
  • 4K Pre-burst: fotoaparát automaticky ukladá 30 okienok pred stlačením spúšte a 30 okienok po ňom, takže máte vždy k dispozícii 60 snímok.

V režimoch 4K Burst Shooting a 4K Burst (Štart / Stop) možno natáčať záznam po jednotlivých okienkach takmer 30 minút nepretržite, čo znamená desaťtisíce snímok v rôznych rozlíšeniach s odlišným pomerom strán: 3840 × 2160 (16: 9), 3328 × 2496 (4 : 3), 3504 × 2336 (3: 2) a 2880 × 2880 (1:1).

Prednosťou DMC-GX8 je aj konštrukcia z horčíkovej zliatiny. Vďaka nej je fotoaparát ľahký a zároveň pôsobí príjemne robustne a odolne. Je tiež vybavený ochrannými prvkami proti vlhkosti a prachu, čo umožňuje fotografovanie či natáčanie aj v náročných prírodných podmienkach.

Medzi novinky patrí elektronický hľadáčik Live View Finder (LVF) s rozlíšením 2 360 000 bodov a konštrukciou výklopnou o 90 stupňov. Rovnako ako štandardný displej na zadnej strane je vybavený technológiou OLED, čo znamená rýchle a plynulé prekreslenie rýchleho pohybu. Objekt je teda skutočne tam, kde ho v hľadáčiku vidíte. Pomer kontrastu 10 000:1 zase umožňuje spoľahlivé posúdenie farieb a tonality, pretože v hľadáčiku nedochádza k prepalom ani utopeniu kresby v tieňoch.

Vďaka novej podoby očnice je obraz v hľadáčiku výrazne lepšie viditeľný, zároveň ponúka veľký pomer zobrazenia. Na zadnej strane fotoaparátu je potom k dispozícii výklopný dotykový displej s uhlopriečkou 7,6 cm a rozlíšením 1 040 000 bodov. Pohyb do strany je možný o 180 stupňov, hore a dole o 250 stupňov. To výrazne uľahčuje fotografovanie z najrôznejších menej obvyklých uhlov.

Ako hľadáčik, tak i zadný displej pokrývajú 100 % scény, takže sa do kompozície nedostanú nechcené rušivé prvky pri krajoch záberu. Obraz na displeji aj v hľadáčiku je možné samostatne upraviť v niekoľkých parametroch (jas, kontrast, farebná sýtosť a pod.). Zobrazenie medzi hľadáčikom a displejom sa prepína automaticky, stará sa o to očný senzor vedľa hľadáčika. Aj keď sa pozeráte cez hľadáčik, môžete prstom na dotykovom displeji zadávať ostriaci bod. To je veľmi príjemné.

Vylepšenia sa dočkalo aj ovládanie vďaka systému Dual Dial Control. Základom sú dve otočné kolieska (predné a zadné), ktorými sa bežným spôsobom nastavujú najrôznejšie bežné parametre, napríklad čas a clona. Funkciu koliesok možno ale dočasne meniť pomocou špeciálneho prepínača, takže sa rýchlejšie dostanete napríklad na aktiváciu jednotlivých režimov systému 4K Photo. Tvorba kompozície aj samotné fotografovanie či natáčanie sú tak ešte rýchlejšie, príjemnejšie a presnejšie.

Príklady fotenia z Panasonic DMC-GX8

Ako nepremeškať dôležitý okamih

O automatické ostrenie sa u všetkých modelov radu G stará mechanizmus LUMIX G Contrast AF. Funguje na princípe porovnávania kontrastu a prenos signálu prebieha rýchlosťou až 240 obr/s. Výsledkom je veľmi rýchle a spoľahlivé zaostrenie.

Ostrenie metódou porovnávania kontrastu navyše vylepšuje a zrýchľuje špeciálna technológia Depth From Defocus (DFD). Táto technológia vypočítava ostriacu vzdialenosť porovnaním dvoch snímok s rôznou ostrosťou a zároveň analyzuje optické parametre zvolenej kompozície. Výsledkom je doba ostrenia len 0,7 s . Rýchle automatické zaostrovanie prichádza vhod predovšetkým s rastúcou ohniskovou vzdialenosťou. Zároveň umožňuje podstatne rýchlejšie sekvenčné snímanie bežného typu (8 obr/s pri predchádzajúcom pevnom zaostrení, 6 obr/s pri priebežnom preostrovaní).

V režime Low Light AF je možné navyše spoľahlivo ostriť aj v nepriaznivých podmienkach pri nedostatku svetla, napríklad na nočnej ulici alebo pri fotografovaní zvierat vo voľnej prírode za súmraku.

Možnosti konektivity

Panasonic LUMIX DMC-GX8 je vybavený vstavaným Wi-Fi portom, ktorý rozširuje možnosti ovládania a tiež umožňuje rýchle posielanie snímok na web. Nechýba ani NFC, fotoaparát je tak možné prepojiť s mobilným zariadením ako je telefón alebo tablet s NFC. Môžete tak fotografie či videozáznamy ihneď po ich zhotovení rozosielať e-mailom, alebo ich uploadovať na sociálne siete či iné webové stránky. Telefón či tablet možno však použiť aj ako diaľkový ovládač fotoaparátu. Na displeji mobilného zariadenia je možné nastavovať parametre (clonu, čas, citlivosť a pod.). Dotykom možno ostriť alebo stlačiť spúšť.

Ďalšie zaujímavé funkcie a parametre

  • Vylepšený je režim Multiple Panorama (priorita obrazovej kvality alebo uhla záberu)
  • K dispozícii je konektor na mikrofón (2,5 mm)
  • Očnica hľadáčiku s priemerom 21 mm na lepšie fotografovanie s okuliarmi na očiach
  • Režimy Focus Peaking / Eye Sensor AF / Touch Pad AF / Starlight AF
  • Základné expozičné režimy (programová automatika, priorita clony, priorita času, manuál) k dispozícii aj pri natáčaní videozáznamu
  • Tichý režim
  • Kreatívne ovládanie
  • Možnosti úpravy snímok priamo vo fotoaparáte, vrátane spracovania RAW a retušovanie (funkcia Clear Retouch)
  • Možnosť časozberného snímania a animácie štýlom stop-motion

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.