Už sme zistili, že polovodiče sú súčasťou prakticky všetkých produktov od automobilov cez domáce spotrebiče a nositeľnú elektroniku. V rámci podujatia Bosch Tech Days 2022 sme navštívili výrobnú fabriku v Drážďanoch. Ten bol otvorený v júni roku 2021 a dnes je to významný dodávateľ čipov.

Spoločnosť Bosch si veľmi rýchlo uvedomila, že polovodiče sú mimoriadne dôležité a pandémia to naplno ukázala. Firma prijala mnohomiliardový investičný plán na posilnenie vlastného podnikania v oblasti polovodičov. Bosch plánuje do roku 2026 do svojej polovodičovej divízie investovať ďalšie tri miliardy eur. Mikroelektronika je kľúčom k mobilite zajtrajška, Internetu vecí a ďalším technológiám.

Ako sme zistili, Bosch plánuje v rámci investičného balíčka napríklad aj výstavbu nových vývojových centier v Reutlingene a Drážďanoch v celkovej hodnote viac ako 170 miliónov eur. Firma v budúcom roku investuje v závode Drážďanoch 250 miliónov eur do rozšírenia tzv. čistých priestorov o 3000 metrov štvorcových.

Výrobný podnik Bosch v Drážďanoch
Výrobný podnik Bosch v Drážďanoch

Posilnenie európskej konkurencieschopnosti

Svetovým centrom výroby polovodičov je jednoznačne Ázia a Európska únia má za cieľ do konca desaťročia zdvojnásobiť podiel Európy na celosvetovej výrobe polovodičov z 10 na 20 %. „Je dôležité, aby sa viac ako inokedy vytvárali čipy pre špecifické potreby európskeho priemyslu – teda nielen v najmenších nanometrových štruktúrach.“ – povedal počas úvodnej prednášky Dr. Stefan Hartung, predseda predstavenstva spoločnosti Bosch.

Fabriku v Drážďanoch sme mali možnosť vidieť aj naživo. Všade je tu žlté svetlo, ktoré je potenciálne menej nebezpečnejšie pri neželanom osvetlení waferov pri vytváraní štruktúry polovodičov. V priestoroch panuje vysoká čistota, mali sme oblečené ochranné ošatenie, pokrývku hlavy, prešli sme cez vzduchový tuner, ktorý dokáže z tela vyfúkať jemné čiastočky. Používa sa tu super čistá voda, elektrická energia je zálohovaná z viacerých zdrojov.

Náš vstup do fabriky Bosch s prísnou kontrolou

Napríklad v elektronike pre elektromobilitu sú dôležité štruktúry so šírkou 40 až 200 nanometrov. A presne na to sú určené továrne na výrobu čipov Bosch. Tu sa teda nevedie závod o to, kto bude vyrábať najnovšie procesory pre počítače so štruktúrou po 3 nm.

Spracovanie waferov v Drážďanoch
Spracovanie waferov v Drážďanoch

V Drážďanoch sa rozširuje výroba 300 milimetrových čipov

Medzi nové oblasti inovácií spoločnosti Bosch patrí napríklad tzv. systems-on-a-chip. Vďaka nim chce spoločnosť napríklad zmenšiť radarové senzory, ktoré sú potrebné pre 360° detekciu okolia vozidla pri automatizovanom riadení. Bosch pracuje na ďalšom vývoji mikroelektromechanických systémov (MEMS), najmä pre spotrebný priemysel.

Portfólio polovodičov vyrábaných v Bosch
Portfólio polovodičov vyrábaných v Bosch

Výskumníci spoločnosti Bosch vyvinuli nový projekčný modul pre inteligentné okuliare, ktorý je už taký úzky, že sa zmestí do ich rámov. „Chceme v budúcnosti vyrábať naše senzory MEMS aj na 300 milimetrových doštičkách. Začatie výroby je plánované na rok 2026.“ pokračoval Hartung.

Spracovanie waferov v Drážďanoch
Spracovanie waferov v závode Bosch v Drážďanoch

Veľký dopyt po čipoch z karbidu kremíka

Bosch sa ďalej zameriava na nové polovodičové technológie. Od konca roku 2021 vyrába Bosch v Reutlingene sériovo čipy z karbidu kremíka (SiC), ktoré sa používajú vo výkonovej elektronike elektrických a hybridných automobilov. Pomocou týchto čipov sa už podarilo predĺžiť dojazd elektromobilov o 6 %. Trh pre SiC čipy rastie v priemere o 30 % ročne. Bosch sa zaoberá aj vývojom čipov pre elektromobilitu na báze nitridu gália, ktoré sa už používajú v nabíjačkách notebookov a smartfónov. Pre použitie vo vozidlách musia byť tieto čipy odolnejšie a musia vydržať výrazne vyššie napätie ako doteraz, a to až 1200 Voltov. A práve toto Bosch dokáže, má na to dostatok skúseností.

Bosch rozširuje výrobné kapacity pre polovodiče

Bosch v posledných rokoch opakovane investuje do výroby polovodičov. Najlepším príkladom je práve závod na výrobu polovodičov v Drážďanoch. Rozširuje sa aj polovodičové centrum v Reutlingene. Napríklad do roku 2025 bude Bosch investovať približne 400 miliónov eur do rozšírenia výroby a premeny existujúcich priestorov na nové čisté priestory. V areáli sa stavia nová časť budovy s ďalšími 3600 m2 ultramoderných čistých priestorov. Celkovo sa má plocha čistých priestorov v Reutlingene zväčšiť zo súčasných približne 35 000 m2 na viac ako 44 000 m2 do konca roku 2025.

Spracovanie waferov v Drážďanoch
Spracovanie waferov v Drážďanoch

Bosch ako výrobca polovodičov

Čipy vyrábané spoločnosťou Bosch v Reutlingene a Drážďanoch zahŕňajú aplikačne špecifické integrované obvody (ASIC), mikro-elektromechanické systémy (senzory MEMS) a výkonové polovodiče. V malajzijskom Penangu buduje Bosch od základu testovacie centrum pre polovodiče. Od roku 2023 tu spoločnosť plánuje testovať hotové polovodičové čipy a senzory.

Zdroje: Bosch, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.