Využili sme možnosť položiť otázky generálnemu manažérovi spoločnosti Bosch pre Českú republiku a Slovensko, Milanovi Šlachtovi (MŠ) a prinášame tak pohľad na stratégiu tejto firmu s výhľadom do budúcnosti.

Môžete nám priblížiť tri najdôležitejšie oblasti, v ktorých sa chce presadiť Bosch ako moderný technologický dodávateľ? Predovšetkým také, ktoré sú zamerané na spotrebiteľov na Slovensku.

Spoločnosť Bosch je na Slovensku zastúpená všetkými svojimi obchodnými oblasťami a to: Mobility Solutions, Priemyselná technika, Spotrebný tovar a Energetika a technika budov. Každá z týchto oblastí je pre nás rovnako dôležitá.

Najväčšiu časť predaja Bosch Group SR predstavuje oblasť Mobility Solutions. Automobilové komponenty a moduly smerujú predovšetkým k výrobcom vozidiel, ale stretávajú sa s nimi tiež koncoví zákazníci v popredajnom servise pri nákupe náhradných dielov. Môžu tiež využívať služby autorizovaných automobilových servisov Bosch Car Service, ktorých je na Slovensku až 37.

V Slovenskej republike sa veľmi dobre darí divízii Elektrické náradie. Kooperujeme na dôležitých projektoch z oblasti zabezpečovacej techniky a takisto divízia Termotechnika dosahuje veľmi dobré výsledky predaja.

Milan Šlachta, generálny manažér Bosch pre Českú a Slovenskú republiku

Internet vecí je téma, ktorá nás bude zaujímať asi najviac. Priblížte bežným spotrebiteľom, kde sa môže v praxi prejaviť, a to so zameraním na domácnosť, ale aj podnikovú sféru.

V Bosch máme v oblasti IoT výhodu. Disponujeme totiž jednak produktami so senzormi, obchodnými modelmi, ale aj softvérovým riešením. Spomeniem napr. IoT Suite ako platformu pre projekty IoT, ktorá ponúka zjednodušenie prepojovania, vizualizáciu systému a následnú prácu s dátami. Táto platforma je jednou z najlepších na trhu.

IoT technológie sú pre nás zaujímavé aj interne v rámci výrobných procesov. Priemysel 4.0 a digitalizácia s ním spojená nám umožňuje pripojenie strojov, diaľkové monitorovanie zariadení alebo celkovú analýzu výrobných dát.

Internet vecí sa celkovo stáva jednou z hlavných tém v spoločnosti Bosch v roku 2019. Svedčí o tom aj naša kampaň #LikeABosch zameraná práve na internet vecí a prepojenú domácnosť.

Uvediem to na jednoduchom príklade. Počas pracovného týždňa sa zobúdzate ráno do práce približne v rovnakom čase. V nedeľu si preto môžete na telefóne nastaviť, o koľkej budete chcieť mať v pondelok ráno čerstvo uvarenú šálku kávy. Pokiaľ sa ponáhľate do práce a nebodaj necháte na podlahe omrvinky, nastavíte inteligentný vysávač, ktorý to zametie za vás. Pri odchode si opäť pomocou smartfónu a regulátora nastavíte požadovanú teplotu domácnosti. A pokiaľ sa po práci chystáte na nákup, dopredu si v aplikácii na mobile skontrolujete, čo vám v chladničke chýba.

Bosch predsa len poznáme hlavne ako dodávateľa kvalitného náradia. Akých noviniek sa dočkáme tu?

Divízia Elektrické náradie je jednou z najdynamickejších divízií Bosch Group. Svedčia o tom výborné výsledky predaja podporované trefným marketingom.

Rok 2019 bol a stále je bohatý aj na novinky. V máji uviedol Bosch Professional na trh revolučný systém upínania príslušenstva uhlových brúsok X-LOCK. Ďalej boli predstavené aj doposiaľ najkompaktnejšie vysokovýkonné akumulátory ProCORE18V a následne najrýchlejšia nabíjačka 18-voltových akumulátorov, GAL 18V-160 C. Na jeseň máme pre domácich majstrov pripravenú novú generáciu akumulátorového skrutkovača IXO, ktorý patrí medzi najobľúbenejšie produkty Bosch. Tento fakt potvrdzujú aj čísla, keďže na celom svete sa doposiaľ predalo až 18 miliónov kusov tohto produktu.

Tešiť sa môžete aj na úplne nový rad elektrického náradia YOUseries s dizajnom netypickým pre Bosch. Bude akumulátorový skrutkovač, malá brúska a ručný vysávač a začnú sa predávať v októbri. O tom, že v prípade IXO i YOUseries ide o veľmi zaujímavé produkty svedčí aj ocenenie iF Design Award 2019 v kategórii Produkt, ktoré obe novinky získali.

Pre Bosch je Slovensko zaujímavá krajina. Spomeňte, prosím, závody, ktoré existujú na Slovensku a v čom sú unikátne. Prečo si vybral Bosch práve Slovensko na umiestnenie týchto podnikov?

Bosch má na Slovensku dva výrobné závody s rozdielnym výrobným programom. Najväčší závod na Slovensku sa nachádza na východe Slovenska, je to BSH Drives and Pumps, s.r.o., Michalovce. Výrobným programom tohto závodu je produkcia elektromotorov pre bielu techniku (práčky a sušičky), pumpy pre umývačky riadu, malé motorčeky pre domáce spotrebiče do kuchýň a ventilátory pre odsávače pár.

Táto spoločnosť je dcérskou spoločnosťou BSH Home Appliance Group, ktorá je od roku 2015 plne vlastnená spoločnosťou Bosch GmbH. A prečo práve východ? Využili sme potenciál výroby elektromotorov v Michalovciach, práve tu boli etablované Michalovské Elektrotechnické Závody (MEZ) a dokázali sme využiť doterajšie skúsenosti. V rámci Michaloviec patrí BSH Drives and Pumps, s.r.o. s takmer 900 zamestnancami medzi troch najväčších zamestnávateľov a zároveň patrí k najdôležitejším zamestnávateľom v Košickom kraji.

Druhý výrobný závod máme v Bernolákove. Ide o dcérsku spoločnosti Holger Christiansen Production Slovakia s. r. o., ktorá je súčasťou Bosch Group. Je to celosvetovo jediná lokalita spoločnosti Bosch, ktorá je zameraná na renováciu alternátorov. V roku 2018 došlo k zdvojnásobeniu inštalovanej kapacity.

Ďalšou spoločnosťou je Valicare s.r.o., ktorá sa zaoberá aktivitami pre oblasť regulovaného priemyslu. Spoločný podnik Bosch a Heitec AG ponúka široké spektrum služieb založených na vysoko odborných a obsiahlych znalostiach pre priemyselné podniky, a to najmä pre farmaceutických výrobcov a výrobcov strojov a zariadení na výrobu zdravotníckych pomôcok. Obchodné zastúpenie zabezpečuje spoločnosť Robert Bosch spol. s r. o. v Bratislave.

Značky: