Modelový rad high-end reproduktorov prichádza s úplne novým dizajnom a tiež s radom prelomových technologických vylepšení pre dokonalú kvalitu zvuku. 

Nový rad série Diamond 800 naďalej ponúka sedem modelov, počnúc dvojpásmovým stojanovým reproduktorom 805 D4. K tomu sa pripája séria trojpásmových stĺpov – 804 D4, 803 D4 a 802 D4. Čo sa týka vlajkového modelu série, Bowers & Wilkins sa vracia k ikonickému názvu, a to uvedením modelu 801 D4, ktorý na trhu nahradí súčasnú vlajkovú loď 800 D3. Na použitie v domácom kine sú určené vysoko výkonné centrálne reproduktory HTM81 D4 a HTM82 D4 pre stredný kanál.

Každý nový model kombinuje stovky vylepšení do posledného detailu a niekoľko úplne nových technológií. 

Prepracovaný dizajn 

Zmenou je pridanie štvrtej možnosti povrchovej úpravy a farebného prevedenia – Satin Walnut. Každý model v modelovom rade má výrazne vylepšený dizajn skrine s vrchnou časťou z liateho hliníka, ktorá nahrádza predchádzajúcu drevenú verziu, pre ešte väčšiu pevnosť a zníženie nežiaducich ruchov. 

Každý model používa revidovanú verziu puzdra Tweeter-on-Top, s novým systémom zvukovodu, ktorý produkuje ešte otvorenejší zvuk v oblasti výšok. 

Nové technológie 

Výsledok osemročného výskumného programu, kompozitná kužeľová membrána Continuum, používaná v stredových a stredo-basových reproduktoroch, je už známa svojim otvoreným, transparentným a neutrálnym výkonom. Keď sa používa v stredotónových meničoch v stojanových reproduktoroch Bowers & Wilkins, je vždy kombinovaná s technológiou stredových meničov s pevným odpružením FST(Fixed Suspension Transducer).

Po desaťročia neustáleho vývoja takmer vo všetkých oblastiach dizajnu reproduktorov zostala látková mriežka, kľúčový prvok všetkých bežných meničov, do značnej miery nezmenená. Až doteraz. Výrobca prináša spomínané nové kompozitné biomimetické odpruženie (Biomimetic Suspension). Toto nové kompozitné prevedenie nahrádza tradičnú látkovú formu mriežky, čím sa znižuje nežiaduci tlak vzduchu, ktorý sa môže vytvárať v stredotónovej membráne. 

Výsledkom pokročilého počítačového modelovania je „Aerofoil Cone“, kompozitná basová membrána s rôznou hrúbkou navrhnutá tak, aby poskytovala maximálnu pevnosť tam, kde je to najviac potrebné, a zároveň zachovala nízku hmotnosť, a to vďaka použitiu uhlíkových vlákien a ľahkému penovému jadru.

Oddelené stredotónové meniče a turbínová hlava

Menič stredotónového pásma vo všetkých trojpásmových modeloch obsahuje veľmi pevný celohliníkový podstavec s vyladenými tlmičmi (Tuned Mass Dampers,TMD), ktoré zmierňujú rezonancie. Kompletné budiace systémy reproduktorov sú izolované na odpružených oddelených držiakoch, čo ešte viac obmedzuje vibrácie. 

Výškový reproduktor s pevným telom

Aby sa minimalizoval nechcený prenos rezonancií do výškových reproduktorov „Diamond Dome“ každého modelu, musia byť mimoriadne pevné. Nový rad 800-viek predstavuje revidovanú verziu výškového reproduktora s pevným telom, ktoré sa naďalej vyrába z jedného kusu hliníka, ale teraz má predĺžený tvar (takmer 30 cm na dĺžku) s dlhším vnútorným systémom napájacieho zvukovodu. 

Nová zostava výškových meničov je teraz oddelená od tela reproduktora alebo turbínovej hlavice (v závislosti od modelu) na dvoch miestach, nie na jednom: to predovšetkým zlepšuje priestornosť a otvorenosť.

Reverzne uzavretá skriňa a MatrixTM

Matrix je základnou technológiou Bowers & Wilkins už viac ako 30 rokov a počas tejto doby sa tiež neustále vyvíja. Je to vnútorná štruktúra do seba zapadajúcich panelov, ktoré držia reproduktor vo všetkých smeroch. Matrix pomáha reproduktorom, aby boli pevné, inertné a tiché. Reproduktory 805 D4 a 804 D4 sú vybavené reverznou ozvučnicou, ktorá bola predtým vyhradená pre väčšie stojace modely série Diamond.

Každý model má teraz na vnútornej strane skrine hliníkový plech, ktorý vystuží ozvučnicu. Oba nové modely sú inovované aj vo vnútornej výstuži. Hrubšie panely sú vyrobené z pevnej preglejky, a nie z MDF dosiek, ako tomu bolo v minulosti a sú ešte podporené hliníkovými časťami. 

Dostupnosť nových modelov radu 800 Diamond sa očakáva už v septembri. A samozrejme ich uvidíme aj na výstave AVDK 2021.

Zdroj: BisAudio

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.