Anglickú spoločnosť Bowers & Wilkins poznáte z naši recenzií ako firmu zameranú na najvyššiu kvalitu zvuku. Táto spoločnosť práve uvádza na trh nový produkt, ktorý nesie meno Signature. Môžete si tak byť istí, že novo predstavené reproduktory budú niečo fakt extra.

Bowers & Wilkins však na on-line tlačovke predstavili hneď dve verzie prémiových reproduktorov Signature, obe zo série 700. Ide o stojanové reproduktory 705 Signature a reproduktory umiestnené na polahe 702 Signature.

Nové modely 705 Signature a 702 Signature vychádzajú z rovnakej filozofie, na ktorej boli postavené predchádzajúce modely od tejto firmy. Dodať na trh to najlepšie pre skutočného znalca dobrej hudby. Novinky sú však poctivo inovované a predstavujú vrchol súčasných dizajnérskych a výrobných procesov v spoločnosti Bowers & Wilkins. Zvýšenému akustickému výkonu je venovaná vylepšená konštrukcia a rovnako luxusne je vypracovaný aj povrch skrinky reproduktorov.

Samostatne umiestnený výškový reproduktor

Samostatne umiestnený výškový reproduktor

Elegantný rad reproduktorov série Bowers & Wilkins 700, ktorý bol uvedený na trh v roku 2017, teraz poskytuje mimoriadny výkon vďaka použitiu moderných technológií. Tie sa po prvýkrát objavili v špičkovej sérii Diamant 800. Ide o nevšednú konštrukciu Tweeteru (výškového reproduktora), ktoré majú tvar kužeľa a tiež je tu basový reproduktor s technológiou Aerofoil. Výsledkom je kombinácia reproduktorov typu Carbon Dome v úplne nových skrinkách. Dobre vyzerajú a ešte lepšie hrajú.

Inovovaná povrchová úprava

Signature 705 a 702 sú pokryté novou ebenovou dýhou Datuk Gloss s výraznou zrnitosťou. Táto povrchová úprava kombinuje krásu exotických dýh z pravého dreva s environmentálnymi výhodami trvalo udržateľnej výroby. Vyrába ich špecializovaná talianska drevárenská firma Alpi.

Povrchová úprava skriniek Bowers & Wilkins

Každý pár reproduktorov je pritom jedinečný a žiadne dva modely nemajú rovnaký vzor zrna či štruktúru. Bowers & Wilkins prispieva k spracovaniu Alpi použitím deviatich povrchových úprav, vrátane základného náteru a finálneho laku. Cieľom bolo vytvoriť hlboký a žiarivý vzhľad reproduktorov. Aby sa ešte viac zvýraznila a zdôraznila kvalita povrchovej úpravy každého modelu, obidva reproduktory Signature majú okolo stredových a basových reproduktorov svetlé kovové ozdobné krúžky a svetlé strieborné mrežové mriežky. V zadnej časti panelu nájdete aj identifikačný štítok s nápisom Signature. Takto sa sa každý reproduktor stáva jedinečným umeleckým dielom.

Nápis na 702 Signature na zadnej strane

Nápis na 702 Signature na zadnej strane

Carbon Dome Tweeter

Oba modely 700 Series Signature sú vybavené technológiou tweeterov Carbon Dome. Ten je navrhnutý tak, aby preklenul medzeru vo výkone medzi hliníkovým dvojitým dómom používaným v sérii 600 a dómom používaným v Diamant sérii 800. Predná časť predstavuje hliníkovú kupolu s hrúbkou 30 mikrónov, ktorá bola vystužená uhlíkovým povlakom PVD (Physical Vapor Deposition). Druhou časťou je 300-mikrónový uhlíkový kruh, ktorý bol profilovaný tak, aby zodpovedal tvaru hlavnej kupoly. Ten je potom spojený s vnútornou stranou konštrukcie. Výsledkom je mimoriadna tuhosť a odolnosť proti skresleniu pri nízkej hmotnosti a s rezonančným bodom až do 47 kHz.

Tweeter je umiestnený nad telesom hlavného reproduktora

Tweeter je umiestnený nad telesom hlavného reproduktora

Solid Body Tweeters

Podobne ako všetky predchádzajúce produkty radu Signature, aj modely 705 Signature a 702 Signature používajú vzory Tweeter-On-Top – výškový reprodukt je umiestnený na podstavci nad hlavným reproduktorom. V tomto prípade sú vybavené technológiou Solid Body. Tento dizajn je odvodený od Diamant rady 800 a má rovnaké výhody z hľadiska výkonu. Rovnako ako v prípade reproduktorov radu 700, nové modely Signature namiesto použitia dutého zinkového puzdra používajú teraz rovnaký tvar vyfrézovaný z tuhej hmoty hliníka. Ten poskytuje tuhšiu a menej rezonančnú štruktúru. S hmotnosťou výrobného materiálu nad 1 kg predstavuje poctivý kus hmoty a ihneď si všimnete akusticky priehľadný dizajn mriežky podobný ako v sérii Diamant 800. Táto konštrukcia tiež umožňuje použitie hmoty telesa tweetera ako chladiča pre kupolu.

Vpravo je pôvodný hliníkový valec, z ktorého sa vyrába puzdro pre tweeter. Váži okolo 1 kg

Vpravo je pôvodný hliníkový valec, z ktorého sa vyrába puzdro pre tweeter. Váži okolo 1 kg

Continuum cone

Driver v podobe kontinuálneho kužeľa sa prvýkrát objavil v Diamant série 800. Dizajn kužeľa Continuum je založený na koncepte optimalizovanej a kontrolovanej flexibility. Continuum je tkaný kompozit, ktorý poskytuje vysoko kvalitný zvuk pre stredné pásmo.

Stredový reproduktor

Stredový reproduktor

Basový kužeľ profilu Aerofoil

Nová implementácia Aerofoil kužeľa používaného v Diamant sérii 800 je teraz použitá v Signature 702 s použitím kompozitnej štruktúry vnútorných a vonkajších obalov. Výsledkom je dramatické zvýšenie basového výkonu.

Basový reproduktor

Basový reproduktor

Špecifikácie

702 Signature

Reproduktor umiestnený na podlahe

Troj pásmový odvetrávaný box
3 × 165 mm basový reproduktor  profilu Aerofoil
1 × 150 mm Continuum FST stredný reproduktor
1 × 25 mm výškový reproduktor typu Carbon Dome nad hlavným reproduktorom

Cena: 4998 eur za pár

705 Signature

Reproduktor umiestnený na podstavci

Dvoj pásmový odvetrávaný box
výškový reproduktor
1 × 165 mm Continnum basové a stredné pásmo
1 × 25 mm výškový reproduktor Carbon Dome nad hlavným reproduktorom

Cena: 2998 eur za pár

Reproduktory budú v predaji u www.bisaudio.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.