Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Koľko ľudí a v ktorých mestských častiach je infikovaných vírusom COVID-19? Ako zaľudnené je hlavné mesto? Kde všade sa nachádzajú automaty na lístky či cyklotrasy? Ak si myslíte, že tieto otázky spolu vzájomne nesúvisia, mýlite sa.

Odpovede na ne vám totiž dá transparentný portál otvorených dát OpenData Bratislava. Keďže spĺňa jedno z najdôležitejších kritérií prestížnej súťaže CENA ITAPA 2020, ktorým je užitočnosť a pozitívny dopad na životy obyvateľov, stal sa víťazom Ceny ITAPA 2020 v kategórií Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti Slovenska.

Tento rok sa ceny udeľovali v dvoch hlavných kategóriách, v tej druhej  Najinovatívnejší IT projekt vyhrala Špeciálna klávesnica HandCubeKeys v réžii HCK – Výskumno-vývojového informačného a vzdelávacieho centra a víťazom Ceny Rádia Slovensko na Cena ITAPA 2020 sa stal projekt mobil ID od spoločností PosAm aj Datalan.

Magazín TOUCHIT je členom hodnotiteľskej komisie.

Cena ITAPA 2020: kategória NAJLEPŠÍ PROJEKT DIGITALIZÁCIE SPOLOČNOSTI

  1. MIESTO

Víťazný OpenData Bratislava je projekt z dielne Magistrátu hlavného mesta Bratislava, ktorý sa spustil len v septembri tohto roku, a už sprístupňuje dôležité dáta pre celú verejnosť zdarma. Dnes je dostupných takmer 10-tisíc datasetov, čo sú súbory dát z rôznych zdrojov. Inými slovami – tento portál spravil z Bratislavy najotvorenejšiu slovenskú samosprávu a ocenili ho aj mestá ako Praha, Gdaňsk či Budapešť. „Keďže tento portál pomôže všetkým obyvateľom k získaniu podrobnejších a prehľadnejších dát o meste, považujem ho za mimoriadne úspešný. O to väčšmi, že sme ho realizovali vlastnými silami a splnili sme tak aj náš volebný sľub,“ vyhlásil pri oceňovaní Matúš Vallo, primátor hlavného mesta.

  1. MIESTO

získal projekt portálu, kde sú jednoduché, prehľadné a interaktívne návody, ako vybaviť úradné záležitosti elektronicky. Ľudia by sa mali aj vďaka Navody.digital, čo je projekt z dielne Slovensko.Digital, lepšie zorientovať v eGovernment službách štátu a pomôcť im s vybavovaním ich životných situácií. Časť návodov je popísaná na základe reálnych skúseností používateľov a časť návodov je spracovaná na základe dostupných informácií zo štátnych webstránok.

  1. MIESTO

obsadil v súťaži Cena ITAPA 2020 projekt, ktorý len za 10 dní vytvorila spoločnosť Asseco Central Europe projekt IS COVID. Realizovaný bol pre Úrad verejného zdravotníctva, pričom cieľom IS Covid je prepojenie laboratórií na centrálnu evidenciu COVID-19. Zároveň zabezpečuje platformu na centrálnu evidenciu a konsolidáciu výsledkov z laboratórií a prepojenie s 36 regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva, súkromnými, štátnymi aj vedeckými laboratóriami v nemocniciach a poskytuje výstupy do relevantných štátnych systémov. Ide o unikátne riešenie, ktoré sa vytvorilo pre špecifické požiadavky na reakciu pandémie koronavírusu.

ŠPECIÁLNA CENA POROTY

Spoločnosť Microsoft okamžite a flexibilne zareagovala na akútnu potrebu technologického vybavenia a nasadenia v slovenských školách pre možnosť dištančného vzdelávania počas karanténnych opatrení a porota jej za projekt Okamžitá pomoc školám udelila špeciálnu cenu poroty. „Táto špeciálna cena poroty potvrdzuje akú nezastupiteľnú rolu hrajú školy a učitelia v živote našich detí aj nás rodičov. My v Microsofte každý deň pracujeme na tom, aby sme prostredníctvom moderných technológií v rukách šikovných ľudí dokázali zvládnuť akékoľvek výzvy,“ povedal generálny riaditeľ Microsoft Česká republika a Slovensko Rudolf Urbánek. Počas prvej vlny koronakrízy sa Microsoftu podarilo nasadiť službu Office 365 a platformu MS Teams pre vzdialené vyučovanie až do viac než 1 870 škôl. Na konci prvej vlny využívalo dištančné vzdelávanie z dielne projektu Microsoft až 240-tisíc používateľov, pričom vyškolených bolo 3 920 pedagógov.

Cena ITAPA 2020: kategória NAJINOVATÍVNEJŠÍ IT PROJEKT

1.MIESTO

Víťazstvo v druhej hlavnej kategórii Cena ITAPA 2020 si odnáša špeciálne upravená klávesnica, ktorá zabezpečuje pre zdravotne znevýhodnených (telesne, mentálne i zrakovo), ako aj starších ľudí lepšiu dostupnosť digitálneho obsahu. Ale tiež zlepšuje ich digitálne zručnosti a vytvára podmienky na využívanie digitálnych služieb a internetu. HandCubeKeys, ktorú realizoval realizoval HCK – Výskumno-vývojové, informačné a vzdelávacie centrum, bol ocenený za svoju inovatívnosť, ale aj prekonanie stereotypov a efektívnu inklúziu znevýhodnených častí obyvateľstva. „Víťazstvo v tejto kategórii nás posúva aj naďalej v našej práci pre vývoj ďalších špeciálnych pomôcok, nielen pre slovenský, ale aj pre ďalšie trhy v rámci európskych krajín,“ povedal riaditeľ spoločnosti HCK a tiež vývojár špeciálnej klávesnice Ľuboš Belavý.

ŠPECIÁLNA CENA POROTY

FaceRehab – Digitálny rehabilitačný terapeut je unikátna aplikácia spoločnosti Inovuj, ktorá dokáže diagnostikovať úroveň parézy pacienta, stanoviť mu na mieru liečebný program  a následne sledovať a korigovať jeho rehabilitačné cvičenie. Motivuje ho a terapeutovi poskytuje komplexné informácie o progrese, ktorý robí pacient.

CENA ITAPA 2020 – CENA RÁDIA SLOVENSKO

Cenu Rádia Slovensko na ITAPA 2020 si v tomto ročníku odnáša projekt mobile ID realizovaný spoločnosťami PosAm a Datalan. Namiesto osobnej návštevy úradu si stačí nainštalovať aplikáciu, overiť identitu a autorizovať potrebné dokumenty elektronickým ekvivalentom vlastnoručného podpisu. To zabezpečí projekt od spoločností PosAm a Datalan – mID, ktorého cieľom je výrazné zjednodušenie elektronickej komunikácie občana a inštitúcie z oblasti verejnej správy alebo privátnej sféry. Vyhral Cenu Rádia Slovensko.

DITEC OPPORTUNITY AWARD FOR IT YOUNG LADIES

Už druhý rok bola udelená aj DITEC Opportunity Award For IT Young Ladies, vyhlásený  spoločnosťou DITEC v spolupráci s občianskym združením Aj Ty v IT. Ide o špeciálnu cenu určenú pre mladé ženy so záujmom o IT, ktoré ju mohli získať za esej alebo prezentáciu na tému „Čo vedia ženy priniesť pre IT“. Porotu najviac zaujalo spracovanie témy študentkou Gymnázia Bílikova v Bratislave Karolínou Kollárovou.

Značky: