Odstraňovanie sledovacích prvkov bude ešte dôslednejšie.

Brave pridal do vývojárskej edície určenej pre testerov novú možnosť pri kopírovaní odkazov stránok. Nová funkcia pribudla v kontextovom menu riadka s adresou. Podľa webu ghacks.net, ktorý informáciu priniesol bude nová položka v menu kopírovať len čistú URL adresu stránky. Tak sa funkcia aj nazýva a Copy Clean Links bude znamenať to, že po sebe nebudete zanechávať toľko sledovacích stôp.

Podobnú funkciu má aj Firefox a ide v zásade o to, že adresu teraz skopírujete jednoduchšie. Doteraz bolo potrebné vybrať URL adresu tak, aby ste jej označenie na kopírovanie skončili pred otáznikom. Za ním nasledovali ďalšie parametre, tzv. trackery. Hoci išlo o URL adresu na bežnú stránku, dalo sa podľa vzoru adresy sledovať koľko ľudí použilo práve tento odkaz.

Všimnite si nabudúce, keď budete na Facebooku zdieľať nejakú URL, aký bude mať tvar a aká bude dlhá. Množstvo informácií je zbytočne navyše. To všetko sa dá robiť už teraz, nová funkcia vám ale vyňatie len podstatnej časti URL viac uľahčí.

Zatiaľ nemáme priamu skúsenosť, ako presne toto funguje, v stabilnej verzii ešte nie je tento postup implementovaný. Zvedaví sme najmä na prepojenie v rámci celého prehliadača. Napríklad aj pri otváraní odkazov na novej karte cez kontextové menu. Tu by funkcia našla uplatnenie.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.