Nový astronaut bol aj atlétom, získal paralympijskú bronzovú medailu v behu na sto metrov.

Brit John McFall, ktorému vo veku 19 rokov po nehode na motorke amputovali pravú nohu, je prvým členom nového projektu Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktorého cieľom je zistiť možnosti začlenenia astronautov s telesným postihnutím do vesmírnych letov a možných budúcich misií. Informuje o ňom portál Engadget.com.

ESA vybrala koncom novembra 41-ročného McFalla spomedzi 257 uchádzačov a opisuje ho ako prvého „parastronauta“ na svete. Na jar budúceho roka nastúpi do 12-mesačného výcvikového programu v Európskom centre astronautov v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

McFall sa po amputácii nohy naučil nielen znova chodiť, ale aj behať a na paralympijských hrách v roku 2008 získal bronzovú medailu v behu na 100 metrov. Má niekoľko lekárskych titulov a v súčasnosti pracuje ako špecialista na úrazy a ortopédiu v južnom Anglicku.

Ako sám tvrdí, myslí si, že je dobrým kandidátom, ktorý by ESA pomohol zodpovedať otázku, či je možné poslať do vesmíru človeka s telesným postihnutím.

Zdroje: Esa.int, Engadget.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.