Problémom bola doteraz spotreba energie.

Neurónové siete sú energeticky veľmi náročné. Výpočty vykonávajú pomocou viacjadrových grafických procesorov a spotrebujú príliš veľa energie na to, aby mohli byť súčasťou mobilných zariadení. Inžinieri z MIT však vymysleli čip s názvom Eyeriss, ktorý má 168 jadier a spotrebuje iba jednu desatinu energie bežného grafického čipu v smartfóne.

Vďaka tomu je možné používať túto neurónovú sieť v telefónoch aj bez toho, aby jej prevádzka negatívne ovplyvnila výdrž batérie. Vedci z MIT to dosiahli takým spôsobom, že minimalizovali prenos dát medzi jednotlivými jadrami. Každé z nich (ide v podstate o neurón) má vlastnú pamäť a komprimuje dáta vždy, keď tieto dáta jadro opustia. Jednotlivé jadrá takisto komunikujú priamo medzi sebou a nemusia teda vždy vymieňať dáta cez centrálne úložisko. Výpočty neurónovej siete takisto optimalizuje špeciálny obvod, ktorý sa stará o to, aby konkrétne neuróny robili výpočty bez nutnosti prenášať chýbajúce dáta.

Vedci z MIT zatiaľ neprezradili, kedy by mal byť čip Eyeriss komerčne dostupný. Keď sa tak stane, bude to veľký pokrok (nielen) pre mobilné zariadenia. Smartfóny budú môcť vykonávať mnohé výpočty lokálne, bez nutnosti komunikovať cez internet s dátovými centrami. Virtuálni asistenti ako Siri totiž dnes fungujú na základe prenosu dát cez internet.

Zdroj: Engadget

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit