Platený obsah môže byť v prípade niektorých sietí diskutabilný.

V ostatných dvoch rokoch sa do online priestoru presunulo takmer všetko. To v konečnom dôsledku aj viacerým tvorcom obsahu umožňuje, aby sa svojimi aktivitami živili. Pokým ich príjem doteraz závisel od platforiem “tretej strany, akou je napríklad Patreon, tak teraz sa veci začínajú pomaly meniť.

Doteraz ani známe sociálne siete žiadny podobný nástroj neponúkali, avšak pomaly sa aj tieto platformy začínajú transformovať a poskytujú tvorcom a používateľom jednoduché spôsoby, ako “vymieňať obsah za peniaze”. 

Jednou z hlavných sociálnych sieti, ktorá už podobný model aplikovala, je Instagram. Táto sociálna sieť už začala testovať predplatné, ktoré umožňuje návštevníkom siete platiť mesačný poplatok za exkluzívne príbehy, živé prenosy a ďalšie služby. K tomuto modelu fungovania sa teraz pridáva aj TikTok. V tomto prípade ide zatiaľ o test s malou skupinou používateľov, s ktorou sa model predplatného začína testovať.

Kvalita plateného obsahu môže byť v prípade niektorých sietí diskutabilná

Portál XDA-Developers informuje, že TikTok začal funkciu predplatného testovať v malom rozsahu. Nie je síce jasné, na akom princípe bude predplatné fungovať, ale ani v tomto prípade by nemal chýbať exkluzívny obsah od vybraných tvorcov. K predplatnému budú používatelia tejto sociálnej siete údajne aj motivovaní. Zatiaľ však nie je známe, kedy sa táto funkcia dostane aj do hlavnej verzie aplikácie.

Môžeme však očakávať, že aj pri predplatnom sa proti sebe postavia dva tábory. Jeden bude predplatné zastávať, no ten druhý by chcel mať všetko zadarmo. Zástancovia vzídu najskôr z radov tvorcov obsahu, no odporcovia z radu používateľov. Pokiaľ si teda máme zodpovedať otázku z nadpisu, tak je viac ako isté, že vývojový trend sociálnych sietí a ich „exkluzívneho obsahu“ je už daný. Platiť budeme.

Pokiaľ sa však model nastaví dobre a bude výhodný pre obe strany, tak budú všetci spokojní. Už len aby ten obsah stál za to.

K téme si prečítajte aj starší článok nižšie.

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.