Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Samsung Electronics, ktorá pokračuje vo svojom úsilí podporovať vznik silného ekosystému sietí 5G, oznámila spoluprácu so spoločnosťou Nokia, ktorej cieľom je zabezpečiť súlad príslušných produktových portfólií dodávateľov so špecifikáciami sietí 5G.

Obe spoločnosti sa zhodujú na tom, že prechod k sieťam 5G, ako aj ich skorý komerčný úspech, bude z veľkej časti závisieť od schopnosti mobilného priemyslu vytvoriť také riešenia, ktoré budú kompatibilné s produktmi rôznych dodávateľov a budú reagovať na rýchlo rastúci počet nových spôsobov použitia.

Frank Weyer, výkonný viceprezident divízie Mobile Networks Products v spoločnosti Nokia, uviedol: „Spolupráca medzi dodávateľmi je zásadne dôležitá, lebo v rámci mobilných sietí piatej generácie umožní vznik nových typov podnikania aj priemyselných odvetví. Spoločné testovanie interoperability medzi spoločnosťami Nokia a Samsung je dôležitým krokom smerom k fungovaniu technológií 5G naprieč sieťami a zariadeniami a podporí rýchly nástup technológií 5G na trh aj ich úspešnosť.“

Obe spoločnosti nadviazali vzájomnú spoluprácu začiatkom minulého roka a od tej doby už dokončili prvú fázu testovania interoperability. V súčasnej dobe je primárnym cieľom zaistenie súladu s technickými špecifikáciami 5GTF spoločnosti Verizon a špecifikáciami SIG kórejského Telecomu a spoločnosti Samsung a Nokia budú v laboratórnych testoch pokračovať aj v priebehu roka 2017.

Technici z oboch spoločností sa zamerajú na zabezpečenie vzájomnej kompatibility a výkonnostných parametrov u zákazníckych zariadení pre siete 5G od spoločnosti Samsung, tzv. Customer Premise Equipment (CPE), ktoré poskytujú konektivitu v rámci sietí 5G v domácnostiach, a technológii AirScale od spoločnosti Nokia používanú v mobilných vysielacích staniciach. U spomínaných zariadení sa v priebehu rokov 2017 a 2018 očakáva nasadenie na trhoch, ako sú USA a Južná Kórea, pričom k celosvetovému komerčnému nasadeniu sietí 5G by malo dôjsť do roku 2020.

„Mobilné siete piatej generácie ponúkajú stále flexibilnejšiu sieťovú architektúru, ktorá sa vyznačuje úplne novými možnosťami použitia, ako je napríklad pevný bezdrôtový prístup,“ uviedol Paul Kyungwhoon Cheun, výkonný viceprezident divízie Next-Generation Communications spoločnosti Samsung Electronics. „Pre úspešné vybudovanie zdravého ekosystému sietí 5G je kľúčové, aby všetci zúčastnení hráči navzájom spolupracovali a smerovali k rovnakému cieľu. Spoločnosť Samsung poskytuje infraštruktúru aj koncové zariadenia, a je tak schopná pre siete 5G ponúknuť kompletné riešenie. Na jednej strane spolupracujeme s výrobcami čipových sád na zabezpečení čo najširšej ponuky zariadení operátorom, na druhej strane naše zariadenia taktiež spolupracujú so sieťovými zariadeniami spoločnosti Nokia, takže mobilní operátori môžu naše zariadenia pre siete 5G používať bez akýchkoľvek obmedzení.“

Vypracovanie celoodvetvového štandardu a vybudovanie silného ekosystému umožní, aby siete 5G naplnili do nich vkladané nádeje. Spoločnosti predvídajúce budúci vývoj, medzi ktoré patria aj spoločnosti Samsung a Nokia, sú z týchto dôvodov odhodlané vybudovať taký ekosystém, ktorý zaručí maximálnu kompatibilitu medzi zariadeniami od rôznych výrobcov a poskytne poskytovateľom služieb pri budovaní sietí 5G širšie možnosti výberu, aby budované siete zodpovedali odlišným potrebám jednotlivých trhov.

Obe spoločnosti budú aj naďalej aktívne v oblasti interoperability vrátane prijatia nových štandardov pre siete 5G, ktoré by malo združenie 3GPP vydať začiatkom roka 2018.

Značky: