Úniky zdrojových kódov. To je niečo, čo sa stane asi každej významnej spoločnosti.

Tentokrát išlo o Apple a predpokladá sa, že za zverejnenie kódov iOS na GitHube môže bývalý interný zamestnanec Applu. Aspoň tak o tom hovorí server Motherboard.

Podľa tohto servera zamestnanec odovzdal kód piatim svojim priateľom v oblasti iOS jailbreak komunity. Chcel, aby mu pomohli obísť uzamknutie systému. Okrem zdrojových kódov si so sebou zobral aj interné utility Applu.

Pôvodný plán, že kód zostane utajený, akosi nevyšiel. Mal byť totiž len v tejto úzkej skupine ľudí, no kód sa dostal mimo skupiny už minulý rok. Kód bol niekým poslaný do diskusnej skupiny na serveri Discord. Zdieľaný bol aj cez Reddit. To už pred štyrmi mesiacmi. Avšak administrátorom servera bol príspevok automaticky odstránený.

Nakoniec, toto nie je štyri mesiace stará správa. A to najmä pre tohto týždňový únik, kedy sa objavil na GitHube. Apple o únikoch vedel a kontaktoval správcov servera GitHub. Zároveň dodáva, že kód Applu je bezpečný, či ho niekto ukradne alebo nie. Na tomto kvalita zabezpečenia ich operačného systému nestojí.

Zdroj: TheVerge

Prečítajte si aj:

Apple Store vo Viedni otvorí svoje brány už 24. februára

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.