Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Bez šálky niečoho teplého si svoj deň nedokáže predstaviť väčšina z nás. Stačí chvíľka s voňavým čajom alebo lahodnou kávou a sme hneď nabití energiou. Presne tak ako to práve potrebujeme. V čom vlastne tkvie kúzlo a sila oboch nápojov? Ako dokážu telu prospieť i uškodiť? 

Šálka kávy hneď zrána, alebo uprostred hektického dňa, dokáže poriadne „nakopnúť“. Samozrejme vďaka kofeínu, ktorý rýchlo, no krátkodobo stimuluje našu myseľ, pozornosť a tiež spoľahlivo zaženie únavu a ospalosť. Oproti tomu, čaj a jeho kofeín s názvom teín povzbudzuje náš organizmus pozvoľnejšie, zato oveľa dlhšie. Lepšie sústredenie, bystrejšia pamäť a bdelosť však nie sú jediné stopy, ktoré na nás šálka teplého nápoja zanechá.

KÁVA = KOFEÍN / ČAJ = TEIN

Kofeín v čaji sa nazýva teín. Chemický rozbor ukázal, že zloženie kofeínu a teínu je identické. Tak v čom je rozdiel? V účinkoch! Kofeín v čaji (teín) a kofeín v káve sa viažu na odlišné molekuly, takže psychoaktívne látky sa uvoľňujú rozdielne. Kofeín v káve sa viaže na kyselinu chlorogenovú, a pri kontakte so žalúdočnými kyselinami sa uvoľňuje a rýchlo začína pôsobiť. Teín v čaj sa viaže na polyfenoly – triesloviny, ktoré kofeín, teda teín, uvoľňujú až v črevách. A to postupne a pomalšie. Vraj, keď človek pije čaj, je spravidla oveľa pokojnejší ako pri káve.  Káva má totiž účinky aj na srdce a dokáže krátkodobo zvýšiť krvný tlak.

POHODA, KLÍDEK A…? ČAJ ALEBO KÁVA

Pre tých z nás, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom, je teda vhodnejšia bezkofeínová káva.

Pri pití kávy musíme dbať aj na doplnenie tekutín. Káva je známa svojimi dehydratačným účinkami. Telu zoberie množstvo vody a je nutné ju doplniť. Preto si ku káve vždy pripravte aj pohár vody a obzvlášť ráno si k nej aj niečo zahryznite. Káva totiž podporuje tvorbu žalúdočných štiav, čo môže nalačno spôsobiť nepríjemné bolesti žalúdka.

Čaj problémy s nedostatkom vody v tele nespôsobí. Ba naopak, vodu organizmu doplní. Naše zdravie zoceľuje aj v iných oblastiach. Čierny aj zelený čaj obsahujú prospešné antioxidanty, ktoré pomáhajú napríklad v prevencii ochorení srdca, mŕtvice a dokonca pomáhajú predchádzať rakovine pľúc, žalúdka či prsníka. Pozitívny efekt neprinášajú len sypané čaje, ale aj tie porciované vo vrecúškach. Napríklad tradičné čaje Teekanne poskytujú široký výber kvalitných druhov čajov, ktoré môžete objavovať v najrozmanitejších príchutiach.

Ani káva nezostáva so zázračnými účinkami pozadu. Preukázateľne znižuje riziko Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby a rovnako ako čaj, vie telo preventívne chrániť pred mŕtvicou. Dokáže tiež mierne znížiť hladinu cholesterolu v krvi a znižuje riziko rakoviny maternice.

Avšak najdôležitejšie je urobiť si na svoju šálku čas a dopriať si pri nej krátky, ale intenzívny relax. Nie je pritom podstatné, či si dáte espresso, lungo, tureckú kávu, čaj zelený alebo čierny. Podstatné je, aby ste si vybrali to, čo vám najviac chutí a dodá to, čo potrebujete. Na zdravie a energiu!

VEDEL SI, ŽE…?

  • Keď čínsky cisár Šen Nung v roku 3000 p.n.l. meditoval v lese, varil si vodu na zahriatie. Zafúkal vietor a do kotlíka mu spadlo niekoľko lístkov z okolitých stromov. Vôňa šíriaca sa vzduchom samotného vládcu zaujala. A vtedy sa vraj začali dejiny čaju…
  • V arabských krajinách je čaj symbolom pohostinnosti a každý hosť sa povinne víta práve šálkou čaju.

Čaj je hneď po vode druhý najobľúbenejší nápoj sveta.

Značky: